Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 21

Tariasi atskleidę ruošimąsi karui: ar tikrai tam perkamos 3 tūkst. sauso davinio porcijų?

Netoli Lietuvos tęsiantis karui kai kuriems internautams užkliuvo Kalvarijos savivaldybės planai įsigyti tūkstančius sausų maisto davinių. Jie tariasi atskleidę, kad toks viešasis pirkimas rodo ruošimąsi artėjančiam ginkluotam konfliktui. Tačiau savivaldybės administracijos atstovai patikino, kad pirkimas paskelbtas kitais tikslais.
Sausas davinys sugrįžusiesiems
Sausas davinys / 15min skaitytojo nuotr.

Ruošiasi karui?

Vieną lietuvį sudomino neseniai paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas, skirtas gyventojų maitinimui užtikrinti. Jis paskelbė informaciją apie šį pirkimą vienoje „Facebook“ grupėje su komentaru, esą tai – pasiruošimo karui įrodymas.

„Na ką, pasiruošimas karui pilnu tempu, savivaldybės pradeda sausų davinių pirkimus.
Šio pirkimo objektas – gyventojų maitinimo užtikrinimas (sausu daviniu), kuris skirtas 24 val. užtikrinti aprūpinimą maistu.
Kalvarijos savivaldybėje perkamų prekių kiekis – 3 338 vnt.“, – rašė jis.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Kai kurie komentatoriai savo ruožtu ėmė piktintis, esą taip plaunami pinigai: „Pinigų plovimas. O kai reiks valgyt, nebus ką.“

Kalvarijos savivaldybės administracijos atstovai patikino, kad pirkimai vykdomi dėl kitos priežasties.

Priežastis – Astravo jėgainė

Kalvarijos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Zavistauskas portalą 15min patikino, kad pirkimai paskelbti kitu tikslu. Anot jo, pirkimai vykdomi pagal Vidaus reikalų ministerijos reikalavimus atvejui, jei Astravo elektrinėje įvyktų avarija.

Gintaras Zavistauskas/Kalvarijos savivaldybės nuotrauka
Gintaras Zavistauskas/Kalvarijos savivaldybės nuotrauka

„Mes iš esmės perkam dėl Astravo elektrinės atvejo, sakykime, dėl kokios nors avarijos. Yra numatyta pagal Vidaus reikalų ministeriją, kad kai kuriose atitolusiose savivaldybėse, jei būtų asmenys iš tų teritorijų iškeldinami, reikėtų pasirūpinti jais kurį laiką.

Dėl to į tai, pagal priešgaisrinio gelbėjimo departamento nustatytus reikalavimus, įeina maisto davinių pirkimas, kad, jei reikėtų, būtų galimybė aprūpinti asmenis keletui dienų“, – teigė pašnekovas.

„Scanpix Baltics“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix Baltics“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Kad nesiruošiama karui, elektroniniame laiške 15min patvirtino ir Kalvarijos savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė Edita Gumauskienė.

„Lėšos skirtos Valstybinei civilinės saugos (iš jų Astravo atominės elektrinės branduolinei avarijai pasirengti) funkcijai atlikti“, – paaiškino ji.

Administracijos atstovė nurodė, kad toks pirkimas vykdomas pirmą kartą.

Pirks daugiau nei 3 tūkst. porcijų

G.Zavistausko teigimu, numatoma pirkti apie 3 tūkst. sauso davinio porcijų.

„Pagal visus reikalavimus, turėtume apgyvendinti iki 3 tūkst. asmenų ir aprūpinti juos pastoge bei patenkinti būtinuosius jų poreikius. Jie turėtų apsigyventi kurį laiką, kol tai būtų išspręsta“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Humanitarinis davinys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Humanitarinis davinys

Panašų skaičių nurodė ir E.Gumauskienė – 3 338, nes tiek gyventojų yra numatyta priimti įvykus nelaimei Astravo atominėje elektrinėje.

G.Zavistausko žodžiais, maisto daviniams pirkti buvo skirta iki 80 tūkst. eurų. Tačiau jis pripažino su galutiniu pasiūlymu dar nesusipažinęs. Pasiūlymai turėjo būti pateikti iki gruodžio 19 d. 9 val.

Kalvarijos savivaldybė 15min pateikė ir pirkimo sutartį. Joje nurodoma, kad pasiūlymo kaina negali viršyti 69 421,49 euro be PVM.

Paklaustas, ar numatyta, kur, įvykus nelaimei, būtų apgyvendinti žmonės, G.Zavistauskas sakė, kad ilgalaikio sprendimo šiuo metu nėra.

„Specialių patalpų neturime. Mums ta situacija būtų sudėtinga, bet esame numatę tokias bendras patalpas kaip ir įprastai – mokyklos salės, sporto salės ir panašiai“, – kalbėjo jis.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Kalvarijos savivaldybės administracija 15min patvirtino, jog karui nėra ruošiamasi. Sauso maisto daviniai skirti atvejui, jei Astravo atominėje elektrinėje įvyktų avarija ir tektų priimti iškeldintus asmenis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas