Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 12

A.Anušauskas: dėl vokiečių brigados dislokavimo plano siekiama sutarti kuo greičiau

Lietuva siekia dėl Vokietijos brigados dislokavimo plano šalyje sutarti kuo greičiau, nebūtinai iki metų galo, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Vilniuje susitikęs su Berlyno kolega.
Borisas Pistorius ir Arvydas Anušauskas
Borisas Pistorius ir Arvydas Anušauskas / KAM / vyr. srž. A.Čemerkos nuotr.

„Ne iki metų galo, o kaip įmanoma greičiau, – žurnalistams trečiadienį NATO Vilniaus viršūnių susitikimo paraštėse kalbėjo ministras. – (Kad galėtume – BNS) finansuoti, statyti, projektuoti, mums reikia greičiau turėti patį planą.“

„Žinoma, galima daug ką atidėlioti, bet aš manau, kad mes su ministru kartu sutarėme, kad tai turi būti padaryta kuo greičiau“, – pridūrė jis.

Taip ministras kalbėjo po dvišalio susitikimo su Vokietijos gynybos ministru Borisu Pistoriumi.

Pastarasis anksčiau antradienį žurnalistams sakė, kad Berlynas iki šių metų ketvirto ketvirčio turėtų parengti planą dėl vokiečių brigados Lietuvoje dislokavimo.

Vilnius dėl brigados su Berlynu sutarė pernai, o šiemet birželį Vokietija pranešė esanti pasirengusi vienetą nuolat dislokuoti Lietuvoje, jeigu šalis įrengs tam reikiamą infrastruktūrą ir tai nesikirs su kitais NATO planais.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad Lietuva turės tam tikrus infrastruktūros projektus įgyvendinti greičiau, A.Anušauskas teigė, jog „betonas nestingsta greičiau ir plyta nesideda greičiau“.

„Mes jau esame tuos procesus pagreitinę: statybos leidimai, keitėm įstatymus. Nebūtume pradėję iki 2027 metų išvis jokių statybų, o mes jas jau esame pradėję, todėl tai ir yra greičiau“, – sakė ministras.

„Tiesiog norisi daugiau detalių, į ką mums ir kaip kreipti dėmesį, realizuojant tuos infrastruktūros pajėgumus“, – pridūrė jis.

A.Anušauskas taip pat teigė, kad liepą bus baigti du kariniai miesteliai – Kazlų Rūdoje ir Marijampolėje, kurie galės priimti apie 1,5 tūkst. karių.

„Nesakau, kad tai yra Vokietijai skirta, tai yra priimačios šalies paramai. Jei mūsų sąjungininkai, prireikus, norėtų atvykti į mokymus ar dėl kokios situacijos į Lietuvą, mes turėtume visai pilnas galimybes priimti dar 1,5 tūkst. karių. Čia ir dabar“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Lietuvoje šiuo metu yra dislokuotas brigados priešakinis vadovavimo elementas. Vokietija taip pat nuo 2017 metų vadovauja Lietuvoje dislokuotam NATO tarptautiniam sąjungininkų batalionui.

Susitikime A.Anušauskas taip pat padėkojo Vokietijos ministrui už svarų Vokietijos indėlį į NATO viršūnių susitikimo Vilniuje apsaugą, dislokuotą „Patriot“ ilgo nuotolio oro gynybos sistemą.

Ministras išreiškė lūkestį, kad tai yra įžanga į NATO rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimą, o ateityje vokiečių „Patriot“ atvyks treniruotėms į šalį reguliariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas