Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15

A.Bilotaitė: smurtą šeimoje patiriantys žmonės turi jausti valstybės pagalbą ir paramą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė smurtą artimoje aplinkoje vadina „šešėline pandemija“. Šiai problemai įveikti, anot ministrės, prireiks dar daugiau valdžios institucijų susitelkimo ir ryžto, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
agne-bilotaite-6149a9895ba32
Agnė Bilotaitė

Tai A.Bilotaitė akcentavo šiandien Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacijos surengtoje konferencijoje, skirtoje aptarti pasiekimus, susijusius su jau 10 metų Lietuvoje veikiančiu Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymu.

„Simboliška, kad šiemet, minint 10 metų sukaktį, gimsta nauja Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcija. Vidaus reikalų ministerija ir policija, aktyviai prisidėdamos prie naujojo įstatymo rengimo, patvirtina savo įsipareigojimą „Ginti. Saugoti. Padėti“ smurtą ar smurto grėsmę artimoje aplinkoje patiriantiems žmonėms. Jie turi jaustis saugūs, pranešti ir žinoti, kad valstybė padės juos apsaugoti“, – sakė A.Bilotaitė.

Pasak ministrės, būtina įteisinti naujus instrumentus siekiant užtikrinti geresnę smurtą patiriančių asmenų apsaugą. Vienas jų – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis.

Seimui pateiktoje naujoje minėto įstatymo redakcijoje siūloma ir Lietuvoje įteisinti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį – efektyvią priemonę apsaugoti nukentėjusį asmenį nuo tolesnio smurto, įtariamam smurtautojui laikinai apribojant teisę patekti į nukentėjusiojo namus.

Tokia praktika taikoma dvylikoje Europos Sąjungos valstybių. Praėjusiais metais šią priemonę pradėjo taikyti ir kaimyninė Lenkija.

Teisę skirti apsaugos nuo smurto orderį siūloma suteikti policijos pareigūnams.

„Girdime ir kalbančiuosius apie smurtautojo ar smurto pavojų keliančio asmens teises, ypač teisę į nuosavybę. Nesikėsiname į ją, tik norime turėti galimybę ir laiko padėti aukai, taip pat siekiame pasiųsti aiškią žinutę – moters žmogaus teisės yra svarbesnės už smurtautojo ir mes, kaip valstybė, negalime toleruoti jokio smurto, taip pat ir elgesio, keliančio smurto pavojų kitam asmeniui“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Smurto artimoje aplinkoje nusikaltimai sudaro 17,8 proc. visų nusikaltimų, o įvertinti finansiniai šalies nuostoliai dėl vyrų smurto prieš moteris siekia 1,5 milijardo eurų per metus.

COVID-19 pandemijos metu stebimas smarkiai išaugęs pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje skaičius.

Nuo 2020 m. kovo 16 d. vykdoma kasdienė įvykių stebėsena, numatytos papildomos priemonės, kad karantino laikotarpiu būtų užtikrinta pagalba nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems asmenims, geriau reaguojama į smurto artimoje aplinkoje atvejus.

Vidaus reikalų ministro 2020 m. balandžio 10 d. įsakymu Nr. 1V-345 buvo patvirtintas Smurto artimoje aplinkoje prevencijos karantino dėl COVID-19 ligos laikotarpiu priemonių planas. Jame, be kitų priemonių, numatyta galimybė išsikviesti pagalbą SMS žinute skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai