Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 11

A.Armonaitė apžvelgė naują LRT įstatymo redakciją: neramūs laikai Lietuvos žiniasklaidai

Prieš metus Seimas subūrė parlamentinę komisiją LRT veiklai tirti, 2018-ųjų pabaigoje komisijos išvados patyrė fiasko ir nepatvirtintos. „Tačiau Ramūnas Karbauskis nenurimsta ir vėl Lietuvai minint 1991 m. sausio įvykius, sausio 11 dienos posėdyje, siūlo naują LRT įstatymo redakciją, kuria draskomas nacionalinio transliuotojo valdymas“, – savo „Facebook“ įraše skelbia parlamentarė Aušrinė Armonaitė.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak jos, už valdančiųjų vis minimo „depolitizavimo“ iš tikrųjų slypi siauras mąstymas, LRT valdymą patikint siauro profilio ir patirties žmonėms, painiava valdysenoje ir nauja ombudsmeno pareigybė, sukurta išimtinai LRT reguliavimui ir turinti neaiškų teisinį statusą.

Savo įraše ji išvardijo 5 pagrindinius aspektus, kurie jai kelia nerimą: tarybos sudarymą, jeigu ji atsistatydintų, organizuotų Kultūros komitetas, valdybos sudarymo aplinkybės, reikalavimai tarybos nariams, ombudsmeno instituto kūrimas, audito kompanija, atrenkanti pretendentus į tarybą, valdybą ir ombudsmeno pareigybę.

„Laikais, kai pasaulyje vertinamas tarpdiscipliniškumas ir įvairovė, LRT valdymą norima patikėti žmonėms, kurių kompetenciją parodys tik turimas diplomas ir tai, ar jie dirba pagal specialybę“, – įraše akcentuoja parlamentarė.

Pasak jos, neaišku ir tai, ar sutaps valdybos ir tarybos narių kadencijos su politiniais ciklais. Tai buvo viena pagrindinių problemų atmestose išvadose.

A.Širinskienė: tai – netikros žinios

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, valdančiųjų „valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė sako, jog vertinant viešumoje skleidžiamą informaciją apie LRT įstatymo pakeitimus, jai, kaip teisininkei, susidaro įspūdis, kad šis klausimas pernelyg politizuojamas ir tampa vienu iš netikrų žinių pavyzdžių.

„Susidaro įspūdis, kad arba Seimo nariai ar asmenys, kurie pateikinėja viešą nuomonę apie projektus, neskaito LVŽS frakcijos narių registruoto LRT įstatymo teksto, arba dėl sunkiai paaiškinamų priežasčių skleidžia atvirą dezinformaciją“, – teigia A.Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Pasak jos, Seimo narių registruotame projekte ombudsmenas ne tik nėra institucija ar padalinys – tai LRT darbuotojas, kurį skirtų LRT taryba, jokiems politikams nedalyvaujant.

Pasak jos, A.Armonaitės minėta norma (Kultūros komitetas kviestų pirmąjį Tarybos posėdį ir organizuotų naujos Tarybos sudarymą, jeigu visa Taryba atsistatydina) egzistuoja ir dabar galiojančiame įstatyme.

A.Širinskienė pranešime spaudai teigia, kad nerimauja, jog pastaruoju metu, opozicijos komunikacija dažnai prasilenkia su teisiniu vertinimu.

Politikės teigimu teiginys, esą „valstiečiai“ politizuoja LRT – melagingas, nes „valstiečiai“ net 4 LRT tarybos narių vietas siūlo skirti universitetų atstovams, kad mokslininkai galėtų prisidėti prie LRT tarybos veiklos. Keturios vietos universitetų atstovams atitektų sumažinus Seimo ir Prezidento deleguojamų asmenų skaičių.

„Valstiečių“ vadovas R.Karbauskis, įregistravęs pataisas, teigia, kad LRT valdymas bus modernizuotas, „bus siekiama pritraukti vadybos, teisės, ekonomikos žinių, didelės vadovaujamojo darbo patirties turinčių asmenų“.

Su svarbiausių įvykių chronologija LRT siūlo susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas