Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 29

A.Dulkys priėmė sprendimą, nuo kurio A.Veryga nusisuko: kontracepcija paauglėms taps prieinama

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys patikslino kompensuojamųjų vaistų sąrašą ir numatė, kada paauglėms ir pilnametėms merginoms galėtų būti skiriamos hormoninės spiralės. Dėl jų kompensavimo buvęs ministras Aurelijus Veryga stabtelėjo. Tiesa, ši kontraceptinė priemonė vaistinėse merginoms taps prieinama tik po to, kai bus atnaujintas ir įsigalios 2021 metų Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas.
Kontraceptinės priemonės
Kontraceptinės priemonės / 123RF.com nuotr.

Įsakymą, kuriuo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtrauktas vaistinis preparatas „Levonorgestrel“, A.Dulkys pataisė kovo 22-ąją.

Pagal jį, levonorgestrelio spiralės galės būti skiriamos „merginoms nuo 18 iki 20 metų, kurios kreipiasi į ginekologą konsultacijos dėl kontracepcijos“ bei „merginoms nuo 15 iki 17 metų sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Atskiros tvarkos, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, reikia siekiant užtikrinti lytiškai aktyvių tokio amžiaus pacienčių gerovės ir interesų apsaugą bei tinkamą jau galiojančių teisės aktų nuostatų laikymąsi.

Atsiras atskira preparato skyrimo tvarka

Šios tvarkos ministras kol kas nenustatė, bet tai, pasak SAM, bus padaryta.

„Kol kas nėra parengtas, bet bus rengiamas Ambulatorinių akušerijos ir ginekologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo reikalavimų <...> pakeitimo projektas, kuriame bus nustatyta vaistinio preparato levonorgestrelio, („Fleree“ 13,5 mg vartojimo į gimdos ertmę sistema) lytiškai aktyvioms 15–17 metų amžiaus merginoms, skyrimo tvarka“, – atsakyme 15min nurodė ministerija.

Iki tol levonorgestrelis, kaip kompensuojamas preparatas, galės būti skiriamas tik pilnametėms 18–20 metų amžiaus merginoms.

Bet ir to dar reikės palaukti – ministras turės pakeisti 2021 metų Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną.

Kol nauja veiklioji medžiaga nėra įrašyta į kainyną, pacientai jo įsigyti vaistinėse kaip kompensuojamojo negali.

„Kol nauja veiklioji medžiaga nėra įrašyta į kainyną, pacientai jo įsigyti vaistinėse kaip kompensuojamojo negali. Todėl gydytojams, kol nėra aiški vaisto įrašymo data, nėra ir tikslinga jo ankščiau išrašinėti, nes išrašytas receptas galioja tik 10 dienų.

Vaistinis preparatas levonorgestrelis („Fleree“ 13,5 mg vartojimo į gimdos ertmę sistema) galės būti prieinamas pacientams, kai bus parengtas ir įsigalios 2021 m. II ketv. kainyno pakeitimas, kuriame bus įrašytas minimas vaistinis preparatas“, – nurodė SAM.

Kilo pasipriešinimas

Įsakymą, kuriuo į kompensuojamų vaistų sąrašą įtrauktas vaistinis preparatas „Levonorgestrel“, buvęs sveikatos apsaugos ministras A.Veryga pasirašė 2020 metų balandžio 21-ąją.

Pagal jį, levonorgestrelio spiralės turėjo būti skiriamos „merginoms nuo 15 iki 20 metų, kurios kreipiasi į ginekologą konsultacijos dėl kontracepcijos“, tačiau politikai, nevyriausybinės organizacijos tam pasipriešino.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Konservatoriai Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Antanas Matulas, Raimundas Martinėlis, Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas ir Rasa Petrauskienė pareikalavo minėtą sprendimą atšaukti, o Laisvos visuomenės institutas ir kitos organizacijos teigė, kad jis – nepagrįstas.

Į tai sureagavo A.Veryga ir pareiškė, kad su sprendimu dėl hormoninės spiralės skyrimo paauglėms paskubėjo.

Jis pabrėžė, kad preparatas kurį laiką nebus įrašytas į Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną, todėl gydytojai jo negalės išrašyti, o pacientai – įsigyti vaistinėse kaip kompensuojamo.

Sutikimas ir pacientės priežiūra

Ministras A.Veryga sudarė darbo grupę, kuri turėjo įvertinti levonorgestrelio kompensavimo tikslingumą ir poreikį lytiškai aktyvioms 15–20 metų amžiaus merginoms.

Darbo grupei vadovavo Lietuvos bioetikos komitetas. Šių metų sausio 4-ąją buvo suformuotos išvados.

Į jas SAM esą atsižvelgė.

SAM pasirinko daugumos darbo grupės narių suformuotą nuomonę.

„Darbo grupė pateikė visus suformuotus alternatyvius pasiūlymus ir SAM pasirinko daugumos darbo grupės narių suformuotą nuomonę, kad vaistinį preparatą levonorgestrelį, vartojimo į gimdos ertmę sistemą, 18–20 metų merginoms galima būtų kompensuoti be papildomų sąlygų, o lytiškai aktyvioms 15–17 metų amžiaus merginoms, – atsižvelgiant į darbo grupės išskirtus etinius, teisinius ir socialinius aspektus“, – nurodė ministerija.

Šie aspektai, kuriuos savo tvarkoje pasiūlyta apibrėžti ministrui, pasak SAM, tokie:

  • sutikimo reikalavimas prieš intrauterinės spiralės su levonorgestreliu įvedimą;

  • informacijos pateikimo specialieji reikalavimai;

  • reikalavimai pacientės priežiūrai paskyrus intrauterininę levonorgestrelio sistemą.

Pasiūlymas atėjo iš Akušerių ginekologų draugijos

Pasiūlymą įtraukti hormoninę spiralę į kompensuojamųjų vaistų sąrašą prieš kurį laiką pateikė Lietuvos akušerių ginekologų draugija.

Jos duomenimis, didžioji dalis lytinį gyvenimą gyvenančių paauglių jį pradeda 16–17 metų, kas penktas – būdamas 15 metų ir jaunesnis, o hormoninė spiralė yra viena efektyviausių ir saugiausių priemonių siekiant išvengti nėštumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas