Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 21 /16:01

Naujas siūlymas Vyriausybei – nustatyti, kiek žmonių gali važiuoti automobiliu

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad nuo praėjusios savaitės vidurio uždraudus migraciją šalies viduje be būtinos priežasties, gyventojų mobilumas sumažėjęs ir tai veikia viruso plitimą. Vyriausybei taip pat teikiamas siūlymas Vyriausybei nustatyti automobilyje galinčių būti žmonių skaičių bei pakoreguoti tvarką, kuri netrukdytų judėti rajone gyvenantiems, bet mieste dirbantiems žmonėms.
Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės pristatymas
Agnė Bilotaitė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Atvykstantiems iš JK – arba testas, arba saviizoliacija

„Laikas pernelyg trumpas, kad darytumėme kažkokias išvadas, bet akivaizdu, kad gyventojų mobilumas yra sumažėjęs ir tai davė nežymią, bet įtaką viruso plitimui Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Bilotaitė.

Anot jos, remiantis šiais duomenimis, VESK priimtas sprendimas prašyti reguliarios informacijos apie karantino valdymo priemonių efektyvumą, ir tai leistų komisijai priimti tolesnius sprendimus „dėl situacijos sugriežtinimo arba atlaisvinimo“.

VIDEO: 15/15: Dešimtys bandžiusių įvažiuoti į Kauną – priversti grįžti atgal, o kai kurie savavališkai išstumdė apsauginius blokus

„Taip pat apsvarstytas klausimas, susijęs su iš Jungtinės Karalystės atvykstančių asmenų sausumos keliu problema.

„Pirmiausia aptarta situacija, kaip tai būtų kontroliuojama ir kaip tai būtų reguliuojama. Šiuo metu, dabartinė tvarka, jau ir dabar iš JK atvykstantiems asmenims teikia reikalavimą, kad jie turėtų pasidarę testą, o jei ne, turėtų būti saviizoliacijoje“.

Anot jos, sutarta ir dėl tam tikrų Valstybės sienos apsaugos tarnybos kontrolės priemonių, kad pasieniečiai galėtų prašyti atvykstančiųjų pateikti COVID-19 rezultatus, detaliau tvarką turėtų pristatyti VSAT vadovas Rustamas Liubajevas.

Automobilyje – tik šeimos nariai arba du žmonės

A.Bilotaitė taip pat tvirtino, kad vadinamoji „generalinė repeticija“ prieš šventes, kai pareigūnai savaitgalį griežčiau tikrino gyventojų judėjimą, pavyko, tačiau išryškėjus tam tikriems trūkumams, pateikti siūlymai Vyriausybei tikslinti karantino taisykles.

„Pirmiausia, tai yra klausimas susijęs su žmonių skaičiumi automobiliuose. Tai šiandien mes suformulavome siūlymą Vyriausybei, kad automobilyje turėtų būti ne daugiau kaip du žmonės arba vieno šeimos ūkio nariai. Kitas siūlymas susijęs su problemomis, kurios iškilo žiedinėse savivaldybėse“, – sakė A.Bilotaitė.

VIDEO: Kaune policija sulaikė kelio užtvarus išardžiusį vairuotoją

Anot jos, taip pat atsižvelgta į iššūkius dėl žmonių, kurie gyvena rajone, bet dirba mieste.

„Teikiame siūlymą koreguoti šitą tvarką, kad ateityje tai nebekeltų mums tokių iššūkių, kurie buvo šį savaitgalį“, – sakė ministrė.

Žiedinėse savivaldybėse – laisvas judėjimas

Valstybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) siūlo neriboti gyventojų judėjimo tarp miestų ir rajonų žiedinėse savivaldybėse.

Kaip spaudos konferencijoje po VESK posėdžio pirmadienį sakė Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, tai siūloma atsižvelgus į problemas, iškilusias per savaitgalio gyventojų judėjimo patikrinimus.

„Tikrai matome, kad žmonės yra masiškai susiję – miesto gyventojai su rajonu ir atvirkščiai, turi nekilnojamojo turto – tie patys sodai. Matėme masinį legalų vykimą iš miestų į rajoną, lygiai taip pat matome, kad daug gyventojų gyvena rajone arba dirba mieste ir atvirkščiai (...), matėme, kad rajono gyventojams reikalingos tam tikros paslaugos iš mieste įsikūrusių valstybės valdymo įstaigų“, – sakė R.Požėla.

VIDEO: Lietuvoje prasideda didžioji kelių kontrolė

„Matydami šią problematiką, pasiūlėme per VESK kreiptis į Vyriausybę su iniciatyva, kad galbūt miestas ir rajonas būtų traktuojamas kaip vienas teritorinis darinys ir jame galiotų tos pačios karantininės sąlygos. Sakyčiau, būtų daugiau logikos, negu dabar yra“, – teigė R.Požėla.

Policijos vadovo nuomone, įvedus alternatyvius saugiklius ši priemonė „nebūtų liberalizavimas, anaiptol, būtų didesnis logiškumas ir prevencija kamščiams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas