Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 27 /14:21

40 proc. COVID-19 sergančių pacientų gydosi namuose, jei kas nenorės gydytis – privers

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga išleido įsakymą, pagal kurį užsikrėtę koronavirusu arba turėję kontaktų su užsikrėtusiaisiais, bet atsisakantys arba vengiantys saviizoliuotis arba būti hospitalizuojami, turi būti gydomi ir izoliuojami priverstinai. Tiesa, kaip tai vyks, kol kas nėra iki galo aišku.
Medikai apžiūri ir išveža sergantį žmogų
Medikai apžiūri ir išveža sergantį žmogų / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dar pirmadienį buvo skelbiama, kad Lietuvoje namuose koronavirusą gydosi vienintelis žmogus. Vėliau ši grafa iš skelbiamų suvestinių tiesiog dingo.

Penktadienį 15min Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys informavo, kad ne ligoninėse, o namuose gydomi 40 proc. užsikrėtusiųjų.

SAM šiuo metu skelbia apie 345 sergančius COVID-19, taigi namuose virusą gydosi apie pusantro šimto žmonių.

G.Surplys tikino neabejojantis, kad visi jie yra stebimi – prižiūrima, ar asmenys laikosi saviizoliacijos, ar vykdo medikų nurodymus.

Tačiau tiksliau tvarkos jis negalėjo nurodyti. Panašu, kad ne visi ligoniai gali laikytis griežtų taisyklių. Mat sveikatos apsaugos ministras A.Veryga ketvirtadienį išleido įsakymą priverstinai gydyti tuos, kurie vengia saviizoliacijos arba gydymo.

Įsakyme nurodyti, kad priverstiniu gydymu turės pasirūpinti Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Tačiau jo darbuotojai apie naują įsakymą išgirdo tik iš 15min.

Kas nenorės gydytis namuose – privers

NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė teigė, kad iki šiol priverstinis gydymas Lietuvoje buvo taikomas itin retai – dažniausiai tuberkulioze sergantiems asmenims.

„Kiekvienas žmogus, turėjęs sąlytį su užsikrėtusiuoju, turi pasirašyti sutikimą, kad saviizoliuosis namuose arba savivaldybės suteiktose patalpose. Tie, kurie izoliuojasi namuose bus kasdien tikrinami – su jais bus susisiekiama. Jei bus nustatyta, kad saviizoliacijos nesilaikoma, perduosime policijai“, – teigė NVSC atstovė.

Tuomet, policijai padedant, asmuo ne tik sulauks baudos, bet ir bus perkeliamas į savivaldybės suteikiamas patalpas saviizoliacijai. Dažniausiai – viešbučius.

O jei saviizoliacijos taisyklių nesilaikys sergantysis, ne tik sulauks griežtesnės nuobaudos, tačiau ir bus perkeliamas į savivaldybių numatytas patalpas sergantiesiems.

Vilniuje tokios patalpos numatytos Psichikos sveikatos centre, Vasaros gatvėje.

Jose šiuo metu jau yra įkurdinta sergančių asmenų. Tiesa, neprivalomai, o lengva forma sergantys žmonės tiesiog neturėjo sąlygų gydytis namuose taip, kad neužkrėstų kitų.

„Be jokios abejonės sergantys su sąlyginai sveikais – tik turėjusiais kontaktą – kartu jokiu būdu negali būti apgyvendinti. Čia pagrindinė taisyklė“, – akcentavo R.Lingienė.

Pasak jos, sprendimas gydyti priverstinai yra priimamas laikantis procedūros. Dėl to turi spręsti gydytojų komisija.

„Jeigu asmenys nepasirašys sutikimo saviizoliuotis, pavyzdžiui, iš oro uostų ar keltų, tai jie turės atsidurti policijos vienutėse iki tol, kol gydytojų komisija nuspręs juos priverstinai gydyti. Šiandien atsisakiusių pasirašyti nėra. Pradžioje nusileidus lėktuvams Vilniaus oro uoste buvo nenorinčių pasirašyti, tačiau po pokalbio su policijos pareigūnais jie keitė nuomonę ir rinkosi viešbučius, o ne komisariato areštinę“, – aiškino R.Lingienė.

Visų sergančių nekraustys

Pirmadienį vėlai vakare A.Veryga buvo pasirašęs įsakymą, pagal kurį visi koronavirusu užsikrėtę asmenys privalomai nuo antradienio turėjo būti iškraustomi į savivaldybių numatytas patalpas.

„Nurodyti visoms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms informuoti atitinkamos savivaldybės administraciją apie asmenis, kuriems dėl nustatytos ligos (koronaviruso) pasireiškė lengvi simptomai ir jų sveikatos būklė leidžia juos gydyti ambulatoriškai, ir kurie turi būti pervežami į savivaldybės administracijos numatytas patalpas. Informaciją apie patvirtintus ir savivaldybės patalpose izoliuotus asmenis perduoti NVS centrui“, – taip buvo rašoma V499 numeriu pažymėtame įsakyme.

Tačiau antradienį tyliai šis įsakymas buvo pakeistas ir tokia prievolė atšaukta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas