Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 03 /15:10

15min studijoje – Vyriausybės krizės aptarimas su politologais

Pirmadienį ryte mokytojų protestų į kampą spaudžiamas ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sudrebino Lietuvos politinę padangę. Savo postus prarado ne tik švietimo ir mokslo ministrė, bet ir kultūros bei aplinkos ministrai.
Ramūnas Vilpišauskas ir Saulius Spurga
Ramūnas Vilpišauskas ir Saulius Spurga / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

15min studijoje Vyriausybę ištikusią krizę aptarėme su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriumi, profesoriumi Ramūnu Vilpišausku bei Mykolo Romerio universiteto docentu Sauliumi Spurga. Prie situacijos aptarimo prisijungė ir premjero patarėjas strateginės komunikacijos klausimais Skirmantas Malinauskas.

VIDEO: Politologai apie trijų ministrų atleidimą: S.Skvernelis taip gali ruoštis prezidento rinkimams

Atleista ne tik švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Savo postus prarado ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson bei aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Premjeras atleidimus paaiškino tuo, kad taip nori duoti impulsą sėkmingiau vykdyti reformas šiose ministerijose.

„Aš tikrai pasitikiu šitais ministrais, negaliu įvardyti, kad jie blogai dirbo. Taip, klaidų yra padaryta, bet už klaidas atsakomybę prisiimame visi. Geriau daryti, kartais klysti, klaidas taisyti negu imituoti darbą arba nieko nedaryti. Dažnai taip būna, kad norint tęsti reformas, norint suteikti joms naują postūmį, reikalingi ir kiti žmonės“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas ir Liana Ruokytė-Jonsson
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas ir Liana Ruokytė-Jonsson

Aplinkos ministras K.Navickas premjero sprendimą priėmė kaip pasidavimą reikalavimams parlamente.

„Seime buvo reikalinga mano galva. Tą priimu labai oriai. Premjeras matė, kad yra didelė opozicija ir didelis nepasitenkinimas iš Seimo pusės“, – kalbėjo K.Navickas.

Kultūros ministrė į savo atleidimą reagavo netgi pozityviai. Ministrė teigė nesitikėjusi išgirsti naujienų apie jos pakeitimą pirmadienio rytą, bet apskritai tvirtino, jog tai pernelyg nenustebinęs sprendimas.

„Kiek mūsų padaryta per tuos metus, tikrai negėda. Per tuos metus įvyko daug gražių pokyčių“, – kalbėjo L. Ruokytė-Jonsson. Vis dėlto ji tvirtino, kad pokyčius vykdyti nebuvo lengva.

„Kai yra einama per personalijas, myliu-nemyliu, labai daug asmeniškumų, ypač santykyje su Seimu, tada pasidaro labai sunku dirbti ir tikrai neįmanoma įgyvendinti visų pokyčių ir idėjų, kurios yra sumanytos“, – sakė kultūros ministrė.

Sudėtingą santykį su Seimu pabrėžė ir atleidžiama švietimo ir mokslo ministrė. „Padarėme, ką galėjome, gebantys tegu padaro daugiau. Tokiems darbams reikalingas palaikymas ir iš valdančiosios, ir iš opozicijos frakcijų“, – kalbėjo J.Petrauskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Kodėl premjeras atleido būtent šiuos tris ministrus? Ar tai jo prezidentinės rinkimų kampanijos pradžia? Kokią įtaką Vyriausybės pertvarkose turi Ramūnas Karbauskis? Kas laukia ministrų savose srityse pradėtų reformų? Kas gali užimti jų postus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas