Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 18

36 COVID-19 atvejus turinčios Vilniaus ligoninės direktorius: „Žmonės stengiasi, o ant jų pila purvą“

Situacija Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje sudėtinga, tikina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai. Čia užregistruoti 36 užsikrėtimo atvejai, iš jų – 5 nauji per savaitgalį. Tai 21 pacientas ir 15 darbuotojų – visi iš Vidaus ligų ir Intensyviosios terapijos skyrių. Tačiau ligoninės vadovai tvirtina nesuprantantys kaltinimų jiems, o ir statistika kelia abejonių, kadangi jie suskaičiuoja mirusius tik 4 savo pacientus.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mirė trečdalis užsikrėtusiųjų

Pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėdama apie Vilniaus miesto klinikinę ligoninę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė tvirtino, kad atvejų šioje ligoninėje daugėja, o trečdalis užsikrėtusiųjų mirė.

„Iš viso registruoti septyni mirties atvejai, mirė Vidaus ligų skyriuje hospitalizuoti pacientai, visi mirė Santaros klinikose. 33 proc. užsikrėtusių asmenų mirė. Taip pat užregistruoti devyni su židiniu susiję atvejai“, – teigė NVSC atstovė.

Ji patvirtino, kad išsiųsti raštai Valstybinei darbo inspekcijai, Akreditavimo tarnybai, ruošiamas raštas prokuratūrai, jis bus išsiųstas pirmadienį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

Be to, anot G.Megelinskienės, NVSC praėjusią savaitę atliko kai kurių darbuotojų apklausą telefonu ir pateikė pirminius apklausos rezultatus:

„Tai buvo atliktas kokybinis tyrimas, pagrindiniai klausimai buvo susiję su asmeninių apsaugos priemonių naudojimu ir infekcijų kontrolės reikalavimų užtikrinimu. Pirminiai rezultatai, apibendrintų kol kas neturime. Kai kurie darbuotojai sakė, kad dirba keliuose skyriuose, nėra pastovumo.

Gauti atsakymai, kad sudaromos komandos su per dideliu personalo skaičiumi, bendrose skyrių patalpose susirenka daug personalo, nurodoma, kad pietų metu gali atsirasti rizika, nedėvimos asmens apsaugos priemonės ir neišlaikomi atstumai. Taip pat darbuotojai nurodė, kad jaučia spaudimą, baimę ir nežinią. Bet tai pirminiai rezultatai ir buvo apklausti tik kai kurie darbuotojai.“

Taip pat darbuotojai nurodė, kad jaučia spaudimą, baimę ir nežinią.

NVSC nurodymų nepateikė

Tačiau Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius, kalbėdamas su 15min, neslėpė pasipiktinimo tokia neigiamos informacijos apie jų gydymo įstaigą lavina.

„Norėčiau pasakyti jums labai aiškiai – kol kas visi tie atvejai, kurie skamba, man sunku juos komentuoti, nes jie yra tik žiniasklaidoje paskelbti, mes jokių oficialių nurodymų iš NVSC, kas pas mus pažeista, kur pažeista ar kiek pažeista, tikrai neturime. Tai svarbiausias dalykas – tai tik komentarai žiniasklaidai.

Antras dalykas labai svarbus yra tai, kad prieš dvi savaites NVSC tikrino mus, oficialiai tikrino ligoninę, su didžiuliu klausimynu apėjo visą ligoninę ir jokių problemų neišsakė. Mes neturime jokių raštiškų išvadų po tikrinimo. O žodžiu buvo pasakyta, kad viskas yra gerai“, – teigė direktorius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dr. Narimantas Markevičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dr. Narimantas Markevičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius

Dar vienas dalykas, kuris neramina, anot N.Markevičiaus, yra tas, kad jeigu prieš dvi savaites tikrinant būtų aptikta kažkokių pažeidimų, kaip tuomet ši ligoninė būtų tapusi COVID-19 gydančia ligonine.

„Prieš dvi savaites mes gavome nurodymą iš Santaros klinikų, kurios reguliuoja srautus Vilniaus ir Alytaus apskrityse, pradėti teikti antro lygio terapijos paslaugas COVID-19 sergantiems pacientams. Ir ligoninė atliko titanišką darbą – iškraustė du korpusus stacionaro Antakalnio g. 124 mūsų patalpose ir įrengė du skyrius su brigadomis kiekviename, pakaitinėmis brigadomis, kurios dirba po 8 valandas, gydyti COVID-19 pacientus. Mes tai padarėme per keturias paras.

Nuo to daugiau nei dvi savaites gydome iš Antavilių pensionato 17 ligonių, sergančių COVID-19 infekcija, ir vieną praeitą savaitę išleidome pasveikusį“, – aiškino Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovas.

Jokių oficialių nurodymų iš NVSC, kas pas mus pažeista, kur pažeista ar kiek pažeista, tikrai neturime. Tai svarbiausias dalykas – tai tik komentarai žiniasklaidai.

Mirčių skaičius nesutampa

Klausiamas apie septynias mirtis, N.Markevičius tikino, kad ligoninėje mirė tik du pacientai ir dar du mirė perkelti į Santaros klinikas.

„Tie, kurie buvo jau išvažiavę iš ligoninės, gal juos ir galima rišti su židiniu ligoninėje. Visi jie išvažiavo iš ligoninės 5, 7, 8 paros iki mirties, jie galėjo užsikrėsti. Visi pacientai, kurie gydomi ligoninėje, yra rizikos grupės. Mes esame didžiausia terapinė klinika Vilniaus mieste, turinti 170 terapinių lovų. Vidutinis amžius gulinčių pacientų per visą karantiną buvo 80 metų, visi jie buvo su sunkiomis ligomis, nes buvo guldoma tik būtinajai pagalbai teikti.

Tai patys sunkiausi ligoniai. Tikrai negaliu dabar komentuoti, bet greičiausia mirusiems COVID-19 nebuvo pagrindinė mirties priežastis, o jų pagrindinė liga – dalis buvo su onkologinėmis ligomis, pats pirmas iš mūsų išvažiavęs pacientas buvo su onkologine liga, ketvirta stadija“, – kalbėjo direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

Karantino metu į ligoninę guldyti tik patys sudėtingiausi ligoniai, planinių guldymo nebuvo, bet vis tiek Terapinės klinikos skyriai visi buvo užimti.

„Žmonės per karantiną nenustojo sirgti lėtinėmis ligomis“, – pabrėžė ligoninės vadovas.

Pirmi testai neparodė ligos

N.Markevičius taip pat sakė, kad pirmasis pacientas, kuriam buvo nustatyta COVID-19, atvyko į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę balandžio 27 dieną karščiuodamas, sunkios būklės, su COVID-19 simptomais.

Todėl, laikantis reikalavimų, pacientas buvo nuvežtas į Santaros klinikas, tačiau ten jam atliktas testas ligos neparodė – buvo neigiamas. Todėl žmogus grįžo į ligoninę Antakalnyje ir tik po šešių parų testas parodė teigiamą rezultatą.

Ši infekcija tokia, kad mes tiksliai nežinome, koks inkubacinis periodas. Šiandien testas yra neigiamas, o rytoj gali būti teigiamas.

„Labai didelė tikimybė pagal visas epidemiologines taisykles, kad jis jau buvo sergantis, tik inkubacinis periodas gal jo ilgesnis. Todėl ieškoti kaltų, kas įnešė, kas padarė, labai sudėtinga. Ši infekcija tokia, kad mes tiksliai nežinome, koks inkubacinis periodas. Šiandien testas yra neigiamas, o rytoj gali būti teigiamas.

Tą pavyzdį patvirtino ir tai, kad atsiradus pirmam atvejui izoliavome visus darbuotojus ir pacientus, išvežėme sergančius pacientus į Santaros klinikas, kitus izoliavome, visi 30 pacientų buvo su neigiamais tyrimais. Bet lygiai po savaitės atlikus tyrimą keturi buvo teigiami, nors jie su niekuo nekontaktavo ir visi darbuotojai dirbo su ketvirto lygio apsauga“, – apie infekcijos plitimą ligoninėje pasakojo direktorius.

NVSC kreipėsi į įvairias institucijas dėl galimų pažeidimų šioje ligoninėje. Direktorius sako, kad tai tikrai sunkina darbuotojų kasdienybę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

„Žmonės stengiasi, o ant jų pila purvą“

„Man labiausiai skauda širdį dėl darbuotojų, kurie girdi kiekvieną dieną žiniasklaidoje tokius pranešimus. Tikrai labai sunkiai reaguoja, jų artimieji, darbuotojai. Ir pacientai, kurie atvyksta į mūsų ligoninę – yra gimdymo centrai, vaikų klinika, kur puikiausiai vyksta darbas. Bet tokia nuostata, kad viskas yra blogai, nors niekas nėra pateikta, sudaro labai sudėtingą situaciją darbuotojams ir visiems pacientams“, – kalbėjo N.Markevičius.

Šiuo metu ligoninė dar nesusidūrė su sunkumais formuodama darbuotojų brigadas, tačiau esą tam reikėjo pasitelkti visas įmanomas pajėgas – vidaus ligų skyriuose dirba ir specialistai iš kitų skyrių.

Bet tokia nuostata, kad viskas yra blogai, nors niekas nėra pateikta, sudaro labai sudėtingą situaciją darbuotojams ir visiems pacientams.

„Esamoje situacijoje galima sakyti, kad trūksta, todėl daugelis darbuotojų dirba terapiniame skyriuje, kur gydomi likę pacientai. Keičiamės, stengiamės perkelti iš kitų skyrių, kad padėtų mūsų terapeutams, kurie likę be saviizoliacijos. Tikrai yra sunku, bet kol kas verčiamės“, – užtikrino N.Markevičius.

Jis teigė nesuprantąs – užsikrėtimų esama ir kitose ligoninėse, tačiau kažkodėl daugiausia kritikos strėlių skrieja jiems.

„Aš nesu politikas, kuris atsakinėja į tokius klausimus. Aš atlieku savo darbą, man iš tikrųjų labai skauda, ypatingai dėl žmonių, kurie čia dirba. Jie taip stengiasi. Vakar po pietų sužinojome, kad reikia įkurti punktą, kur imsime mėginėlius tyrimams, tai žmonės sekmadienį vakare sutiko atvažiuoti, pasiruošti ir padaryti. Žmonės stengiasi, o ant jų pila purvą“, – paklaustas, kodėl Vilniaus miesto klinikinė ligoninė sulaukė tokios gausios kritikos, tikino N.Markevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas