Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Lietuvą mėšlu aptaškęs STT erelių skrydis – iš prezidentės lizdo?

Prieš savaitę prezidentės ar jos aplinkos nurodymu – tai dabar jau nebe taip ir svarbu – BNS agentūrai buvo nutekinta slapta VSD pažyma. Tam, kad, V.Landsbergio teigimu, prezidentė pasiskiepytų nuo neregėto būsimo Rusijos puolimo prieš ją. Rusai puolimo dar nepradėjo. Tačiau ataka jau įvyko. Ją surengė STT ereliai – prieš BNS žurnalistes. Už šią ataką STT vadas S.Urbanavičius nusipelno V.Putino ir A.Lukašenkos ordinų. Mažų mažiausiai.
Rimvydas Valatka (380)
Rimvydas Valatka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po Sausio 13-ąją okupantų surengto Lietuvos televizijos bokšto, televizijos ir Spaudos rūmų kruvino šturmo Lietuvoje nieko panašaus nebuvo jau 22 metus. Pagrįstai buvo galima tikėtis, kad daugiau išpuolių prieš žiniasklaidą Lietuvoje ir nebus. Suklydome.

STT ereliai L.Berijos sakalų pavyzdžiu surengė parodomąjį savo pareigas atliekančių žurnalisčių pažeminimą ne kur nors kitur, o Seime (!), atliko kratą BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus ir dar pagrobė žurnalistų kompiuterius.

Tokiu būdu STT išniekino ne tik spaudos ir žodžio laisves, ne tik pamynė Konstituciją, bet dar ir išsityčiojo iš tautos atstovybės – Seimo.

Tokiu būdu STT išniekino ne tik spaudos ir žodžio laisves, ne tik pamynė Konstituciją, bet dar ir išsityčiojo iš tautos atstovybės – Seimo. O jei taip, tai Lietuvos laisvos kaip ir nebėr – Lietuvą valdo ne tautos rinkti žmonės, o mentai su L.Berijos milicininkų mentalitetu. 

Patys nutekina, patys ir rėkia „Sargyba!“

Kadangi, kaip visi  žinome, STT vadukas, kaip ir VSD vadukas, yra po prezidentės D.Grybauskaitės padu, natūraliai kyla klausimas – ar ne pati D.Grybauskaitė ir liepė smogti BNS agentūrai tokį smūgį? Kitaip sakant, gali būti, jog būtent šalies vadovė liepė arba bent netrukdė brutaliai užpulti tuos, kurie jai prieš savaitę padėjo nutekinti VSD pažymą, su kuria prezidentė tikėjosi užčiaupti burnas savo kritikams.

Jei taip, o panašu, kad taip gali būti, prezidentė bus pati persišovusi sau koją.

Prieš pat ES viršūnių susitikimą Vilniuje, kuriame D.Grybauskaitė turės kalbėti apie Vakarų demokratijos plėtrą į Rytus, aiškinti, kaip negražu yra į kalėjimą sodinti savo politinius oponentus, kaip Ukrainoje padaryta su J.Tymošenko, suiminėti Vilniuje žurnalistus, atlikinėti kratas žurnalistų ir redaktorių namuose ir grobti jų kompiuterius yra kažkas tokio, ko protu suvokti neišeina.

Net diktatoriai šiais laikais žino, kad žiniasklaidos persekiojimas – nedemokratinių šalių bruožas. STT erelių išpuolis atmeta Lietuvą ketvirčiu amžiaus atgal.

ES pirmininkaujanti Lietuva jau geriau atrodytų tuo atveju, jei į viršūnių susitikimą Vilniuje prezidentė ir premjeras bei Seimo pirmininkė ateitų mėšlinais batais.  

Kaip dabar žurnalistui apsaugoti informacijos šaltinį, jei STT agentai, lyg kokie V.Putino reideriai, gali pagrobti kompiuterius, o lojalus STT ar gal tiesiog koks prisidirbęs ir dėl to STT ant kabliuko laikomas teisėjas tai sankcionuoja ir dar liepia išduoti informacijos šaltinį? Nepaisant to, kad tai neteisėta, nes prieštarauja Konstitucijai ir apskritai europinei teisei bei praktikai.

ES pirmininkaujanti Lietuva jau geriau atrodytų tuo atveju, jei į viršūnių susitikimą Vilniuje prezidentė ir premjeras bei Seimo pirmininkė ateitų mėšlinais batais.  

STT erelių išpuolis kitoje šviesoje leidžia vertinti ir prieš penkerius metus įvykdytą naktinį mokesčių perversmą, kuris, tai irgi jokia paslaptis, daugiausia surengtas todėl, kad būtų galima kone dvigubai padidinti mokesčius žiniasklaidai ir žurnalistams.

Kuo mažiau bus kritiškų žurnalistų, kuo žiniasklaida bus skurdesnė, tuo lengviau korumpuotiems ir autoritariniams veikėjams bus galima daryti savo juodus darbus. Nenuostabu, kad pagal pasaulio žiniasklaidos laisvės indeksą, už kurio rodiklius prieš dešimtmetį Lietuva dar buvo giriama pasaulyje, mūsų šalis kasmet smunka vis žemiau.

Prastėjanti situacija gula ant politikų sąžinės. Tačiau ketvirtadienį po STT išpuolio Lietuva įžengė į paskutinę žodžio ir spaudos laisvių naikinimo stadiją. Dabar STT ar VSD ereliams jau niekas ne kliūtis.

Taigi nereikėjo nei Rusijos puolimo, nei jos žvalgybos popierių iš prezidentės D.Grybauskaitės jaunystės. Net baisiausio užsienio priešo suplanuota ataka negali labiau pakenkti Lietuvai nei savų mentų kvailumas, kurį išdidžiai pademonstravo S.Urbanavičiaus vadovaujama STT.

Į ką po viso to mėšlo, kuriuo šalį aptaškė STT ereliai, dabar panaši Lietuva ir jos prezidentė D.Grybauskaitė? Teisingai, į burokėlio B.Bradausko idealą – į Baltarusiją ir A.Lukašenką.

Į ką po viso to mėšlo, kuriuo šalį aptaškė STT ereliai, dabar panaši Lietuva ir jos prezidentė D.Grybauskaitė?

Teisingai, į burokėlio B.Bradausko idealą – į Baltarusiją ir A.Lukašenką.

Charakteringa, kad šįkart prezidentė, priešingai nei po VSD atlikto dokumentų nutekinimo, nešoko komentuoti įvykių taip pat greitai ir taip išsamiai. Tiesą sakant, komentuoti čia nėra ko. Viskas visiems ir taip aišku.

Negana to, paleidusi STT erelius iš savo lizdo siautėti Seime ir BNS apylinkėse, prezidentė D.Grybauskaitė, persišovė ne vieną, o abi kojas. Kas po to norės juodojo piaro nutekinimo srityje bendradarbiauti su tokia kandidate į prezidentes, kuri už padarytą gerą atsimoka šitaip?

Ką turim? Dar net neprasidėjus baisiajam Rusijos puolimui D.Grybauskaitė jau sukompromituota taip, kad ją prieš ES susitikimą Vilniuje galima lyginti tik su A.Lukašenka. Ir tai padarė, priešingai nei duetu aiškino svarbiausias mūsų politikos tandemas – D.Grybauskaitė ir V.Landsbergis – ne Kremliaus žvalgyba, o D.Grybauskaitei pavaldi ir netgi vergiškai lojali STT.

Žinoma, jei tikėsime, kad STT veikė be prezidentės žinios. O jei su? Kad ir kaip būtų, kaip buvo iš tikrųjų, sužinosime jau netrukus.

Jei STT vadas S.Urbanavičius lėks iš darbo, o europinėje valstybėje jis jau turėjo parašyti atsistatydinimo pareiškimą ar būti paragintas tai padaryti – bus aišku, jog STT veikė be D.Grybauskaitės žinios. Arba S.Urbanavičius tapo dar vienu atpirkimo ožiu. Kaip BPC vadovas.

Jei STT vadas liks poste, turėsime teisę teigti, jog nurodymą STT ereliams žeminti  BNS žurnalistes, o jų asmenyse ir visą šalies žiniasklaidą, davė arba leido prezidentė.

Jei STT vadas liks poste, turėsime teisę teigti, jog nurodymą STT ereliams žeminti BNS žurnalistes, o jų asmenyse ir visą šalies žiniasklaidą, davė arba leido prezidentė.

Koks moralas? Perlenkta lazda vieną kartą lūžta.

Per puspenktų metų valdžioje D.Grybauskaitė nei pagerino žmonių gyvenimo, nei įvykdė pažadą nugalėti oligarchus, nei sutriuškino monopolijas, kurios klesti dar labiau nei iki D.Grybauskaitės.

Vienintelis laimėjimas, kurį pasiekė D.Grybauskaitė valdžioje, yra tai, kad ji pajungė savo asmeniniams tikslams Generalinę prokuratūrą, VSD ir STT. Šios teisėsaugos institucijos nustojo dirbti Lietuvai ir seniai jau dirba tik vienam žmogui.

Ilgai taip tęstis negali. Demokratinė politika yra kompromisų, o ne patvaldystės įtvirtinimo menas. To D.Grybauskaitė neįsikirto. Demokratinėje politikoje kartais vis dėlto įmanoma pajungti ir pakišti po savimi visą teisėsaugą, bet tai sukelia natūralų atoveiksmį.

Todėl dėl to, kad Seimas ypatingos skubos tvarka jau priėmė įstatymą, leidžiantį po nepatvirtintos ataskaitos atleisti generalinį prokurorą, D.Grybauskaitė gali kaltinti tik pati save. Jei Seimui pavyks nukirsti D.Valį, jis gali užsimoti ir į kitas prezidentės tėvonijas – VSD ir STT. 

Prezidentė paskubėjo paskelbti, jog toks įstatymas yra Konstitucijos pažeidimas: „Teisiamos Darbo partijos balsais priimtas Seimo sprendimas dėl generalinio prokuroro atleidimo tvarkos pokyčių – tai antikonstitucinis, teisėsaugos nepriklausomybę naikinantis žingsnis.“

Na, nesigaudo D.Grybauskaitė Konstitucijoje, nors tu ką.

Na, nesigaudo prezidentė D.Grybauskaitė Konstitucijoje, nors tu ką. Tai Konstitucijos garantu pasiskelbia, tai, kaip dabar, moralę su Konstitucijos raide supainioja.

Šauk nešaukęs, bet kai perlenki lazdą, ji lūžta. Šitą žino visi, išskyrus gal tris žmones Lietuvoje – V.Landsbergį, R.Paksą ir, atrodo, D.Grybauskaitę.

Po to, ką ketvirtadienį nuveikė prezidentei pavaldūs STT ereliai, šauktis Konstitucijos yra mažumėlę per fariziejiška net D.Grybauskaitei, kuriai fariziejiškumas yra tapęs politikos ir apskritai gyvenimo kredo. Konstitucija sutrypta. Ir liks tokia tol, kol tai padariusieji bus po prezidentės sparneliu.

Kamuolys D.Grybauskaitės aikštės pusėje. Kam ji atiduos pasą?  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas