Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 30

2022-ųjų Vilniaus temų TOP5: apie tai kalbėta ir bare, ir Seime

Metai į pabaigą, tad pats laikas apžvelgti, kas nutiko Vilniuje per 2022-uosius. Sostinė didžiuodamasi atidarė naują mokyklą Pilaitėje – kaip bebūtų, per kelis dešimtmečius jau kelios naujos yra, visos – pastaraisiais metais. Sąskaitos už šildymą neišaugo! Bet deginamas mazutas, nors ir mažasieris, vis tiek nusviedžia „žaliąjį Vilnių“ kelis dešimtmečius į praeitį. Užtat meras Remigijus Šimašius parašė knygą! Jau įdomiau? Surankiojom pusiau rimtą, pusiau ne penketuką temų, kurios neabejotinai besibaigiančiais metais aptarinėtos ir ant suolelio prie daugiabučio, ir prie baro, ir iš įvairiausių tribūnų.
2022 metų Vilniaus įvykiai
2022 metų Vilniaus įvykiai / 15min ir „Facebook“ nuotr.

1. Nešienauta žolė.

Šie metai ne vieną politiką privertė prisiminti dalgį. Net ne iš kaimo kilę bent metaforiškai juo mojavo, garsiai ragindami Vilniaus miesto savivaldybę imtis šienavimo. Pastaroji į tokius raginimus mojo ranka, teigdama, kad tvaraus šienavimo politika naudinga ir žmonėms, ir gamtai.

Savivaldybės politikos nekeitė nei priekaištai dėl erkių („Tvaraus šienavimo politiką jau trečią sezoną taikančiame Vilniuje susirgimų erkių platinamomis ligomis nedaugėja. Specialistai tai aiškina savireguliaciniais mechanizmais – aukštesnėje žolėje daugiau ir erkėmis besimaitinančių gyvūnų.“), nei dėl matomumo bloginimo ar estetinio vaizdo.

Buvo kartojama, kad šienavimo ten, kur jis nėra būtinas, atsisakyta saugant bioįvairovę. O tos vietos – aplinkkelių šlaitai, daugumos gatvių skiriamosios eismo juostos, transporto žiedai, ten, kur, Vilniaus savivaldybės teigimu, žmonės ir namuose prižiūrimi gyvūnai retai ar visai neateina.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nešienaujama žolė Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nešienaujama žolė Vilniuje

Bent jau dalis kraštovaizdžio architektų tik kraipė galvas – esą gerą idėją dar reikia ir gerai įgyvendinti, o Vilniui tai nepavyko. Visuomenės sveikatos specialistai savo ruožtu ragino saugotis: net ir tose vietose, kur žmonės nuolat nevaikšto, auganti aukšta žolė yra puiki terpė erkėms, vėliau išplisiančioms ir ten, kur visi vaikšto.

Vilniaus savivaldybė rodė geruosius pavyzdžius Vakarų Europoje. Tačiau atsirado nemažai politikų, kurie ir žoliapjoves bei trimerius pastvėrę darbavosi savo nuožiūra, ir net dalgiais pamosavo. Kaip kad Seimo narys Linas Jonauskas, pozavęs su dalgiu Neries pakrantėje. Arba Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, kelis kartus kartojęs, kad trimeriu šienavo pakeles neapsikentęs dėl prasto matomumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento