Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 12

Kremlių purtant karo krizei į V.Putino vietą taiko J.Prigožinas: ar tai realu?

Pastaruoju metu vis garsiau prabylama apie Rusijos valdantįjį elitą ištikusią krizę – įsivelta į neplanuotai ilgą karą Ukrainoje, kuris atnešė ne tik sankcijas, bet ir daugybę mirčių, mobilizaciją ir ekonominį nuosmukį. Rusijos prezidento pozicijos silpsta, o net ilgamečiai propagandininkai, regis, ima keisti retoriką ir viešai kviečia valdžią „nustoti meluoti“. Šiame chaose vis ryškiau iškyla vadinamojo „Putino virėjo“ – Jevgenijaus Prigožino – figūra. Apie tai, ar jis turi politinių ambicijų ir kiek jos gali išsipildyti, 15min kalbėjosi su Rusijos politologais.
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos verslininkas J.Prigožinas, pradėjęs karjerą nuo kavinių tinklo, V.Putino prielankumą užsitarnavo aktyviai skleisdamas dezinformaciją ir propagandą per savo įkurtą trolių fabriką bei privačią karinę bendrovę „Wagner“, kurios samdiniai vykdė nešvarias Kremliaus užduotis Donbase, Sirijoje, Afrikoje ir kitur, o dabar kariauja Ukrainoje.

Oligarchui pavyko tapti vienu pagrindinių karo Ukrainoje veidų – pastaruoju metu jis nuolat komentuoja įvykius fronte, giria arba peikia oficialiosios rusų armijos vadų veiksmus, o vaizdo įrašas, kuriame jis kalėjime renka samdinius keliauti į frontą „mainais už laisvę“, akimirksniu apskriejo Rusijos ir pasaulio žiniasklaidą.

„Tvirtos rankos“ vadovus Rusijos elektoratas itin mėgsta, tad politologai vis garsiau svarsto, kad pastarojo meto J.Prigožino elgesys ir atvirai demonstruojamas mačizmas galėtų būti ženklu, kad šis turi politinių ambicijų, o galbūt net taikosi į V.Putino vietą.

Apie tai 15min kalbėjosi su „Deutsche Welle“ (DW) portalo politikos apžvalgininku Ivanu Preobraženskiu, Rusijos politologu Konstantinu Egertu bei mūsų šalyje gyvenančiu Rusijos politikos ekspertu, „Laisvosios Rusijos forumo“ (LRF) grupės Lietuvoje vadovu Ivanu Tiutrinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas