Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 14

1991-ųjų sausį AT saugojusiam policininkui patriotiškumas nustelbė baimę

Policija virstančios Lietuvos milicijos pareigūnas Arvydas Gaižauskas, 1991 metų sausį saugodamas Aukščiausiosios Tarybos (AT) rūmus, sulaukė 22-ejų. Praėjus trims dešimtims metų, mintimis grįžti į anuos laikus paskatino ne tik kasmečiai tiems įvykiams atminti skirti renginiai, bet ir portale ta proga 15min pasirodžiusi nuotrauka, kurioje jis buvo užfiksuotas su kolega.
1991-ųjų m. sausio įvykiai
Aukščiausiąją Tarybą saugoję pareigūnai – Arvydas Gaižauskas (kairėje) ir Alvydas Pivoras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Gaižauskas tuomet dirbo milicininku Molėtuose. Kaip tik 1990-1991 metų žiemą milicija buvo reformuojama į Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos policiją.

„Prieš pačią sausio 13-ąją situacija jau buvo sudėtinga, tėtį išsiuntė į komandiruotę atlikti savo pareigas“, – portalui 15min pasakojo jo dukra Kornelija.

Naktį iš sausio 12-osios į 13-ąją pareigūnas su kolegomis budėjo prie AT rūmų – saugojo išorinį perimetrą.

„Patriotiškumo jausmas buvo jaučiamas ore, tokį dalyką reikia pajausti, – tėčio žodžius perdavė K.Gaižauskaitė. – Buvo neramu, nes buvo girdėti šūvių atgarsiai nuo TV bokšto, taip pat sklido kalbos, kad po TV bokšto bus šturmuojamas Seimas.“

Pasak vyro, daug žmonių nuo TV bokšto prie parlamento grįžo sužeisti.

Sklido gandas, kad puls civiliais rūbais persirengę jedinstvininkai. Vyko provokacijos ir žmonės buvo visais būdais bauginami.

Kitą dieną – sausio 14-ąją – pareigūnui sukako 22 metai.

Gimtadienį visoje šalyje tvyrant gedului teko paminėti buvusioje milicijos mokykloje, sukritus ant sporto salėje patiestų čiužinių. Ten buvo paruošta stovykla policininkams.

„Paklausius, ar buvo baisu, tėtis sako, kad niekas apie tai negalvojo, vidinė būsena buvo tokia, kad būtina dabar atgauti nepriklausomybę. Patriotiškumas nustelbė visus kitus jausmus. Beje, jie buvo be ginklų, buvo toks nurodymas“, – pasakojo K.Gaižauskaitė.

Portale 15min nuotraukų galerijoje prie vieno iš straipsnių pamačius savo nuotrauką, kilo noras sužinoti, kas buvo jos autorius.

A.Gaižauskas gerai prisiminė, kad fotografavo užsienietis, lyg amerikietis.

Kviečiame atsiliepti kitus šioje nuotraukoje įamžintus žmones ar jų giminaičius – galbūt kažkas prisimena daugiau detalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas