Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 26

4 senjorai istorinėje Kauno vietoje kartu dirba jau dešimtmečius: „Mūsų profesija – nykstanti“

Šv. Gertrūdos gatvėje veikianti laikrodžių taisykla – seniausia Kaune. Manoma, kad laikrodininkai šioje vietoje darbavosi dar tarpukariu. Šiandien čia pluša Irena Aldakauskienė, Raisa Vaitkevičienė, Jonas Sangavičius ir Vytautas Grigonis. Kartu šie nykstančios profesijos atstovai – jau visą amžinybę! Nesipyksta, vienas kitam nepabosta, nes kasmet, kaip juokauja Irena, apsikeičia poromis.

Pirmadienis. Nedidukės laikrodžių taisyklos duris su įtaisytu varpeliu praveriu kiek prieš vidurdienį. Už prekystalio sėdinti ir vieną akį pridengusi lupa vadinamu mažu žiūronu Irena kažką remontuoja. O ir pati ji – mažutė.

„Kol neištekėjau, kompleksavau dėl mažo ūgio, o po vestuvių – visai nesvarbu pasidarė“, – tai, kad pokalbis bus kupinas juoko ir šmaikštumo, jau pirmais sakiniais įrodo Irena.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laikrodininkė Irena Aldakauskienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laikrodininkė Irena Aldakauskienė

Ant stalų – krūvos įrankių: pincetai, atsuktuvai, stoveliai, uždarymo, atidarymo presai. Čia pat – ir klientų skambučiams skirtas laidinis telefonas, kurio numeris nepasikeitęs mažiausiai nuo 1978-ųjų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laikrodžių taisykla šv. Gertrūdos gatvėje Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laikrodžių taisykla šv. Gertrūdos gatvėje Kaune

Prisipažinsiu, laikrodininkų profesija man – apgaubta lengvu paslapties šydu. Vis labiau įsigalint technologijoms, klientų, rodos, turėtų mažėti, tačiau Irenos dėmesio mano akivaizdoje laukia net keli mechaninių laikrodžių šeimininkai.

„O, mano pačios dar 2022 m. sausį keistas elementas. Šaunu, kad net dvejus metus atlaikė. Šveicariškas mechanizmas, ilgaamžis“, – pasidžiaugė Irena.

Įdėjusi naują elementą, jį pažymi datą ir išrašo garantiją metams. Iš laikrodininkų daromų įrašų laikrodžio viduje galima atpažinti, kas ir kada pastarąjį kartą žvalgėsi po mechanizmą.

Dar Irena pamoko klientą, kad vandeniui atsparūs laikrodžiai yra tik tie, ant kurių nupieštas akvalangininkas. Visi kiti atsparūs tik drėgmei.

„Ar gavote dirželių?“ – pasiteiravo dar vienas taisyklon užsukęs vyriškis.

„Deja, dar ne“, – papurtė galvą Irena.

Kitą klientą laikrodininkė įkalbėjo dar nepirkti naujo laikrodžio, nes ir turimas – firminis, puikios būklės. Tereikia pasaugoti nuo smūgių, nes metalo keramika – opi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas