Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 08

Krymo tilto griūtis: Kremlius ir propaganda sutrikę, pusiasalyje – eilės prie keltų ir degalinių

Šeštadienio ankstų rytą nugriaudėjęs galingas sprogimas ant Krymo tilto – dar vienas rimtas smūgis Rusijai, jos kariuomenei ir Kremliaus režimui. Ukraina, atvirai skelbusi tikslą sunaikinti tiltą, švenčia pergalę, o sutrikę Kremliaus šaukliai ieško kaltų – kaip galėjo daugybės vaizdo kamerų, rentgenų, ginkluotų pareigūnų saugomas tiltas tapti taip lengvai pažeidžiamu?

Dviejų kelių tiltas per Kerčės sąsiaurį, jungiantis Kerčės pusiasalį Kryme ir Tamanės pusiasalį Rusijoje, yra Krymo aneksijos simbolis – vadintas brangiausiu ir ilgiausiu Eruopoje.

Rusijos Federacijos finansuotas tilto statybos projektas pradėtas iškart po Krymo aneksijos 2014-aisiais, jo automobilių eismo dalies statyba baigta 2018 metais. Geležinkelio tilto dalis – 2019 metais.

Šeštadienį po galingo sprogimo buvo pažeistos dalies tilto konstrukcijos, automobilių eismo tilto dalis įgriuvo. Krymo oficialioji valdžia praneša, jog geležinkelio dalies pažeidimai dar bus vertinami – dėl sprogusių cisternų čia buvo kilęs didžiulis gaisras. Ugnis numalšinta, tačiau eismas per tiltą šiuo metu visiškai uždarytas. Rusijos žiniasklaida pranešė apie rastus trijų žuvusių žmonių kūnus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo

Rusijos Tyrimų komitetas skelbia pirminę versiją, kad šeštadienio rytą sprogo iš Tamanės pusiasalio tiltu važiavęs krovininis automobilis ir užsidegė septynios šalia geležinkelio dalimi į Krymą važiavusio krovininio traukinio cisternos, gabenusios kurą. Rusijos žiniasklaidoje platinamos nuotraukos krovininio automobilio, kuriuo esą galėjo būti gabenami sprogmenys.

Vakarų žiniasklaidoje ekspertai pateikia kitą versiją – sprogimas, sukėlęs tokias pasekmes ir tilto griūtį, galėjo būti gerai suorganizuota Ukrainos specialiųjų pajėgų ataka.

„Įtariu, kad sprogmenys automobilių dalyje ir traukinio cisternose buvo detonuoti vienu metu naudojant koduotą radijo komandą“, – BBC sakė buvęs aukštas Didžiosios Britanijos armijos pareigūnas, sprogmenų ekspertas.

Kremlius sutrikęs, propagandistai reikalauja smūgio Kyjivui

Kremliaus reakcija į sprogimą ant Krymo tilto kol kas šykšti. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šeštadienį pranešė trumpą žinią, kad Vladimiras Putinas sudarė vyriausybinę komisiją įvykiui ištirti. Į Krymą išsiųsti atsakingų tarnybų atstovai. Rusijos Tyrimų komitetas pradėjo ikiteisminį tyrimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad Kyjivo reakcijos į incidentą rodo jo teroristinę prigimtį.

„Ir?“ – taip vos vienu žodžiu į sprogimą reagavo žinoma Rusijos propagandistė Margarita Simonian.

Buvęs Donbaso separatistų vadas Igoris Strelkovas (Girkinas) Krymo tilto sprogimą pavadino „Kyjivo partnerių geriausia gimtadienio dovana Vladimirui Vladimirovičiui“ ir „šventiniu fejerverku“.

Aštrios kritikos Rusijos karinei ir politinei vadovybei pastaruoju metu nevengiantis Strelkovas teigė dar prieš pusantro mėnesio numatęs tokią įvykių eigą ir įspėjęs, kad Krymo tiltas bus susprogdintas, kaip vienas svarbiausių strateginių Ukrainos taikinių.

Sutrikę Kremliaus propagandistai neslepia apmaudo ir ragina suduoti „deramą smūgį“ Kyjivui – platinami raginimai sprogdinti objektus Ukrainos sostinėje, suduoti branduolinį smūgį.

Eilės prie keltų terminalo ir degalinių

Greta to rusų propaganda bando raginti nepasiduoti panikai – būtent jos ženklų Krymo pusiasalyje vis daugiau.

Šeštadienio rytą „Telegram“ kanaluose pasirodė daug vaizdo įrašų, kuriuose matomos nusidriekusios automobilių eilės prie degalinių, taip pat – prie keltų uosto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Degantis Krymo tiltas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Degantis Krymo tiltas

Tačiau keltų eismą, kaip pranešama, trikdo prastos oro sąlygos, taip pat ir tai, kad pastačius tiltą keltų technine būkle, atnaujinimu iš esmės nesirūpinta, tad dabartinėje situacijoje keltais neįmanoma patenkinti viso eismo poreikio.

Dėl sprogimo sutriko ir laivų eismas Kerčės sąsiauryje.

Krymo valdžia skelbia, kad kuro ir būtiniausių produktų, medicinos priemonių atsargomis pusiasalis esą aprūpintas, tačiau žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų apie ribojamą prekybą kai kuriais produktais dėl kilusio ažiotažo.

V.Zelenskio patarėjas: pradžia

„Raketinis kreiseris „Maskva“ ir Krymo tiltas – du reikšmingi rusų valdžios simboliai Kryme – dingo. Kas toliau, rusai?“ – tokį įrašą oficialioje paskyroje tviteryje šeštadienį paskelbė Ukrainos gynybos ministerija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo ir gaisro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo ir gaisro

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas sprogimus ant tilto pavadino pradžia sunaikinimo viso to, kas yra neteisėta.

„Krymas, tiltas, pradžia. Visa neteisėta turi būti sunaikinta, visa pavogta turi būti grąžinta Ukrainai, visa, kas Rusijos okupuota, turi būti išvalyta“, – komentavo M.Podoliakas.

„Ukrainskaja pravda“, remdamasi neįvardintais šaltiniais tarnybose, šeštadienį paskelbė, kad Kerčės tilto sprogdinimas – Ukrainos saugumo tarnybos speciali operacija.

Ukrainos atstovai ne kartą yra skelbę apie siekį sunaikinti Krymo tiltą, pabrėždami šio veiksmo svarbą siekiant atkovoti aneksuotą Krymą.

Ukrainos ir Vakarų analitikų vertinimu, Krymo tilto sprogimas ir sutrikusi logistika gali dar labiau apsunkinti rusų kariuomenės padėtį Pietų fronte, kuris buvo aprūpinamas per Krymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas