Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 26

A.Bilotaitė abejoja, ar pavojingų atliekų centrai turėtų būti gyvenamosiose vietovėse

Po gaisro „Žalvario“ antrinių atliekų rūšiavimo patalpose Kaune vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė abejoja, ar tokie objektai gali būti gyvenamosiose vietovėse.
Agnė Bilotaitė lankosi Pūškų užkardoje
Agnė Bilotaitė lankosi Pūškų užkardoje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Kalbant apie ateitį, tai pirmas dalykas ar tokie objektai gali būti gyvenamosiose teritorijose“, – penktadienį spaudos konferencijoje gaisravietėje Kaune sakė ministrė.

„Nes vakar, kai pasirodė informacija apie tai, kad tokioje įmonėje, kurioje yra pavojingos atliekos, kurios degios, gali sukelti pavojų žmonių gyvybei, mes nedelsiant išsiuntėm trumpąsias žinutes aplinkiniams gyventojams. Bet kalbant apie ateitį, yra rimtas klausimas apskritai, ar tokiems pavojingos rizikos objektams yra vieta miestuose, šalia gyvenamųjų teritorijų“, – kalbėjo ji.

Anot ministrės, ketvirtadienio vakarą gaisras buvo pakeltas į penktą pavojaus lygį, buvo sutelktos pajėgos, visa reikalinga technika, atitinkamos priemonės gaisro likvidavimui.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius teigimu, gaisras buvo likviduotas 13.42 val. penktadienį, gaisro vietoje dirbo iki 45 ugniagesių, nuo septynių iki dešimties autocisternų. Šiuo metu gaisro vietoje dar dirba 20 žmonių.

„Buvo permestos pajėgos ir iš kitų miestų, atvyko ugniagesiai iš Šiaulių, Jonavos, Elektrėnų, Prienų. Tikrai ta operacija buvo pakankamai sudėtinga (...). Pavyko identifikuoti tuos pavojingiausius taškus, tarša turbūt galėjo būti gerokai didesnė“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius S.Greičius.

Kodėl kilo gaisras – neaišku

PAGD vadas sakė, kad visi gaisrą gesinę ugniagesiai yra sveiki, vienas iš jų patyrė šilumos smūgį, tačiau po apžiūros buvo išleistas.

Departamento direktorius aiškių priežasčių, kodėl kilo gaisras neįvardino.

Pasak jo, dar prieš gaisrą „Žalvaryje“ buvo fiksuojami priešgaisrinės saugos pažeidimai, bet jie „tikrai nebuvo tokie, kurie sukeltų gaisrą“.

„Šiandien, kadangi yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, yra labai sudėtinga pasakyti, kokios buvo priežastys, kas jas sukėlė, gali būti tyčiniai veiksmai, netyčinė veikla, aš manau, kad tyrimas parodys ir tai leis geriau įvertinti situaciją“, – sakė pareigūnas.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgų valdymo skyriaus vyriausiojo specialisto Nerijaus Spancernos teigimu, gaisrą gesinusiems pareigūnams prireikė ne mažiau 60 deguonies balionų.

Gaisras minimoje įmonėje kilo ketvirtadienio vėlų vakarą.

Prokuratūra penktadienį pranešė dėl šio gaisro pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įmonėje „Žalvaris“ kilusio gaisro plotas apėmė daugiau nei 10 tūkstančių kvadratinių metrų. Jo metu degė trijuose gamybiniuose cechuose esančios atliekos – panaudoti tepalai, polietilenas, plastikas, kitos atliekos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas