Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 21

50 jubiliejų švenčiančiame Klaipėdos darželyje ant palangių auga prieskoniai, o arbata geriama be cukraus

Ant duonos – grupėje užaugintos ir čia pat skinamos prieskoninės žolelės, o puodelyje – pačių išplakti kokteiliai iš vaisių. Pietums – vanduo su citrina, o arbata čia be cukraus. Sveikos gyvensenos programą įgyvendinantis darželis „Žilvitis“ šią savaitę ypač šurmulingas ir kupinas džiugesio – bendruomenė švenčia 50-ąjį darželio jubiliejų.
Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.
Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų. / 15min nuotr.

Darželis „Žilvitis“ anuomet pastatytas Klaipėdos miesto pakraštyje, kur tyvuliavo pelkės, kur ilgą laiką miestas vežė statybines atliekas. 1966 metais, komisijai leidus buvo atidarytas 140 vietų lopšelis-darželis. Po septynerių metų pristatytas priestatas, tad įstaiga galėjo talpinti apie 280 vaikų. Šiuo metu įstaigą lanko apie 190 vaikų, veikia dvi savaitinės grupės.

„Tai ne tik Velykų didžioji savaitė, bet ir mūsų didžioji savaitė. 50 metų – džiaugiamės! Keitėsi vaikai, keitėsi tvarkos per 50 metų, tačiau darželis pagrindines vertybes išlaikė – kad vaikas būtų saugus, mylimas, tėvų lūkesčiai būtų išpildyti“, – pasakojo įstaigos direktorė Jadvyga Šalnienė, įstaigai vadovaujanti, kaip pati juokauja, gėdingai ilgą laiką – per 30 metų. Džiaugiasi, jog jokie vėjai neįpūtė intrigų, neskaldė kolektyvo ir nepykdė. Tarp kolegų – vos vienas kitas vyras, kurie meistrauja ir gelbsti ūkinėje veikloje.

15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.
15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.

Šią savaitę vaikams numatyta aibė renginių. Pirmadienį skambant muzikai savo pačių rankomis darytomis gėlėmis vaikai papuošė darželio prieigas.

Antradienį laukiama bičiulių iš kitų įstaigų, kurių ugdytiniai sveikins garbų jubiliejų sutinkantį „Žilvitį“. Trečiadienį vaikams numatyta sporto diena.

Ketvirtadienį vyresnėliai vyks į Klaipėdos lėlių teatrą, o mažieji stebės filmuką čia pat darželyje. Popietę savo talentus demonstruos buvę įstaigos ugdytiniais. Penktadienis – smaližių ir norų išsipildymo diena. Atsiriekę šventinio pyrago vaikai į orą paleis balionus.

Arbata be cukraus

Jau daugiau nei dešimtmetį darželis propaguoja sveikos gyvensenos filosofiją. Tai vienas pirmųjų Klaipėdos darželių, kuriame buvo suprojektuota sporto salė. Šiandien joje vyksta mankštos, sportinės varžybos, estafetės, panorėjusiems sudaryta galimybė lankyti Klaipėdos krepšinio mokyklos trenerių vedamas krepšinio treniruotes.

Nuo rudens arbatą geriame be cukraus, – pasakojo J.Šalnienė.

Kur sportinės rungtys – ten ir žilvitiečiai, dalyviais ir dažniausiai nugalėtojais tapę ir regbio, ir futbolo, ir vaikų olimpiečių šventėse.

„Ėmėmės sveikos gyvensenos programos, ją įgyvendiname jau apie 15 metų. Buvome vieni pirmųjų, racione sumažinę cukraus kiekį. Pietų metu vietoj kompoto vaikai geria vandenį su citrina. Nuo rudens arbatą geriame be cukraus. Taip nusprendė tėvų forumas. Iš pradžių cukraus gabalėliai dar būdavo ant stalo, kad vaikai galėtų įsidėti, tačiau tai vaikams tarsi žaidimas, ima, kiek sugalvoję, tad atsisakėme visiškai, – pasakojo J.Šalnienė. – Ir į košes mažai cukraus bededame. Šiemet buvo išleistos naujos higienos normos, tačiau mes tai padarėme dar anksčiau. Kiekvieną savaitę vaikai turi sveikatos valandėles. Vieni kokteilius daro, kitas salotas, kiti programą įgyvendina per kūno pažinimą“.

Vaikų mitybos racione – daugiau daržovių, priešpiečiams kasdien skanaujama vis kitų vaisių. Direktorė džiaugiasi, jog darželis turi valgyklėlę – ją nuspręsta įrengti panaikinus vieną grupę. Toks sprendimas priimtas siekiant, kad vaikai miegotų gaiviose patalpose, kurios po pietų nedvelktų ką tik skanautais kotletais ar žuvimi.

Kiekviena grupė turi savo sveikatinimo programėlę. Štai „Giliukų“ grupėje pavasarį ant palangės netrunka sužaliuoti prieskoniniai augalai, kuriuos vaikai laisto, o sudygus skanauja – skina ir valgo su duonele. Penktadieniais vaikai į darželį skuba nešini bananu ir kiviu ar kitais vaisiais, iš kurių gaminasi kokteilius.

Jubiliejų lavina

15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.
15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.

Anot Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Stefanijos Vancevičienės, šiemet jubiliejus švenčia daugybė uostamiesčio švietimo įstaigų.

M.Montessori mokykla-darželis švęs 45-ąjį jubiliejų, lopšelis-darželis „Aitvarėlis“ – 30 metų, „Kregždutė“ – 55 metų, „Pagrandukas“ – 40 metų, „Papartėlis“ – 40 metų. Neseniai 50 metų jubiliejų sutiko lopšelis-darželis „Klevelis“.

Klaipėdoje yra per 40 lopšelių-darželių. Jauniausias iš visų yra „Ąžuoliukas“, kuriam šiemet sueina 25-eri. Seniausia tokia ugdymo įstaiga – 60 metų „Radastėlė“.

15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.
15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.
15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia jubiliejų.
15min nuotr./Šią savaitę įstaiga švenčia jubiliejų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito