Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:00

Seimo rinkimai: 13 didžiausių netikėtumų

2024-ųjų Seimo rinkimai pažėrė nemažai netikėtumų. Akivaizdu, kad po rinkimų keisis valdančioji dauguma ir Vyriausybė, Seime nebebus daug žinomų politikų, kuriuos pakeitė ir intriguojančių naujokų. 15min apžvelgia didžiausias Seimo rinkimų antrojo turo staigmenas.
Restorane „Grey“ Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų laukia Lietuvos socialdemokratų partija
Restorane „Grey“ Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų laukia Lietuvos socialdemokratų partija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

1. Konservatorių dominavimas Vilniuje baigėsi

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai džiaugėsi, kad pirmajame ture daugiamandatėje apygardoje dominavo Vilniuje, čia triuškinančia persvara jau pirmajame ture buvo išrinkta premjerė Ingrida Šimonytė, o į antrąjį turą pateko daug partijos kandidatų. Tačiau antrajame ture mitas, kad Vilnius balsuoja už konservatorius, ėmė aižėti. Konservatoriai laimėjo 6 mandatus, bet 6 pralaimėjo.

VIDEO: Ingrida Šimonytė: „Prezidentui būti lygiai teisingu yra neįkandama užduotis“

Į Seimą antrajame ture buvo išrinkti Žygimantas Pavilionis, Laurynas Kasčiūnas, Paulė Kuzmickienė, Dainius Kreivys, Mindaugas Lingė, Liutauras Kazlavickas.

Tačiau savo oponentams pralaimėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė (LLRA–KŠS atstovui Česlavui Olševskiui), švietimo mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė (Nacionalinio susivienijimo atstovui Vytautui Sinicai, Aistė Gedvilienė (socialdemokratui Remigijui Motuzui), Matas Maldeikis (demokratui Linui Kukuraičiui), Vygintas Gasparavičius („Laisvės ir teisingumo“ partijos pirmininkui Artūrui Zuokui), Vytautas Kernagis (liberalui Eugenijui Gentvilui).

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

2. Konservatoriai prarado Kauną

Valdančioji Tėvynė sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai per šiuos rinkimus daug vilčių dėjo į Kauną.

Po pirmojo turo konservatoriai dominavo tik dviejuose didžiuosiuose miestuose - Vilniuje ir Kaune, kur daugiausia balsų gavo ne tik partijos sąrašas, bet ir daugelyje apygardų lyderiavo jos vienmandatininkai.

Tačiau antrasis turas viską apvertė aukštyn kojomis. Nors Kaune kandidatavo daug partijos lyderių, beveik visi jie, išskyrus vieną, patyrė pažeminimus. Kaune yra septynios rinkimų apygardos. Jose laimėjo vienas konservatorius, penki socialdemokratų atstovai ir vienas liberalas. Kaune, į kurį konservatoriai dėjo daug vilčių, partijos lyderis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pralaimėjo kultūros ministrui liberalui Simonui Kairiui, finansų ministrė Gintarė Skaistė pralaimėjo socialdemokratui Audriui Radvilavičiui, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius pralaimėjo socialdemokratui Dariui Razmislevičiui, Kauno konservatorių lyderis Paulius Lukševičius smarkiai nusileido socialdemokratui Robertui Kaunui. Europarlamentaras Liudas Mažylis pralaimėjo Seimo narei socialdemokratei Orintai Leiputei, opartijos vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis nusileido socialdemokratui Laurynui Šedvydžiui.

Tik partijos lyderių nemėgstamas buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šiaip ne taip nugalėjo "Nemuno aušros" kandidatę Aušrą Papirtienę.

3. Laisvės partijos fiasko

Nė vieno mandato Seime nelaimėjo dabartinė valdančiosios koalicijos partnerė Laisvės partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai