Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 10 17

60 mln. eurų klausimas: konservatorių lyderiai M.Majauskui viešai siūlo nedžiazuoti

60 mln. eurų – būtent tokia yra kaina, jei iki kitų metų pabaigos būtų pratęsta PVM lengvata maitinimo įstaigoms. Šį pasiūlymą, prieštaraudamas Vyriausybei, palaiko Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas, tačiau kiti konservatoriai ragina palaikyti Ingridos Šimonytės Vyriausybės biudžeto projektą PVM lengvatą pratęsti pusmečiui ir nedžiazuoti – nekrauti biudžetui papildomos naštos. Kol kas neaišku, ar šis konfliktas gali kainuoti M.Majauskui komiteto vadovo postą.
Ingrida Šimonytė, Mykolas Majauskas
Ingrida Šimonytė, Mykolas Majauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Didelė našta biudžetui

„Manau, kad turime koncentruotis į biudžeto svarstymo ir priėmimo procedūrą. Tikrai dar yra ilgas ir nelengvas darbas. Viliuosi, kad bus rastas kompromisas ir galbūt kolegos atsitrauks nuo kai kurių savo pozicijų, kurios galimai biudžetui sukeltų papildomų išbandymų ir iššūkių“, – 15min pirmadienį sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų konservatorių frakcijos Seime pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Jos teigimu, ant kortos pastatyta apie 60 mln. eurų, jeigu PVM lengvata maitinimo įstaigoms galiotų iki 2023-iųjų pabaigos.

„Šito biudžeto išskirtinumas, kad jame gijos labai tampriai supintos ir aš nežinau, kurią kitą eilutę tada reiktų pajudinti norint didinti biudžeto išlaidas“, – kalbėjo parlamentarė.

Ji taip pat pabrėžė, kad sprendimas pratęsti lengvatą iki kitų metų liepos 1 dienos yra „nemažas žingsnis“, todėl norėtųsi, kad Vyriausybės pasiūlymai būtų palaikomi.

„Nesakyčiau, kad gresia kažkokios sankcijos“

Frakcijos pirmininkė neatmeta galimybės, kad nepaklusnieji, tarp kurių kol kas ir M.Majauskas, gali būti nubausti, tačiau konkrečiau apie sankcijas, kokios jos būtų, nekomentuoja.

„Bendrai paėmus, tai žinom, kad politiko veikla arba pati politika yra labai dinamiškas dalykas ir įvairių dalykų gali nutikti“, – teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tuo metu jos pavaduotojas ir vienas pagrindinių partijos strategų Andrius Vyšniauskas 15min sakė nemanantis, jog kažkam gresia sankcijos už nepaklusnumą partijos vadovybės nurodymams.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Andrius Vyšniauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Andrius Vyšniauskas

„Nesakyčiau, kad kažkokios sankcijos gresia, tiesiog mes esame priėmę sprendimą – iki šiol jų būdavo daugiau ar mažiau laikomasi – tai viliamės, kad ir šįkart užteks sveiko proto bei kolektyvinio susitelkimo sprendimo laikytis“, – svarstė Seimo narys.

Jis pabrėžė, kad griežtas raginimas laikytis vieningos pozicijos dėl biudžeto būna praktiškai kasmet ir šiemet priimtas sprendimas nėra išimtis.

„Tas būdavo netgi ir tada, kai mes būdavome opozicijoje, tai turime ir šį kartą. Čia nėra absoliučiai nieko naujo (...) Tikimės, kad kolegos nedžiazuos“, – kalbėjo A.Vyšniauskas.

Parlamentaras tvirtino, kad kuluaruose nesvarstoma, kokių sankcijų galėtų sulaukti nepaklusnieji.

Šiuo metu biudžeto svarstyme Seime – savotiška pertrauka, kai laukiama valstybės institucijų išvadų ir įvairių pasiūlymų. Projektas į BFK turėtų sugrįžti po poros savaičių.

„Ten ir matysim visas iniciatyvas, kas ir ką yra pateikęs. Viskas tada keliaus į Vyriausybę, ji vertins, kažką patvirtins, kažką atmes ir vėl procedūra eis iš pradžių“, – pasakojo konservatorius.

Partijoje kilo įtampa

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

15min primena, kad konservatorių vadovybė praėjusią savaitę uždraudė frakcijos Seime nariams kitų metų biudžetui teikti idėjas, nederintas su Vyriausybe.

Kaip rašė BNS, frakcijos nariai įpareigoti palaikyti Vyriausybės paruoštą biudžetą.

Ekspertai 15min teigė, kad teisiškai toks sprendimas nieko nereiškia, tačiau nepaklusnieji gali susidurti su vidinėmis sankcijomis.

Tokį sprendimą konservatorių lyderiai priėmė po antradienį vykusio balsavimo Seime, kai balsuojant dėl Laisvės frakcijos siūlymo PVM lengvatą maitinimo įstaigoms taikyti visus kitus metus, o ne pusmetį, kaip siūlo Vyriausybė, už buvo ir keturi konservatoriai: Mindaugas Skritulskas, M.Majauskas, Justas Džiugelis bei Kazys Starkevičius. Šiam pasiūlymui pritarta po pateikimo. Tiesa J.Džiugelis jau yra patikinęs, kad vėliau balsuojant palaikys Vyriausybės siūlymą.

„Lietuvos rytas“ taip pat buvo pranešęs, kad dėl tokio kolegų elgesio antradienį per frakcijos posėdį trūko konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kantrybė. Laikraščio duomenimis, prieš Seimo posėdį vykusiame valdančiosios frakcijos pasitarime G.Landsbergis kalbėjo, jog frakcijos nariai privalo remti Vyriausybę ir jos teiktą biudžeto projektą, o kam jis nepatinka, frakcijos ir partijos durys esą yra atviros.

15min žiniomis, frakcijos posėdyje pasitikrinti pasitikėjimą kaip BFK pirmininkas žadėjo ir M.Majauskas, remiantis ilgesnę PVM lengvatą nei siūlo Vyriausybė.

Su M.Majausku 15min pirmadienį nepavyko susisiekti. Naujienų agentūrai ELTA jis sakė tebesilaikantis savo nuomonės, nes, jo galva, krizės metu mokesčiai neturėtų didėti nei verslui, nei gyventojams.

Ekonomistas: su šia suma galima nemažai padaryti

Kaip 15min pranešė Finansų ministerija, PVM lengvatą maitinimo sektoriui pratęsus visiems metams, prognozuojama, kad biudžeto netekimai galėtų siekti 119 mln. eurų. Vyriausybė pasiūlė ją pratęsti iki 2023 m. liepos 1 dienos, tai atsieitų perpus mažiau, 59,5 mln. eurų.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas, 15min komentuodamas siūlymą lengvatą taikyti visus metus, akcentavo, jog nėra taip, kad maitinimo sektorius būtų atsidūręs košmariškoje situacijoje.

„Pasižiūrėjus į PVM deklaracijas, matyti, kad apyvarta per metus yra išaugusi. Taip, gal išlaidos nuomai ir atlyginimų kaštai išaugo labiau, bet tikrai negalime kalbėti, kad maitinimo sektoriui tai yra blogiausi laikai Lietuvos istorijoje. Pasižiūrėjus į situaciją 2020-2021 metais, net ir tada nuostolingų įmonių dalis maitinimo sektoriuje buvo mažesnė nei per 2008-2009 metų krizę“, –15min situaciją komentavo T.Povilauskas.

SEB banko nuotr./Tadas Povilauskas
SEB banko nuotr./Tadas Povilauskas

Ekonomisto teigimu, lengvatos visiems metams pratęsti nereikėtų – vietoje to tikslingiau būtų dėl pratęsimo apsispręsti kitų metų viduryje, jei padėtis sektoriuje ir toliau išliks bloga.

„Galima pratęsti pusmečiui, pasižiūrėti, ar jos reikia, ar tikrai situacija yra blogėjanti. Pandemija parodė, kad reikia žingsnius daryti po truputį ir žiūrėti – jei situacija blogėja, paramą didiname, jei gerėja, ją atitraukiame. Arba tada reikia apsispręsti šitą lengvatą įvesti visam laikui, kad kitų metų spalį vėl nebūtų diskusijų, koks turėtų būti PVM tarifas. Bet klausimas, ar dėl to yra sutarimas politinėje padangėje“, –kalbėjo ekonomistas.

Galima pratęsti pusmečiui, pasižiūrėti, ar jos reikia, ar tikrai situacija yra blogėjanti.

Paklausus, ar suma, kurios prireiktų – papildomi 60 mln. eurų – būtų pakeliami biudžetui, planuojant jau ir taip nemažą deficitą, T.Povilauskas sutiko, kad tai nėra maži pinigai, tad juos nukreipti reikėtų tikslingiau.

„Reikia atsakyti į klausimą, ar maitinimo sektorius yra didžiausią įtaką mūsų ekonomikai tiek trumpuoju, tiek ilguoju laikotarpiu darantis sektorius. Suma yra tikrai nemaža ir su ja būtų galima nemažai padaryti. Reikėtų pasidėti sąrašą sektorių, kurie prašo pinigų, ir atsakyti, ar maitinimo sektorius yra tas, kuriam reikia duoti dar papildomai pinigų iš biudžeto“, – nurodė T.Povilauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius