Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 03

15min skaitytojas: man siūlė pinigų už protestavimą prie Estijos ambasados

Vilniuje antradienį įvyko protestas, kuriame buvo kritikuojamas Lietuvos ir Estijos susitarimas dėl dujų pardavimo. Prieš renginį į 15min redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris teigė, kad už dalyvavimą šioje akcijoje jam buvo siūloma pinigų. Protesto organizatorius Paulius Mereckas sako, kad tai netiesa, ir per renginį pastebėjęs provokacijų.
Protestas prie Estijos ambasados
Paulius Mereckas / Lietuvos vartotojų asociacijos nuotr.

Antradienio rytą 15min redakcija gavo skaitytojo Aleksandro laišką, kuriame jis pasakojo, kad už pinigus buvo kviečiamas protestuoti prie Estijos ambasados Vilniuje, A.Mickevičiaus gatvėje.

„Galiu pasigirti gavęs kvietimą laikyti plakatą už 30 eurų“, – pasakojo Aleksandras.

Jis sakė, kad antradienio rytą, apie 10 valandą, tokio pasiūlymo sulaukė „per trečią asmenį“.

Skaitytojas neatskleidė, kas tas žmogus.

Aleksandras sakė, kad buvo nemaloniai nustebintas tokio pasiūlymo ir nesutiko dalyvauti proteste už pinigus.

„Pakankamai apmaudu, kad kuriamas dirbtinas ir klaidinantis Lietuvos visuomenės požiūris į kai kuriuos dalykus“, – rašė skaitytojas.

Protestavo prieš susitarimus su Estija

Estijos ambasada Vilniuje patvirtino, kad protesto akcija antradienį išties įvyko.

„Šiuo metu Estijos ambasada gali patvirtinti tik tiek, kad tokia akcija šiandieną 11 val. įvyko. Daugiau informacijos jums rūpimu klausimu, deja, neturime“, – teigė Estijos ambasados sekretorė Eglė Sauks.

Mes norėjome teatrališkai perduoti estams Lietuvos žmonių pinigus. Turėjome tokį lagaminą su netikrais eurais, kurį norėjome įteikti ambasados darbuotojams, – pasakojo P.Mereckas.

Akciją organizavo nevyriausybinė organizacija „Lietuvos vartotojų asociacija“, kurios prezidentu yra Paulius Mereckas.

Vilniaus miesto savivaldybė ir policija buvo informuota apie renginį. Leidimų akcijai nereikėjo, nes proteste dalyvavo mažiau nei 15 žmonių.

„Mes norėjome teatrališkai perduoti estams Lietuvos žmonių pinigus. Turėjome tokį lagaminą su netikrais eurais, kurį norėjome įteikti ambasados darbuotojams“, – 15min pasakojo organizatorius P.Mereckas.

Jis teigė, kad protesto esmė – išreikšti nepasitenkinimą tuo, kad esą Vilnius parduoda dujas Talinui už mažesnę kainą, nei perka iš Rusijos koncerno „Gazprom“.

Esą tokia situacija neva susiklostė po to, kai 2014 metais Lietuva tarptautiniame arbitraže laimėjo ieškinį prieš energetikos gigantą ir „Lietuvos dujos“ gavo 30 mln. eurų kompensaciją. P.Merckas teigė, kad esą bvo nuspręsta pinigus grąžinti ne vartotojams, kurie nuo 2013 metų sausio iki 2014 metų balandžio permokėjo už dujas, bet taikyti nuolaidą naujiems klientams.

P.Mereckas teigė, kad pigesnių dujų gavo ne gyventojai, bet Estija, kuri su nuolaida nusipirko dujų iš Lietuvos. Tai neva įrodo Europos Komisijos dokumentai.

Sulaukė radikalų provokacijų

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Paulius Mereckas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Paulius Mereckas

„Lietuvos vartotojų asociacijos“ vadovas P.Mereckas sakė, kad akciją organizavo pats ir niekam nesiūlė pinigų už dalyvavimą.

„Dabar visaip bandoma aplipdyti mūsų akciją purvais, kad žmonės neišgirstų pagrindinės žinios“, – kalbėjo P.Mereckas.

Jis teigė, kad į antradienį į renginį prie Estijos ambasados buvo atėjęs ir sostinės radikalas Vitalijus Balkus, kurio pavardė šiemet atsidūrė Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento parengtame grėsmių vertinime.

„Buvo atėjęs dar vienas neaiškus pilietis, kuris išsitraukė kažkokią vėliavą. Mes maloniai paprašėme jų pasitraukti, nes niekas jų nekvietė“, – kalbėjo P.Mereckas.

Papildyta 18.30 val. Estija jokių nuolaidų negavo

Gamtinių dujų tiekimo bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ kategoriškai neigia bet kokias viešai pasirodžiusias prielaidas dėl gamtinių dujų nuolaidos, susidariusios už laikotarpį nuo 2013 m. sausio 1 d. iki 2014 m. balandžio 30 d., menamo pritaikymo į Estiją tiekiamoms gamtinėms dujoms.

Bendrovės pranešime teigiama, kad ji, vykdydama komercinę gamtinių dujų tiekimo veiklą, griežtai laikosi teisės aktų reikalavimų, ir tai reiškia, kad bendrovė gamtinių dujų su retrospektyvine nuolaida nei Estijos bendrovėms, nei iš Lietuvos į Estiją gamtines dujas tiekiančioms bendrovėms nepardavė.

„UAB „Lietuvos dujų tiekimas“, vadovaudamasi Vyriausybės patvirtintomis nuostatomis, gamtinių dujų nuolaidą taikė tik tiems vartotojams, kurie gamtines dujas pirko vartojimo Lietuvoje tikslais.

„Lietuvos dujų tiekimo“ perpardavimui patiektos dujos buvo parduotos netaikant retrospektyvinės nuolaidos ir ekonomiškai naudingai, t. y. už didesnę nei įsigijimo kaina. Be to, mažėjant gamtinių dujų vartojimui Lietuvoje, šie rinkos sąlygomis sudaryti sandoriai „Lietuvos dujų tiekimui“ padėjo įvykdyti įsipareigojimus gamtinių dujų tiekėjui dėl įsigyjamų kiekių.

Bendrovės nuomone, Lietuvos rinkoje gamtinės dujos galėjo kainuoti pigiau nei kitose Baltijos valstybėse dėl skirtingos Rusijos koncerno „Gazprom“ taikytos kainodaros. „Lietuvos dujų tiekimas“ iš „Gazprom“ pirko gamtines dujas, kurių kaina buvo susieta su 6 mėnesių naftos produktų kainos vidurkiu, o Estijai tiekiamos „Gazprom“ dujos – su 9 mėnesių naftos produktų kaina.

Todėl 2014 metų pabaigoje ir 2015 metais sparčiai mažėjant naftos produktų kainoms, Lietuvoje gamtinės dujos pigo sparčiau nei Estijoje ir tam tikrą laikotarpį Lietuvoje kainavo pigiau nei kitose Baltijos valstybėse. Šia atsiradusia galimybe pasinaudojo gamtinių dujų rinkos dalyviai“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai