Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 03

2018-ųjų pokyčiai savarankiškai dirbantiems: ką būtina žinoti?

2018-aisiais savarankiškai dirbančiųjų laukia nemažai socialinio draudimo sistemos pokyčių – nuo „Sodros“ įmokų „atostogų“ pirmaisiais veiklos metais iki jų suvienodinimo visoms savarankiškos veiklos formoms.
Dirbant sau vienu svarbiausių dalykų yra laiko planavimas
Savarankiška veikla / 123rf.com

Iki 2018-ųjų individuali veikla, verslo liudijimas ir kitos savarankiškos veiklos rūšys skyrėsi ne tik pagal sritį, išdavimo tvarką, mokesčius, apskaitos principus, bet ir įmokas „Sodrai“. Tai lėmė, kad vieni galėjo užsitikrinti teisę bent į minimalų socialinį draudimą, kiti – ne.

Šiemet situacija keičiasi – vienodinama „Sodros“ įmokų apskaičiavimo tvarka visiems, besiverčiantiems savarankiška veikla siekiant, kad žmogus užsitikrintų bent minimalias socialines garantijas, kad ir kokią veiklos formą bepasirinktų.

Minimalios socialinės garantijos – visiems

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė teigė pritarianti tam, kad bent minimaliu socialiniu draudimu turėtų pasirūpinti kiekvienas.

„Mes palaikome siūlymus, kad kiekvieno žmogaus socialiniu draudimu turi būti pasirūpinta. Net ir savarankiškai dirbantys turi mokėti socialinio draudimo įmokas, kad senatvėje turėtų iš ko pragyventi. Svarstome, kaip tą situaciją dar pagerinti, kokių sprendimų imtis, kad žmonės būtų suinteresuoti kaupti senatvės pensijai.

Įmokas turi mokėti visi. Verslininkas irgi turi būti suinteresuotas užsitikrinti sau orią senatvę. Manau, kad bent jau nuo minimalios algos mokėti įmokas turėtų visi“, – dėstė pašnekovė.

Verslininkas irgi turi būti suinteresuotas užsitikrinti sau orią senatvę.

Padės jaunam verslui

Nuo sausio savarankiškai dirbančiųjų laukia naujovė – socialinio draudimo įmokų „atostogos“. Kitaip tariant, galimybė pirmaisiais veiklos metais nemokėti socialinio draudimo įmokų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad šios „atostogos“ neatleidžia nuo privalomojo sveikatos draudimo įmokų ir galioja tik kuriantiems pirmąjį savo verslą.

Be to, „atostogos“ taikomos tik tiems, kurie individualią veiklą šiemet pradėjo pirmą kartą gyvenime.

Z. Sorokienė svarstė, kad ši pradedantiesiems suteikta galimybė yra sveikintina, tačiau atkreipė dėmesį ir į tai, kad verslininkai turėtų įvertinti, kokios yra „atostogų“ sąlygos.

„Socialinio draudimo atostogos – tam tikra parama verslui, bet reikia prisiminti, kad tai – „atostogos“. Tuo metu žmonės nėra apdrausti – jiems neskaičiuojamas darbo stažas, nepriklauso išmokos.

Gerai, kad tokį pasirinkimą turi visos veiklos formos, pats suvienodinimas gerai, bet žmogus turėtų suprasti, kad tai jo pasirinkimas. Yra tokių žmonių, kurie nori pradėti verslą, galbūt neturi daug pinigų, o jų pradedant savo veiklą vis tiek labai reikia. Tie metai, kai žmogus yra atleistas nuo socialinio draudimo įmokų, padės, bet rinktis reikia atsakingai“, – kalbėjo pašnekovė.

Socialinio draudimo atostogos – tam tikra parama verslui, bet reikia prisiminti, kad tai – „atostogos“. Tuo metu žmonės nėra apdrausti – jiems neskaičiuojamas darbo stažas, nepriklauso išmokos.

Suteiktą galimybę verslui pirmaisiais metais „atostogauti“ nuo socialinio draudimo mokesčio teigiamai vertino ir Nacionalinės smulkaus verslo asociacijos pirmininkas Henrikas Rackevičius: „Prisimenu, kaip ir ką patys darėme pirmais verslo metais. Žinote, ne viską pavyksta padaryti taip, kaip nori. Būna trukdžių ir pasiekti norimą rezultatą ne visada gali.

Jei kalbame apie jaunimą, aš manau, kad dažnai jie neįsivaizduoja valstybės biudžeto ir kam tos „Sodros“ įmokos reikalingos. Daugiau apie šiuos dalykus supranta vyresni žmonės, o jaunimui tai dar nėra taip aktualu. Tie pirmi lengvatų metai yra gerai, o vėliau juk tie žmonių verslai vis tiek sustiprėja ir jau galima mokėti „Sodros“ įmokas ir kitus mokesčius“.

Kas keičiasi?

Žmonėms, turintiems verslo liudijimą ar planuojantiems jį turėti, reikėtų atkreipti dėmesį į kelis pokyčius:

  • Dirbantys pagal verslo liudijimą ar vykdantys individualią žemės ūkio veiklą valstybinio socialinio draudimo įmokas turės mokėti ir tada, jei tuo pat metu dirba ir samdomą darbą.

  • Nuo sausio verslo liudijimo turėtojams grąžinama galimybė savanoriškai primokėti socialinio draudimo įmokas už visą mėnesį, net jei verslo liudijimas tiek negaliojo tam, kad jie galėtų kaupti stažą pensijai, kaip ir kiti, vykdantys savarankišką veiklą.

  • Svarbus pokytis laukia ir individualių įmonių savininkų, mažųjų bendrijų, tikrųjų ūkinių, komanditinių ūkinių bendrijų narių ir individualią žemės ūkio veiklą vykdančių gyventojų. Anksčiau jie turėjo mokėti įmokas nuo visų gaunamų savo pajamų, o nuo šių metų socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas mokės nuo pusės gaunamų pajamų. Be to, panaikintos įmokų grindys.

  • Mažiausiai pokyčiai palies žmones, kurie dirba su individualios veiklos pažyma. Dauguma sąlygų lieka tokios pat, kaip iki šiol. Atsiranda tik lengvata pensininkams nemokėti socialinio draudimo įmokų.

  • Lengvatų sulaukė visi savarankiškai dirbantys senjorai. Anksčiau VSD įmokų mokėti nereikėjo tik individualią žemės ūkio veiklą vykdantiems ar verslo liudijimą turintiems pensininkams, dabar lengvatos taikomos ir visoms kitoms savarankiškos veiklos formoms.

tvarka galioja ir mažųjų bendrijų nariams bei užsiimantiems individualia veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito