Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 22 /13:44

A.Armonaitė neslepia ryšio su viceministro žmona, kreipėsi į etikos sargus: „Labai nemaloni situacija“

Ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė trečiadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje atsakė į klausimus dėl savo draugės ir viceministro Vinco Jurgučio sutuoktinės Agnės Belickaitės įdarbinimo „Lietuvos geležinkeliuose“. Įmonėje, kurią valdo Laisvės partijos kuruojama Susisiekimo ministerija.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Labai nemaloni situacija“

„Iš tiesų, situacija yra labai nemaloni, bet visiškai neturiu ką slėpti. Dėl to suorganizavome šitą spaudos konferenciją, kad atsakytume į klausimus, kurie yra viešumoje ir visiems kyla“, – žurnalistams sakė ministrė.

VIDEO: A.Armonaitė – apie priekaištus dėl draugės įdarbinimo „Lietuvos geležinkeliuose“

Ji neslėpė asmeninio ryšio su A.Belickaite. Abi moterys buvo ne tik klasiokės, bet mokėsi kartu su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI).

„A.Belickaitė buvo mano klasiokė, mes mokėmės ir politikos mokslus kartu, bet aš noriu pasakyti, kad yra labai daug žmonių, su kuriais mes TSPMI mokėmės“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Ji tvirtino, kad jai nėra malonu, kad šis ryšys su A.Belickaite siejamas su įmone, kuri nėra pavaldi Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

„Nes mes darome aktyvius veiksmus, kad tie konkursai būtų kuo skaidresni ir kuo viešesni“, – pabrėžė ministrė.

A.Armonaitė tvirtino apie draugės A.Belickaitės įdarbinimą sužinojusi „tada, kai tai tapo vieša informacija“.

Interesų konfliktas?

Ekonomikos ir inovacijų ministrė pripažino, kad A.Belickaitės įdarbinimo „Lietuvos geležinkeliuose“ istorijoje egzistuoja interesų konflikto regimybė.

Ji taip pat sakė kreipusis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

„Aš šiandien kreipiausi į VTEK dėl to ryšio, kad būtų išaiškinta, ar jis nepažeidžia etikos ir kitų reikalavimų“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

A.Armonaitė teigė vis dar „bendraujanti“ su A.Belickaite, tačiau bendravimas nėra nuolatinis.

„Negaliu pasakyti, kad mes bendraujame kasdien ar netgi dabar negaliu pasakyti, kada paskutinį kartą matėmės“, – sakė ministrė.

Informavo vyrą

Spaudos konferencijoje A.Belickaitės vyras bei ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis tvirtino, kad sutuoktinė jį informavo apie konkursą į svarbias pareigas „Lietuvos geležinkeliuose“.

„Taip, Agnė mane informavo – tiek, kad gavo pasiūlymą dalyvauti tokiame konkurse, tiek vėliau informavo, kad nusprendė išbandyti savo jėgas“, – žurnalistams sakė V.Jurgutis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vincas Jurgutis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vincas Jurgutis

Vis dėlto, paklaustas, ar žmona tarėsi su juo dėl dalyvavimo konkurse, jis atsakė, kad „galbūt šeimyninių diskusijų nereikėtų čia aptarinėti, natūralu, kad šeimoje dėl įvairių dalykų yra kalbamasi ir bendraujama“.

Jis neigė daręs įtaką „Lietuvos geležinkelių“ organizuoto konkurso rezultatams.

„Nesu aptarinėjęs Agnės dalyvavimo konkurse nei su ekonomikos ministre, nei su kitais ministrais“, – pasakojo V.Jurgutis.

Jis taip pat sakė kreipęsis į VTEK dėl situacijos vertinimo ir rekomendacijų.

Galiausiai V.Jurgutis pabrėžė, kad „nepotizmo nebuvo“, o ar buvo „regimybė“, pasiūlė tai vertinti žurnalistams.

Vieši klausimai

15min primena, kad šią istoriją į viešumą iškėlė laidų vedėjas ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Vėliau visuomenininkas ir laidų vedėjas Andrius Tapinas pranešė daugiau detalių, tarp kurių ir tai, kad A.Belickaitė maždaug prieš penkis mėnesius konsultavo Laisvės partiją dėl savivaldos rinkimų. Ji taip pat dirbo su Laisvės partija per savivaldos rinkimus.

Tiek A.Armonaitė, tiek V.Jurgutis, tiek A.Belickaitė tvirtina, kad jokio protegavimo nebuvo.

Per rinkimus dirbo Laisvės partijai

Laisvės partijos administracijos vadovė Asta Padagaitė 15min atsiųstame komentare teigė, kad A.Belickaitė darbo sutarties su Laisvės partija niekada neturėjo.

Vis dėlto, ji padėjo partijai per savivaldos rinkimus.

„Specialistė teikė strateginės komunikacijos konsultacines paslaugas savivaldos rinkimų metu“, – teigė A.Padagaitė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Laisvės partija“ laukia savivaldybių tarybų ir merų rinkimų rezultatų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Laisvės partija“ laukia savivaldybių tarybų ir merų rinkimų rezultatų

Anot jos, Laisvės partija už šias paslaugas atsiskaitė.

„Už šias paslaugas atsiskaitėme A.Belickaitės vykdomos individualios veiklos pagrindu pagal pateiktas sąskaitas už suteiktas paslaugas“, – teigė Laisvės partijos administracijos vadovė.

Tą patį tvirtino ir A.Armonaitė.

„Laisvės partija Agnei nėra nieko skolinga – tą noriu pabrėžti. Su ja buvo atsiskaityta“, – pasakojo Laisvės partijos lyderė.

„Lietuvos geležinkelių“ direktorius: sprendimą priėmiau pats

„Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai Novilė Valančė informavo 15min, kad bendrovės korporatyvinių reikalų direktoriaus atranka pradėta pernai lapkričio 21 dieną.

Atranką, kurioje dalyvavo 36 kandidatai, organizuoti padėjo agentūra „Alliance for Recruitment“.

Vėliau buvo atrinkti 16 kandidatų, su kuriais, anot atstovės, „kalbėjosi“ bendrovės „personalo atstovai“.

Po to buvo atrinkti penki kandidatai, su kuriais „pokalbius turėjo“ ir vėliau atsirinko vieną „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egidijus Lazauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egidijus Lazauskas

Sprendimas dėl A.Belickaitės įdarbinimo priimtas sausio 11 dieną, tada pradėta ir „privaloma kandidato patikrinimo procedūra“.

Vėliau „Lietuvos geležinkeliai“ išplatino pranešimą, kuriame generalinis direktorius E.Lazauskas teigė, kad dalis kandidatų kreipėsi patys, dalį pakvietė talentų paieškos partneriai.

Matydami viešojoje erdvėje keliamus klausimus nusprendėme kreiptis į išorės audito bendrovę prašydami įvertinti vykusią korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos procedūrą bei pateikti ekspertines rekomendacijas ateities atrankoms.

„Su 16 stipriausių kandidatų kalbėjosi LTG personalo komanda. Su 5 atrinktais kandidatais kalbėjausi ir galutinį sprendimą priėmiau aš.

Sprendimą priimti Agnę Belickaitę į šias pareigas priėmiau dėl jos turimų kompetencijų ir sukauptos įvairiapusės patirties dirbant ir konsultuojant įmones ir organizacijas, veikiančias skirtinguose sektoriuose. Nei šiuo, nei kitu komandos nario pasirinkimo atveju prieš apsispręsdamas neaptarinėjau to su politikais ar valdybos nariais, niekada nesu sulaukęs jų klausimų ar įžvalgų šia tema.

Priėmęs sprendimą, apie jį informavau LTG Skyrimo ir atlygio komitetą.

Vykdydami atranką laikėmės visų viduje pasitvirtintų procedūrų ir aukščiausių skaidrumo principų. Tačiau matydami viešojoje erdvėje keliamus klausimus nusprendėme kreiptis į išorės audito bendrovę prašydami įvertinti vykusią korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos procedūrą bei pateikti ekspertines rekomendacijas ateities atrankoms“, – teigia E.Lazauskas.

Apie ekonomikos ir inovacijų viceministro V.Jurgučio sutuoktinės įdarbinimą „Lietuvos geležinkeliai“ pranešė kovo 15 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi