Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tomas Balžekas:  Maksimalistai

Būtent taip pavadinčiau VP grupės akcininkus, kurie taip ilgai lieja viens kito kraują viešojoje erdvėje. Atrodo, subrendę žmonės su dideliu nuveiktų darbų bagažu. Maksimizavę ir optimizavę savo veiklos pelnus, ne tik per ofšorines bendroves, bet ir naudojant daug kitų gudrių schemų, sukurtų gerai treniruotų merginų ir vaikinų iš BIG 4. Viskas legalu, tikrai neabejojame, bet ar jaučiatės gerai, ar laimingi jūs, jūsų šeimos nariai?
Tomas Balžekas
Tomas Balžekas / 15min nuotr.

Nerijus Numavičius ir Mindaugas Marcinkevičius maksimizavosi tiek, kad visą Lietuvos verslo bendruomenę apėmė milžiniškas svetimos gėdos jausmas stebint tai, kas tiek laiko vyksta tarp šių „grandų“ viešumoje.

Neabejoju, kad taip pat jaučiasi ir visos VP grupės darbuotojai, kurie nebegali maksimaliai koncentruotis į savo tiesioginį darbą, nes akcininkų konfliktas reikalauja jų dėmesio.

Žinoma, šis konfliktas daug kam patinka. Iš maksimalistų kivirčo pelnosi daugybė teisininkų, viešųjų ryšių agentūrų, kai kurios žiniasklaidos priemonės. Jiems tai puiki proga: kad tik ilgiau tęstųsi, kad tik jie nesusitartų, kad tik ilgiau galėtume manipuliuoti jais, galvoja šie gudruoliai.

Šis konfliktas piešia labai niūrų mūsų verslo etikos, vertybių ir atsakingos visuomenės suvokimo lygį.

Kalbant apie maksimalistų santykį su žiniasklaida, yra dalykas, kurio jie nesuvokia ir to tikriausiai nepataria konsultantai.

Kai kurios žiniasklaidos jau nebeveikia gąsdinimas, kad bus nuimtas reklamos biudžetas, o viešųjų ryšių agentų darbas yra ne nešioti kyšius žiniasklaidai užčiaupti ar kišti Kremliaus lygio propagandinius pranešimus, kuriuos įgudo rašyti abi kariaujančios pusės, bet profesionaliai spręsti krizes darbu.

Atsisakydami reklamos kanalų, jūs dar labiau save menkinate ir elgiatės nelogiškai savo verslo atžvilgiu. Taip, čia jūsų reikalas. Tik pagalvokite, kad kaip ir be daugelio kitų svarbių sričių, be stiprios žiniasklaidos nebus tokios Lietuvos, kurioje jūsų vaikai norės gyventi ir kurti verslus.

Man šis konfliktas piešia labai niūrų mūsų verslo etikos, vertybių ir atsakingos visuomenės suvokimo lygį. Gan greitai pralobę, be adekvataus išsilavinimo ir turtų turėjimo patirties vyrukai pasiruošę maksimizuoti bet ką, kad tik turėtų daugiau, kad tik nenusileistų partneriui, kad tik nesumokėtų visų mokesčių valstybei, kurioje ir uždirbti tie jų pinigai

O jeigu... Pagalvokime, jeigu maksimalistai savo įtaką, energiją ir turtus nukreiptų vertybine linkme. Mes Lietuvoje turėtume Maxima startuolių fondą, Maxima kultūros rėmimo fondą, Maxima sporto rėmimo fondą, Maxima mokslo fondą, Maxima našlaičių rėmimo fondą ir daug kitų Maxima veiklų, kurias inicijuotų maksimalistai, jeigu tik jie turėtų truputį kitokių ambicijų. Žinoma, ir dabar yra fondų, stipendijų, paramos akcijų, bet ar jų dydis atitinka šios grupės mastą ir ambicijas, ar yra tik savireklamos dalis?

Jei maksimalistai iš tiesų mąstytų ir elgtųsi taip, kaip rašo savo „VP baltojoje knygoje“, nebereikėtų iš žiniasklaidos atiminėti reklaminių biudžetų už kritiką, nes vertybinis pamatas sugrįžtų dešimteriopai, per pagarbiai į juos žiūrinčią, lojalią vartotojų bendruomenę, kuri tikėtų jų verslais ir nesidairytų aplinkui pigesnės alternatyvos.

Jūs galėjote pakeisti šią šalį kardinaliai, bet nepakeitėte ir jau to nebepadarysite. Jus pakeis kita karta, tie, kurie ne tik ima, bet ir duoda atgalios.

Deja, be nekilnojamo turto fondelio skambiu pavadinimu ir ketvirto eilėje kavinių tinklo, kitų didelių maksimalistų idėjų nematyti. Jūs galėjote pakeisti šią šalį kardinaliai, bet nepakeitėte ir jau to nebepadarysite.

Jus pakeis kita karta, tie, kurie ne tik ima, bet ir duoda atgalios. Tie, kuriems verslas – ne tik nulių augimas sąskaitoje ir mokesčių optimizavimas iki nukritimo. Verslas jiems visų pirma žmonės, idėjos, inovacijos, bendravimas, kūryba, gyvenimo būdas. Šios kartos verslininkai nori savo darbuotojams mokėti daugiau, auginti juos, sukurti jiems gerą aplinką, nuoširdžiai rūpinasi ne tik jais, bet ir padeda kitiems visuomenės nariams.

Ir jie jau atėjo, yra visai šalia ir jais mes didžiuosimės, o jus pamiršime. Nes jūs tik turtingi maksimalistai be vertybių, kurie nesugeba susitarti ir pasisamdyti kelių nepriklausomų ekspertų, kad įvertintų verslo rinkos vertę, už kurią vienas kitam jį parduotumėte.

Tomas Balžekas yra naujienų portalo 15min ir naujienų agentūros BNS vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas