Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 13

L.Kasčiūnas: EK gairės dėl Kaliningrado tranzito – žingsnis atgal

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, vienas valdančiųjų konservatorių lyderių Laurynas Kasčiūnas sako, kad Europos Komisijos (EK) gairės dėl Kaliningrado tranzito yra žingsnis atgal, tačiau tuo pačiu jis sveikino tai, kad Lietuva turės galimybę tranzitą riboti.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kalbu apie žingsnelį atgal. Gairės yra EK žingsnis atgal. Rusija eskalavo situaciją ir EK pateikė kitokį išaiškinimą – tai turbūt nėra pats geriausias dalykas šitoje situacijoje“, –15min sakė parlamentaras.

„Tai yra EK atsitraukimas (...) EK turi suprasti, kad tokie atsitraukimai po eskalacijų iš Rusijos pusės nėra pats geriausias būdas politikai su Rusija, nes atsitraukimas skatina tokias situacijas kurti toliau“, – kalbėjo jis.

Kalbu apie žingsnelį atgal. Gairės yra EK žingsnis atgal. Rusija eskalavo situaciją ir EK pateikė kitokį išaiškinimą – tai turbūt nėra pats geriausias dalykas šitoje situacijoje

Parlamentaras teigė, kad valdantieji dar vertins EK gaires ir tik po to priims konkrečius sprendimus.

„Natūralu, kad mes gaires dar vertinsime, spręsime po vertinimo. Labai svarbus kriterijus yra, kad mes negalime likti vieni – jeigu priimame sprendimus tokiose jautriose srityse, mes turime turėti užnugarį. Tai sąjungininkų žodis yra labai svarbus“, – teigė L.Kasčiūnas.

Seimo narys taip pat sakė, kad EK sprendimai yra „svarbi kryptis“ ir Lietuvos sprendimams.

Be kita ko, L.Kasčiūnas sveikino tai, kad, pagal EK gaires, tranzitą Lietuva galės riboti.

„Lietuva įgyja galimybę nustatyti kvotas tranzitui į Kaliningradą. Nežinau, kada mes turėjome tokį svertą“, – kalbėjo NSGK pirmininkas.

Užsienio reikalų ministerija EK gaires sveikino ir teigė įspūdis, jog transatlantinė bendruomenė švelnina savo poziciją ir sankcijų politiką –nepagrįstas.

EK trečiadienį nurodė, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos neturėtų būti taikomos per Lietuvą geležinkeliu gabenamoms prekėms tarp Kaliningrado srities ir Rusijos pagrindinės dalies. Kelių transportu į sankcijas patekusias prekes ir toliau draudžiama vežti.

Lietuva anksčiau šią vasarą buvo sustabdžiusi sankcionuoto plieno, cemento ir alkoholio tranzitą į Kaliningradą dėl ES Rusijai paskelbtų sankcijų.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Valstybės narės taip pat turės stebėti, ar nėra neįprastų prekių srautų ar prekybos tendencijų, kurios galėtų padėti sankcijų apėjimui.

Nepaisant atnaujintų gairių, toliau išlieka draudžiamas karinių ar dvigubo naudojimo sankcionuojamų prekių ir technologijų tranzitas, nepriklausomai nuo pasirinkto transportavimo būdo.

Briuselis taiko sankcijas Rusijai dėl vasario pabaigoje pradėto karo Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas