Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 31

A.Anušauskas: artimiausias susitikimas su vokiečiais dėl brigados vyks po poros savaičių

Artimiausias susitikimas su Vokietijos atstovais dėl Lietuvai priskirtos brigados vyks po kelių savaičių, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

„Dirbama ir, tiesą sakant, už poros savaičių bus eilinis mūsų darbo grupės Lietuvos ir Vokietijos ministerijų susitikimas šiuo klausimu, nes kiekvienas susitikimas vis tiek yra postūmis tolyn“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

Antradienį Lietuvoje lankęsis Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris teigė, jog abi šalys šiuo metu „daro žingsnius, kad brigados karių skaičius Lietuvoje galėtų būti padidintas“.

Pasak jo, šiuo klausimu „glaudžiai bendradarbiaujama“, o šį procesą koordinuoja abiejų šalių gynybos ministrai.

„Mes žengiame, kad su vokiečiais, pavyzdžiui, suderinam kai kurios infrastruktūros dalykus, poreikius jų ir panašiai, į kuriuos mes turime atsižvelgti“, – sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras.

Lietuvos pareigūnai siekia, kad pernai šaliai priskirta Vokietijos brigada rotacijos principu būtų joje dislokuota nuolat.

Klausiamas, kada šalyje galėtų būti dislokuojamas didesnis skaičius vokiečių karių, A.Anušauskas sakė, jog jų pikas bus pasiektas per artimiausiu metu vyksiančias pratybas.

„Pratybose dalyvaujantys kariai iš Vokietijos, pavyzdžiui, batalionas, kuris reguliariai papildomai atvyksta čia, nėra šiaip sau – tai yra didžiulė logistinė operacija perkelti pajėgumą su viskuo į Lietuvą dalyvauti pratyboms“, – patikslinus, jog klausiama apie dislokavimą, o ne pratybas, sakė ministras.

Lietuvos ir Vokietijos vadovai pernai priėmė bendrą komunikatą dėl brigados dislokavimo Lietuvoje, tačiau Vilniui siekiant nuolatinio Vokietijos brigados buvimo, kol kas šalyje yra tik vieneto štabas.

Berlynas iki šiol sakė, kad dalis brigados bus dislokuota Lietuvoje, o dalis – Vokietijoje. Balandį G. Nausėda teigė, kad su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu sutarė dėl laipsniško vokiečių brigados dislokavimo Lietuvoje. Vilnius brigados buvimo siekia 2026-aisiais.

„Viskas yra susiję ir su Vokietijos galimybėm, ir su mūsų. Mūsų galimybės yra infrastruktūra, kurią mes statome, patvirtinus spalio mėnesį įstatymus atitinkamus, o Vokietijos galimybės yra plėtra sausumos kariuomenės“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Prašomas įvardyti tikslesnį metą, kai šalyje būtų laukiama didesnio dislokuotų karių skaičius, ministras pareiškė, jog „čia ne vaistinė“.

„Tai yra daugybė dėmenų, kur ne viskas susieina į tokį vieną tašką“, – sakė A.Anušauskas.

Vokietija šiuo metu vadovauja Lietuvoje nuo 2017 metų dislokuotai tarptautinio sąjungininkų bataliono kovinei grupei – vienetui, kuriame tarnauja iki pusantro tūkstančio karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas