Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 21 /14:37

A.Dulkio planas: ligoninės dalinsis ne tik įranga, bet ir ligoniais, privalomi skiepai nėra atmesti

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad, nepaisant augančių koronaviruso skaičių, gydymo įstaigos yra pajėgios užtikrinti paslaugų teikimą. Tačiau jis pabrėžė, kad tam reikia kartu organizuoti darbą – gydymo įstaigos esą galėtų dalintis būtinomis priemonėmis, pavyzdžiui, kvėpavimo aparatais, taip pat ir ligoniais. Ministras ketvirtadienį patikino, kad privalomo skiepijimo klausimas nėra uždarytas – prie jo bus grįžtama.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Ketvirtadienį ministras susitiko su didžiųjų ligoninių vadovais.

„Taip, virusas mus yra pajėgus išgaudyti po vieną ir pridaryti problemų kažkuriame konkrečiame regione atskirai. Bet ta informacija, kurią mes pasidalijome kartu, ji aiškiai rodo, kad suvieniję savo organizacines visas pajėgas, visus regionus kartu, esame pajėgūs užtikrinti pagrindinių paslaugų teikimą“, – po susitikimo sakė ministras.

Jis pridūrė, kad tam reikia, jog kiekvienas regionas veiktų ne atskirai sau, bet visas darbas vyktų kartu koordinuojant veiksmus.

„Taip didžioji dalis paslaugų šiandien dar gali būti užtikrinta“, – sakė jis.

A.Dulkys pabrėžė, kad dėl veiksmų koordinavimo dar bus kalbamasi su ligoninių vadovais atskirai kitą savaitę.

„Bet šiandien galiu patikinti, kad pagal tai, kokius turi išteklius nacionalinė sveikatos apsaugos sistema, gyventojams sveikatos paslaugos dar gali būti teikiamos visa didžiąja dalimi“, – pabrėžė jis.

Paklaustas apie kitų šalių, kuriose griežtinamos priemonės, pavyzdžius, ministras pabrėžė, jog šiandien tokie dalykai dar nėra svarstomi.

„Nes manau, kad dar yra nepanaudoti visi vidiniai sveikatos apsaugos sistemos ištekliai“, – pridūrė jis.

Komentuodamas, kokios tai galėtų būti priemonės, A.Dulkys svarstė, kad galima būtų pasitelkti reabilitacines ligonines, be to, anot jo, reikia turėti galvoje, kad sergamumo situacija regionuose yra skirtinga.

„Paskutines dvi–tris dienas pacientas galėtų būti perkeltas į reabilitacinę ligoninę, bet ne pagrindinėje gydymo įstaigoje (būti gydomas – aut. past.). Kilo kolegoms mintis, kad galėtų dirbti mobilios grupės tarp regionų, kur galėtų vieni kitiems padėti“, – apie bendradarbiavimo galimybes kalbėjo jis.

A.Dulkio teigimu, yra gydymo įstaigų, kurios dar nėra užkrautos ir kurios galėtų priimti dalį ligonių.

„O tada kažkurioms nereikėtų stabdyti paslaugų“, – paaiškino politikas.

A.Dulkys pripažino, kad kai kuriose ligoninėse jau ėmė trūkti įrangos, pavyzdžiui, deguonies kaukių.

„Bet žiūrint į visą sistemą, bendro trūkumo nėra. Yra klausimas, kaip mes organizuojame šių išteklių paskirstymą“, – patikino jis.

Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius sakė, kad galėtų būti taip, jog jei vienoje ligoninėje trūksta terapinės ar kitos paslaugos, pacientams būtų sudaroma galimybė vykti į kitą regioną.

„Be jokios abejonės, toks bendradarbiavimas pagerins paslaugų teikimą ir leis daugiau išsaugoti paslaugas ne kovidiniams pacientams“, – pabrėžė jis.

Privalomo skiepo idėjos neatsisakoma

Paklaustas apie privalomo skiepijimo idėją, ministras pabrėžė, kad šis klausimas yra Vyriausybėje ir jis neuždarytas.

„Mes prie jo dar sugrįšime (...) Kaip ir visi pasiūlymai, taip ir šis yra tarpinstituciškai derinamas“, – patikino jis.

Diskutuojama, kad sveikatos, socialinės rūpybos, globos sistemoje dirbantys žmonės turėtų pasiskiepyti, jei nori dirbti šioje srityje.

Teko stabdyti ligoninių skyrių veiklą

BNS primena, kad šalyje daugėjant COVID–19 susirgimų, gydymo įstaigos įspėja vos bepajėgiančios priimti pacientus. Santaros klinikos trečiadienį informavo, jog buvo likusios devynios aktyviam gydymui ir penkios reanimacijai skirtos vietos atitinkamai iš 102 ir 36 vietų COVID-19 gydymui.

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė informavo, kad dėl augančių koronavirusu sergančių pacientų skaičiaus stabdoma kraujagyslių chirurgijos skyriaus veikla.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą nustatyti 3058 nauji COVID-19 atvejai, mirė 28 žmonės, ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?