Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Įkando ir pabėgo

Tikrai ne visi net šios kadencijos Seimo nariai yra plevėsos, kelių gaideliai, niektauzos ir neturi atsakomybės už valstybę jausmo. Tačiau tai, kad tautai siunčiama žinia apie Seimą yra būtent tokia, antradienį darsyk patvirtino slaptas balsavimas dėl STT direktoriaus Ž.Pacevičiaus atleidimo pasibaigus jo kadencijai. Ėmė ir neatleido, ir ką jūs padarysite?

STT agentas Nr. 001 pats parašė pareiškimą jį atleisti. Prezidentė formalų teikimą pateikė Seimui. Ką turėjo daryti Seimas? Negaišti laiko. Formaliai balsuoti „už“. Jei tik Seimas – ne Šaraškino kontora.

Tačiau „už“ balsavo tik 38 iš 87 buvusių salėje. Kiti elgėsi kaip drignių apsiėdę: „prieš“ balsavo 24, 18 susilaikė, o dar 7 apskritai nebalsavo. Ką tuo norėjo pasakyti tie Seimo nariai, kurie, naudodamiesi balsavimo slaptumu, susilaikė, nebalsavo, balsavo „prieš“?

Žiūrint iš šalies, Seimas atrodė apgailėtinai. Kaip nuo grandinės nutrūkęs močiutės Tuzikas – nėrė pro vartelius į gatvę, įkando praeiviui į koją, ir, kol tas griebėsi lazdos, spruko atgal į būdą. Nesolidu.

Nesolidus Seimo elgesys tampa tradicija.

Prezidentė turės teikti tą patį prašymą dar kartą. Seimas, užuot svarstęs demografijos ir ekonomikos reikalus, gaiš brangų valstybės laiką. STT vadovas vėl turės vilktis į Seimą ir maldauti, kad šis nežaistų vaikigalių žaidimų.

Nesolidus Seimo elgesys tampa tradicija. Prieš ketverius metus „pilietininkai“, kurie šįmet pagaliau tapo partijų šulais, veikdami iš anksto susitarę grupėje su konservatoriais, „darbiečiais“ ir „tvarkdariais“, taip pat, kaip dabar iš D.Grybauskaitės, metus tyčiojosi iš V.Adamkaus.

Seimas kelis kartus neatleido Aukščiausiojo Teismo pirmininko V.Greičiaus. Nors jo kadencija baigėsi 2008-ųjų vasarą, V.Greičius dar metus trynėsi AT pirmininko kabinete. Seimas V.Greičių atleido tik 2009-ųjų liepą, kai teikimą Seimui įteikė prezidente išrinkta D.Grybauskaitė.

Ar Seimas neturi teisės pasidomėti iš esmės, kodėl STT vadas nepaliekamas antrai kadencijai? Turi. Bet tuomet politikai turi pateikti labai rimtą priežastį, kodėl STT vadovo negalima atleisti. Praktiškai – apkaltinti prezidentę.

Tokių atvejų būta. Prieš devynerius metus Seimas atsisakė tenkinti prezidento R.Pakso teikimą atleisti VSD generalinį direktorių M.Laurinkų, nes šis pateikė įtarimų, kad prezidento aplinkoje knibžda įtartinų tipų. Tuomet reikalas baigėsi apkalta ir prezidento pašalinimu iš posto.

Tačiau dabar ne tas atvejis. Kaip ir V.Greičiaus atveju, dalis Seimo narių naudojasi proga iš už kampo iškišti prezidentei liežuvį ar špygą.

Žinoma, kas belieka tiems Seimo bailiams, kurie per trejus metus neišdrįso kritikuoti prezidentės už sujauktą ir beveik numarintą užsienio politiką, kurie nuolankiai leido jai ir jos kišeniniam prokurorui naikinti prokuratūrą.

Bet net ir didžiausi bailiai gal turėtų suvokti, jog jie, šiaip ar taip, yra tautos išrinktieji, ir jiems niekas nesuteikė tokios teisės paversti Seimą ir valstybę piemenų žaidimų vieta. Daugeliui iš jų juk neblogai mokėjo už špygų, liežuvio ar pliko užpakalio rodymą scenoje, per televiziją. Tai jei jau esi bailys iš prigimties ir turi tokį „talentą“ – gal geriau jau nekišti nosies į politiką, a?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas