Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 18

15min smerkia A.Lukašenkos režimo veiksmus prieš žiniasklaidos laisvę, jungiasi kitos žiniasklaidos priemonės

15min ir kitos didžiausios Lietuvos žiniasklaidos priemonės smerkia Baltarusijos žurnalisčių Kaciarynos Bachvalavos ir Darjos Čulcovos įkalinimą bei šalyje besitęsiančius bandymus užgniaužti žiniasklaidos laisvę.
Kaciaryna Bachvalava ir Darja Čulcova
Kaciaryna Bachvalava ir Darja Čulcova / „Scanpix“/AP nuotr.

Baltarusijos teismas ketvirtadienį dviem televizijos „Belsat“ žurnalistėms Kaciarynai Bachvalavai ir Darjai Čulcovai skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmes dėl neva protestų prieš de facto Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką organizavimo.

27-erių K.Bachvalava ir 23-ejų Darja Čulcova buvo sulaikytos lapkritį, kai filmavo mitingą, skirtą palaikyti nužudytam aktyvistui Romanui Bandarenkai.

Jos buvo nuteistos už „viešąją tvarką šiurkščiai pažeidžiančių protestų organizavimą ir rengimą“. Žurnalistės savo kaltės nepripažino, tokį nuosprendį kritikuoja spaudos laisvės ir žmogaus teisių organizacijos.

Naujienų portalas 15min reiškia aiškią poziciją dėl A.Lukašenkos režimo veiksmų prieš žiniasklaidos laisvę ir žurnalistų įkalinimą.

„Mes smerkiame žurnalistų persekiojimą, bauginimą ir įkalinimą, žiniasklaidos ir žodžio laisvės ribojimą. Solidarizuojamės su Baltarusijos ir kitų režimo valdomų šalių žiniasklaidos priemonėmis ir raginame atsakingus mūsų ir užsienio šalių pareigūnus reaguoti – tai nevienkartinis atvejis, kuomet žurnalistai nukenčia dirbdami savo darbą, – sako 15min generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Šaučikovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Šaučikovas

Šiuo metu ruošiame oficialius raštus svarbiausioms šalies institucijoms dėl situacijos Baltarusijoje – negalime tylėti, raginame išsakyti aiškias pozicijas, apsaugant svarbiausią konstitucinę teisę – žodžio laisvę, taip pat ir žurnalistų darbo sąlygas bei žiniasklaidos teisę skelbti informaciją visuomenei.“

Asmeninio albumo nuotr./Audrius Ožalas
Asmeninio albumo nuotr./Audrius Ožalas

Laikinai vyriausiojo 15min redaktoriaus pareigas einantis Audrius Ožalas: „Ko reikia, kad užgniaužtum laisvą balsą? Jėga sutramdyti žmones gatvėse neužtenka. A.Lukašenkos režimas puikiai supranta, kad tam reikia užtildyti ir žurnalistus, galinčius skelbti objektyvią, nepriklausomą informaciją. Be jų demokratinė visuomenė neįsivaizduojama. A.Lukašenkos režimas bando susidoroti su bet kokiomis laisvos žiniasklaidos apraiškomis Baltarusijoje. Tikime, kad drąsių Baltarusijos žmonių tai nepalauš, tačiau žinome, kad ir mes privalome palaikyti savo kolegas, todėl darysime tai, kas mūsų jėgoms, kad atkreiptume dėmesį į naikinamą spaudos laisvę Baltarusijoje – visa 15min redakcija reiškia solidarumą su baltarusių žurnalistais.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė

Portalo Delfi.lt vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė: „Solidarizuojamės su įkalintomis žurnalistėmis ir visais persekiojamais mūsų kolegomis taip arti Lietuvos sienų. Smerkiame žurnalistų įkalinimą už jų tiesioginių profesinių pareigų vykdymą – visuomenės informavimą. Raginame mūsų šalies atsakingus pareigūnus imtis visų įmanomų priemonių ginant žodžio laisvę ir dirbančius žurnalistus režimų valdomose šalyse.“

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Anužis
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Anužis

Naujienų portalo Tv3.lt vyriausiasis redaktorius Artūras Anužis: „Baltarusijos žmonėms kovojant dėl savo šalies nepriklausomybės, smerkiame A. Lukašenkos režimą ir jo sprendimą įkalinti savo darbą dirbusius ir sąžiningai visuomenę informavusius žurnalistus. Nepriklausoma žiniasklaida yra ypač svarbi institucija ir vienas iš laisvės garantų išsivaduojant iš autoritarinio režimo, tad raginame Lietuvos ir ES atsakingas institucijas imtis visų reikalingų veiksmų, kad žurnalistai galėtų dirbti savo darbą ir jaustis saugūs.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Beniušis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Beniušis

Naujienų agentūros BNS vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis: „Mūsų kolegės Kaciaryna ir Darja atsidūrė už grotų dėl to, kad dirbo savo darbą. Nusikaltimą padarė ne jos, nusikaltimą padarė jas įkalinęs režimas. Baltarusijos režimas bando įbauginti žurnalistus, bet tuo rodo ne savo jėgą, o savo silpnumą. Solidarizuojamės su laisva Baltarusijos žiniasklaida.“

P.Lileikio / Lrt.lt nuotr./Mindaugas Jackevičius
P.Lileikio / Lrt.lt nuotr./Mindaugas Jackevičius

Portalo LRT.lt vyriausiasis redaktorius Mindaugas Jackevičius: „Brutalios atakos prieš žurnalistus jau seniai tapusios kruvino režimo veidu. Diktatoriaus susidorojimas su savo darbą dirbančiais žurnalistais nusipelno aiškios ir tvirtos demokratinio pasaulio reakcijos.“

Asmeninio albumo nuotr./Tautvydas Mikalajūnas
Asmeninio albumo nuotr./Tautvydas Mikalajūnas

Portalo Lrytas.lt vyriausiasis redaktorius Tautvydas Mikalajūnas: „Tokiems veiksmams nėra ir negali būti jokių pateisinimų ir pasiteisinimų. Viešai išreiškiame paramą žurnalistėms, su kuriomis Baltarusijos režimas susidorojo be jokių skrupulų. Žodžio ir žiniasklaidos laisvė yra svarbiausias demokratijos elementas, todėl visomis išgalėmis turime ją ginti ir skatinti tai daryti šalis, kuriose tokia vertybė vis dar, deja, yra trypiama ir naikinama.“

Asmeninio albumo nuotr./Benas Brunalas, Naujienų agentūros ELTA Politikos skyriaus redaktorius
Asmeninio albumo nuotr./Benas Brunalas, Naujienų agentūros ELTA Politikos skyriaus redaktorius

Naujienų agentūros ELTA Politikos skyriaus redaktorius Benas Brunalas: „Save gerbianti valstybė negali toleruoti, o tuo labiau bandyti užtildyti savo pareigą atliekančius žurnalistus. Kad šiandien tokie dalykai vyksta Europos Sąjungos pasienyje, rodo Baltarusijos režimą vis dar gyvenantį XX a. totalitarinių valstybių suformuotoje tradicijoje. Solidarizuojamės ir palaikome už Baltarusijos laisvę kovojančią pilietinę visuomenę.“

Persekiojami žurnalistai

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ žiniasklaidos laisvės indekse Baltarusija užima 153-ią vietą iš 180-ies. 2020-ųjų organizacijos ataskaitoje nurodoma, kad šalyje kritiškiems žurnalistams ir tinklaraštininkams yra grasinama, jie sulaikomi, pagrindinės nepriklausomos žiniasklaidos priemonės – blokuojamos.

Valstybė kontroliuoja visus televizijos kanalus. Kelios egzistuojančios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės veikia iš užsienio, tačiau režimas jas vis tiek persekioja, ypač Lenkijoje įsikūrusią televiziją „Belsat“, kuriai ir dirba K.Bachvalava bei D.Čulcova.

Pernai rugpjūtį paskelbus, neva Baltarusijos prezidentu didele balsų persvara buvo perrinktas autokratas Aliaksandras Lukašenka, tūkstančiai baltarusių išėjo į gatves. Protestuotojai buvo vaikomi jėga ir masiškai sulaikomi, izoliatoriuose – kankinami.

Nukentėjo ir žiniasklaidos atstovai. Rugpjūtį pareigūnas tyčia gumine kulka pašovė laikraščio „Naša Niva“ žurnalistę Nataliją Lubnevskają.

Baltarusijos žurnalistų sąjungos duomenimis, 2020-aisiais šalyje fiksuoti 477 žiniasklaidos darbuotojų sulaikymo atvejai. Pernai rudenį buvo bandoma iš vieno didžiausių naujienų portalų tut.by atimti žiniasklaidos priemonės statusą.

„Twitter“ nuotr./Iharis Losikas
„Twitter“ nuotr./Iharis Losikas

Birželį sulaikytas tinklaraštininkas Iharis Losikas, kuriam gresia aštuoneri metai kalėjimo, 42 dienas tęsė bado streiką, kurį nutraukė sulaukęs didžiulės, kaip pats įvardijo, „solidarumo bangos“.

Jau pusmetį tęsiantis protestams, Baltarusijoje stiprėja ir represijų mastas. Dar antradienį Baltarusijos žurnalistų asociacijos, žiniasklaidos darbuotojų ir žmogaus teisių aktyvistų namuose visoje šalyje surengti reidai.

Žmogaus teisių gynėjų centro „Viasna“ duomenimis, šiuo metu šalyje yra 255 politiniai kaliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento