Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sigitas Tamkevičius: ką daryti, kad Šv. Kalėdose sutiktume Jėzų?

Jėzaus Kristaus, Dievo Sūnaus, gerosios naujienos pradžia, kaip pranašo Izaijo parašyta: Štai aš siunčiu pirma tavęs savo pasiuntinį, kuris nuties tau kelią. Tyruose šaukiančiojo balsas: Taisykite Viešpačiui kelią! Ištiesinkite jam takus! Taip pasirodė dykumoje Jonas.
Sigitas Tamkevičius
Sigitas Tamkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jis krikštijo ir skelbė atsivertimo krikštą nuodėmėms atleisti. Pas jį traukė visa Judėjos šalis ir visi Jeruzalės gyventojai. Jie išpažindavo nuodėmes ir buvo jo krikštijami Jordano upėje. Jonas vilkėjo kupranugario vilnų apdaru, o strėnas buvo susijuosęs odiniu diržu. Jis valgė skėrius ir lauko medų. Jis skelbė: „Po manęs ateina galingesnis už mane, – aš nevertas nusilenkęs atrišti jo kurpių dirželio. Aš jus krikštijau vandeniu, o jis krikštys jus Šventąja Dvasia“ (Mk 1, 1–8).

Taisykite Viešpačiui kelią

Pinigų ir pramogų kultas šv. Kalėdas, kaip ir kitas didžiąsias krikščioniškas šventes, bando paversti triukšminga pramoga, kurios metu galima gerai pasilinksminti, o prekybininkams – uždirbti. Šv. Kalėdos, būdamos arti Naujųjų metų, šiam tikslui ypač gerai tinka.

Bažnyčios liturgija siekia išryškinti Kalėdų šventės esmę.

Bažnyčios liturgija siekia išryškinti Kalėdų šventės esmę ir padėti tinkamai pasirengti, kad Kristaus Gimimą prisimintume ir švęstume, jausdamiesi gerais Jėzaus mokiniais. Pirmąjį Advento sekmadienį pagrindinis liturgijos akcentas buvo raginimas budėti ir laukti ateisiančio Jėzaus. Šį, antrąjį Advento sekmadienį, girdime kitą ne mažiau svarbų raginimą – „Taisykite Viešpačiui kelią!“

Pranašas Izaijas džiūgauja, kad pasibaigė tremties vargų metas ir tauta gali grįžti į Jeruzalę. Jis ragina: „Per dykumą tieskite Viešpačiui kelią! Tyruose ištiesinkite mūsų Dievui vieškelį! Kiekvienas slėnis tegu būna užpiltas, kiekvienas kalnas bei kalva tebūna nukasta“ (Iz 40, 3–4).

Jėzaus atėjimas į mūsų regimąjį pasaulį ir, konkrečiai, pas jo laukiantį žmogų yra ne mažesnis džiaugsmas, nei pasibaigusios tremties metai. Todėl esame raginami šiam susitikimui ruoštis.

Prie Jordano pasirodęs šv. Jonas Krikštytojas kvietė žmones ruoštis sutikti ateisiantį Mesiją – Gelbėtoją. Jis nurodė, ką reikia padaryti prieš pasitinkant Kristų. Šito pasiruošimo svarbiausias akcentas yra atgaila. Jonas Krikštytojas ragina žmones apgailėti savo kaltes ir atgailos ženklan pasikrikštyti.

Dievo žodis kviečia mus pamąstyti, kas galėtų sutrukdyti Jėzui gimti mūsų širdyje. Dievas yra meilė, ir Jis gali ateiti tik į mylinčias širdis. Labiausiai kreivi keliai, kuriuos privalome ištaisyti, yra nesąžiningumo, nemeilės, susipriešinimo, neapykantos ir egoizmo keliai. Privalome gerai įsidėmėti, kad Kalėdose sutiksime Jėzų tik tuomet, kai išlyginsime visa tai, kas mūsų gyvenime kreiva.

Kuris iš mūsų galėtume pasakyti, kad nieko nereikia pataisyti? Visi esame reikalingi atgailos.

Dievas yra meilė, ir Jis gali ateiti tik į mylinčias širdis.

Kai prieš Kalėdas eisime susitaikinti su Dievu, – viliuosi, kad tai padarysime visi, – apžvelgdami savo gyvenimą nuo paskutinio Susitaikinimo, visų pirma pasitikrinkime, kokie buvo mūsų reikalai su meilės įsakymo vykdymu. Juk dažnai nutinka, kad žmogus, beveik nieko nemylėdamas, niekam nieko gero nedarydamas, tik dejuodamas, kad jam sunku, eidamas išpažinties nemato, už ką turėtų Dievo atsiprašyti.

Atsiprašykime už savo nemeilę, už tai, kad galbūt niekam nieko gero nepadarėme, o gal net gero žodžio nepasakydavome. Pasiryžkime budėti, kad nebūtume pesimizmo nešėjai, kad žmonės matytų mūsų giedrius veidus ir girdėtų tik gerus žodžius.

Ne paslaptis, kad ne vienas tautietis palieka Lietuvą ne tik dėl geresnio gyvenimo svetur, bet ir dėl to, kad slogu gyventi, aplink matant nesąžiningus, piktus ir dejuojančius žmones. Gyvenimas be meilės – tai ne gyvenimas, o vargana egzistencija.

Yra neribota galimybė kurti Lietuvoje draugišką aplinką, ir tai daryti kiekvienas galime.

Šiandien daug kas Lietuvoje mąsto, kaip susigrąžinti emigrantus. Dažniausiai kalbama apie atlyginimų kėlimą, o šitai padaryti galimybės yra ribotos. Tačiau yra neribota galimybė kurti Lietuvoje draugišką aplinką, ir tai daryti kiekvienas galime. Visų mūsų pastangos turėtų būti nukreiptos šita kryptimi – kurti aplinkui save gerą dvasinį klimatą, apie kurį savo laiške užsimena ir apaštalas Petras: „Mylimieji, <...> stenkitės tapti Dievo akivaizdoje nesutepti, nepeiktini ir taikingi“ (2 Pt 3, 14).

TAIP PAT SKAITYKITE: Jėzaus Kristaus kapo restauravimo darbai pateikė naujų įrodymų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas