Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 07

A.Armonaitė atskleidė detalių apie pagalbą verslui: subsidijų – mažiau, bet jos bus gausesnės

Sekmadienio vakarą feisbuke Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasidalijo ilgu įrašu apie pasaulyje siaunčiančią pandemiją. Jame ji tap pat išdėstė vasario mėnesio Vyriausybės planus dėl pagalbos verslui paketų – numatoma, kad išmokas gaus tie verslai, kurių pajamos krito daugiau nei 60 proc., bus pristatyti ir pagalbos sprendimai turgavietėms bei individualiai dirbantiems.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Savo įraše ministrė teigė, kad antras subsidijų paketas bus skirtas tik labiausiai nukentėjusiems.

„Preliminariais planais – tiems, kurių apyvarta krito 60 proc. ir daugiau. Bet dėl to galutinai dar spręs Vyriausybė. Siauresnis gavėjų ratas leis išmokėti dosnesnę subsidiją, kuri, tikimės, padės įmonėms bent iš dalies padengti patiriamus kaštus. Tam skiriame 50-70 mln. eurų“, – rašė parlamentarė.

Taip pat numatyta turgavietės mokesčio kompensaciją, bei dvi naujos Ekonomikos ministerijos veiklai iki šiol neįprastos priemonės: darbuotojų testavimo kompensacija ir subsidija dirbantiems savarankiškai – pagal individualią veiklą ar verslo liudijimą.

Sprendimus dėl šių priemonių Vyriausybė turės priimti ateinančią savaitę.

„Tam skirsime 30 mln. eurų, o išmokos dydis bus 100 proc. 2019 m. sumokėto GPM. Išmoka bus vienkartinė, greta to, ką kas mėnesį perveda Užimtumo tarnyba. Sprendimus dėl šių priemonių Vyriausybė turės priimti ateinančią savaitę, o administruojančios įstaigos jau ruošiasi pradėti jas įgyvendinti šį mėnesį“, – sakė A.Armonaitė.

Įmonių veikla bus atlaisvinama laipsniškai

Ministrė taip pat teigė, kad Lietuvai reikia ruoštis gyventi su virusu ir grįžti į gyvenimą, kuriame COVID-19 ir panašios virusinės infekcijos bus visada šalia mūsų.

„Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kasdienybėje, labiau nei bet kur kitur, jaučiame augančią įtampą dėl dalies verslo negalėjimo dirbti, užsidirbti, o taip pat augančio šešėlio. Dalis šešėlyje pradėjusių veikti verslininkų iš ten gali nebesugrįžti. Mes nenorime trečiosios COVID-19 bangos ir nesiūlome visiškai „pasileisti“, tačiau mes siūlome jau dabartinėje situacijoje imtis dalies verslo sugrąžinimo į veiklą.

“I feel it's safe to dance alone” dainuoja į Euroviziją važiuojantys The Roop (sveikinimai Vaidotui ir komandai). Ir...

Posted by Aušrinė Armonaitė on Sunday, February 7, 2021

Kad sugrįžimas būtų sklandesnis suplanavome ir rytoj Vyriausybei pristatysime testavimo kompensaciją įmonėms. Ji leis smulkiems ir vidutiniams darbdaviams kompensuoti prevencinio darbuotojų testavimo išlaidas bent 3 mėnesius. Tikimės, kad priemone pasinaudos 100 000 darbuotojų. Tam numatėme 30 mln. eurų“, – paskelbė A.Armonaitė.

Ministrė pabrėžė, kad smulkūs ir vidutiniai verslai turėtų naudotis subsidijomis ir paskolomis

Ministrė savo įraše priminė apie šiandien naudojamas pagalbos priemones smulkioms ir vidutinėms įmonėms (SVV), taip pat toms įmonėms, kurios turi daugiau nei 250 darbuotojų, bet atitinka kitus SVV kriterijus. Šie kriterijai patenkinami, jei įmonės metinės pajamos neviršija 50 mln. eurų, turto balansinė vertė neviršija 43 mln. eurų. Tokios įmonės gali pretenduoti į subsidijas, kurioms skirta 150 mln. eurų.

„Pretenduoti galima pildant paraišką VMI puslapyje. Paraiškas tikrina Lietuvos verslo paramos agentūra. Mažesnės įmonės paramą gali gauti greičiau, didesnės – lėčiau, nes VMI turi papildomai programuoti savo sistemą, o LVPA ilgiau tikrinti. Parama skirstoma nuo sausio 20 d. Jau skirta daugiau nei 12 mln. eurų, kuriuos gavo 5704 įmonės“, – teigė ministrė.

Lengvatinėms paskoloms nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms – tiek mažoms, tiek didelėms skirta 30 mln. eurų. 89 įmonėms paskolos jau patvirtintos, joms pervesta 4,4 mln. eurų. Dar 403 paraiškos šiuo metu vertinamos.

„Beje, nors paskolų prašymų gauta už 25 mln. eurų, žinome, jog ne visi jie bus iškart panaudoti – dalis verslų prašo didesnių sumų, nei leidžia tvarka ar pan. Didžiausia suma, kiek galima pasiskolinti yra 100 000 eurų, o paskolų sąlygos itin palankios: palūkanų dydis nuo 0.6 % iki 1.69 %. Joks komercinis bankas už tiek neskolins“, – ragino ministrė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Įmonės taip pat gauna subsidijas už darbuotojų prastovas iš Užimtumo tarnybos, o VMI suteikia galimybę atidėti mokesčių mokėjimą. Didieji verslai gali pretenduoti į Pagalbos verslui fondą. Fondui valstybė pervedė 100 mln. eurų, o leidžiant obligacijas dar pavasarį jis pasipildys iki 0,5 mlrd. eurų.

„Jau dabar matome, kad į subsidijų portfelį pradeda pretenduoti ir tokios įmonės, kurios nukentėjo visai ne nuo karantino apribojimų, o gal netgi ir fiktyviai pateikia duomenis dėl nukentėjimo. Tokio piktnaudžiavimo mes neleisime ir jau kitą savaitę inicijuojame susitikimą su kolegomis iš VMI ir Finansų ministerijos, kad rastume būdą, kaip užkirsti tam kelią“, – rašė A.Armonaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas