Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 08

Kurortinėje teritorijoje kertami medžiai: pasak miškininkų, tokio kenkėjų plitimo dar nebuvę

Kačerginės gyventojai ėmė skambinti pavojaus varpais pastebėję, kad šalia kurortinės vietovės tapatybės ženklais tapusių poilsiaviečių „Apuokynė“ ir „Barsukynė“ vienas po kito dideliais kiekiais kertami medžiai. Socialiniai tinklai ūžia, į tai sureagavo ir vietos valdžia. Miškininkai paaiškino, kad kirtimai vykdomi dėl aptiktų žievėgraužio tipografo židinių. Tokio kenkėjo plitimo anksčiau nėra buvę.
Kačerginės miškuose kertami medžiai
Kačerginės miškuose kertami medžiai / 15min fotomontažas

Neseniai Kauno rajono meras Valerijus Makūnas socialiniuose tinkluose išreiškė susirūpinimą dėl brandaus miško Kačerginėje kirtimo. Savivaldybę neva užplūdo Ringaudų ir Kačerginės seniūnijų gyventojų kreipimaisi.

„Į Kauno rajono savivaldybę kreipėsi Kačerginės seniūnijos gyventojai, kurie išreiškė nuogąstavimus dėl kurortinės teritorijos statusą turinčiame miestelyje vykstančių procesų. Labiausiai kačerginiečiai sunerimę dėl Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio Ežerėlio girininkijos Kv. 90 skl. 13,14; Kv. 89 skl. 14 vykdomų plynų brandaus miško kirtimų.

Miškininkų paaiškinimas, esą tai daroma sanitariniais tikslais, gyventojų neįtikina. Jie taip pat tvirtina, kad bendruomenė apie tokius veiksmus nebuvo pakankamai informuota. Minėtuose miškuose driekiasi lankytojų pamėgtos pėsčiųjų trasos, veikia Kačerginės tapatybės ženklais tapusios poilsiavietės „Apuokynė“ ir „Barsukynė“, – įraše feisbuke praėjusį savaitgalį dėstė meras.

Reaguodamas į gyventojų skundus, jis kreipėsi į aplinkos ministrą ir atkreipė dėmesį, kad Kačerginės miestelis turi kurortinės teritorijos statusą, todėl labai svarbu atsakingai elgtis su gamtos ištekliais, be to, į medžių kirtimą žmonės reaguoja itin jautriai, todėl miškininkai, pasak jo, turėtų aktyviau komunikuoti su vietos bendruomene.

Įvairių interpretacijų kilo ir socialiniuose tinkluose: žmonės tvirtino, esą kertami ne tik sausuoliai, bet ir sveiki medžiai. Pasigirdo interpretacijų, neva iškirstuose plotuose gali iškilti kotedžai.

„Miškas apipultas kenkėjais ir kito kelio su jais susidoroti tiesiog nėra. Vietiniai miškininkai tikrai nekalti. Bendra sistema per lėtai sukasi, nes, kiek žinau, kirsti reikia ne tada, kai vabalas jau „suėdė“, bet kai jis tik pastebėtas ant medžio. O čia, kol parašo prašymą, gauna iš kelių institucijų pritarimus, tai jau, žiūrėk, ir kvartalą reikia kirsti“, – kitokią nuomonę išsakė vienas komentatorių socialiniuose tinkluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas