Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 03 02

15min darbas tiriamosios žurnalistikos srityje dusyk nominuotas prestižiniam apdovanojimui

Net du tarptautiniai tiriamosios žurnalistikos projektai, kuriuose dalyvavo 15min komanda, nominuoti prestižiniam „European Press Prize“ apdovanojimui. Tai pirmas toks pasiekimas Lietuvos žurnalistikos istorijoje.

„European Press Prize“ nominuoti du didelį tarptautinį atgarsį sukėlę tyrimai, prie kurių prisidėjo 15min.

Visų pirma, žinoma, Panama Papers. 15min į apdovanojimą pretenduoja kartu su dar 39 Europos žiniasklaidos priemonėmis, tyrusiomis nutekėjusius Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ dokumentus.

15min prisidėjo ir prie didžiausios Panama Papers istorijos, narstant Vladimiro Putino bičiulio Sergejaus Roldugino oficialiai valdomą ofšorinių įmonių imperiją. Lietuvoje atskleistos istorijos privedė prie to, kad bendros Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tiria net 17 fizinių ir juridinių asmenų veiklą. Tarp jų – viešbučių magnatas Bronislavas Vainora, buvęs Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius, „Lukoil“ veidas Lietuvoje Ivanas Paleičikas ir daugelis kitų.

Panama Papers peripetijas Lietuvoje nušvietė keturi 15min žurnalistai: Šarūnas Černiauskas, Marius Jokūbaitis, Paulius Gritėnas ir Gintaras Radauskas. Pagrindiniai didžiausio žurnalistinio tyrimo pasaulio istorijoje partneriai – Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ). 15min dalyvavimą Panama Papers tyrime užtikrino partnerystė su tiriamosios žurnalistikos centru „Organized Crime and Corruption Reporting Project“.

Svarbiausios Panama Papers istorijos, prie kurių prisidėjo 15min:

Vladimiro Putino bičiulio milijardinė imperija

Slapti Liutauro Varanavičiaus turtai

VIDEO: Panama Papers: slapti Lietuvos futbolo vado pinigai

Sena Ivano Paleičiko meilė ofšorams

VIDEO: Panama Papers: Ivanas Paleičikas ir šešėliniai naftos milijonai

Bronislavo Vainoros versle – auksinė akcija už 2 mln. eurų

VIDEO: Panama Papers: slapta viešbučių magnato piniginė

Ofšorinės struktūros – už prabangiausių Vilniaus gatvėmis riedančių mašinų

Antrą nominaciją gavo žurnalistų komanda, ištyrusi galimo Europos Parlamento lėšų grobstymo atvejį. Ankstesnės kadencijos EP veikusi MELD grupė, kaip paaiškėjo, savinosi EP pinigus rengdama fiktyvius renginius ar iš šių pinigų finansuodama savo partijų suvažiavimus. Prie tyrėjų komandos prisidėjęs 15min Tyrimų skyriaus vadovas Š.Černiauskas nustatė, kad galimo pinigų grobstymo schemoje dalyvavo ir „Tvarkos ir teisingumo“ europarlamentarai – nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas ir buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas, pernai rudenį išrinktas į Seimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Černiauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Černiauskas

„Dalyvavimas Panama Papers jau buvo pripažinimas Lietuvos žiniasklaidai. Parodėme, kad Tyrimų skyrius – ne pigi avantiūra ar savireklamos akcija, o realus tiriamosios žurnalistikos projektas, kuris realiai veikia ir priveda prie rimtų permainų.

Panama Papers projektas ir pagrindiniai jo žmonės – ICIJ ir „Süddeutsche Zeitung“ – nusipelno visų geriausių įvertinimų. Jie padarė kažką, kas daugeliui net nesisapnavo. Jie sukūrė žurnalistiką, kuri sudrebino pasaulį.

Tikrai nesitikėjau, kad „European Press Prize“ bus nominuoti net du projektai, prie kurių mums pernai teko prisidėti. Tai turbūt maloniausias šokas mano karjeroje“, – sako 15min Tyrimų skyriaus vadovas Š.Černiauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas