Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 26

A.Dulkys: norą vykti į Vakarų Ukrainą pareiškė apie 150 gydymo įstaigų savanorių

Karo zonoje atsidūrusios ukrainiečiams Vakarų Ukrainoje galėtų padėti daugiau nei 150 Lietuvos medicinos sektoriaus darbuotojų, šeštadienį sakė Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Tuo tarpu mūsų šalis savo gydymo įstaigose galėtų priimti mažiausiai 400 sužeistų pacientų iš Ukrainos.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Dulkys teigė, kad visą medicininę pagalba derina tiesiogiai su Ukrainos sveikatos apsaugos ministru. Kol kas ukrainiečiams labiausiai trūksta sveikatos priežiūros specialistų, taip pat medicinos priemonių, asmens apsaugos priemonių, vaistinių preparatų.

Materialinė parama ukrainiečiams jau yra paruošta, tačiau siuntų gabenimas dar koordinuojamas su logistikos centrais Lenkijoje. Iš Lietuvos siunčiamų pagalbos siuntų vertė yra apie 4 mln. eurų, ją gabens apie 30 krovininių vilkikų.

A.Dulkys teigė, kad kai kurie savanoriai yra išreiškę norą vykti padėti į Vakarų Ukrainą. „Mes kreipėmės į sveikatos priežiūros įstaigas, identifikuojami savanoriai, jų skaičius įspūdingai pildosi. Bent jau ryte buvo apie 150, dabar jau tikriausiai yra ir daugiau“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad ukrainiečiams labiausiai reikėtų anesteziologų, reanimotologų, paramedikų, slaugytojų. Šiuo metu derinama, į kokias konkrečiai ligonines turėtų vykti Lietuvos savanoriai.

Sužeistųjų priėmimo Lietuvos ligoninėse galimybė irgi dar derinama, toks procesas vyktų per Lenkiją. Šiuo metu Lietuvos ligoninėse, nestabdant kitų paslaugų, būtų galima priimti apie 400 pacientų. Ypatingu atveju šis skaičius galėtų paaugti iki 1000.

Visuomenėje taip pat pasigirsta iniciatyvų aukoti kraują, tačiau A.Dulkys pabrėžė, kad kol kas Ukraina tokio poreikio kol kas neišreiškė. Atsižvelgiant į tai, kad paaukoto kraujo galiojimo laikas ribotas, SAM kol kas tokios iniciatyvos neorganizuos, tačiau ministras teigė, kad infrastruktūra tam egzistuoja, todėl Lietuva būtų pasiruošusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas