Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 16

A.Dulkys: sveikatos sistema gali neatlaikyti po dviejų savaičių

Šalyje toliau sparčiai daugėjant užsikrėtusių koronavirusu ir mirusiųjų, ligoninės patiria didžiulę įtampą. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad nesilaikant papildomų karantino ribojimų, po kokių dviejų savaičių mūsų sveikatos sistema gali neatlaikyti.

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje A.Dulkys aiškino, kad situacija yra tokia, kad artimiausiomis dienomis dar turime tam tikro persiskirstymo tarp šalies ligoninių galimybę.

„Tačiau labai noriu sąžiningai pasakyti, jeigu mes visi nesilaikysime taisyklių, ieškosime išimčių ir kursime toliau tas situacijas, sistema gali neatlaikyti po kokių dviejų savaičių“, – pabrėžė jis.

A.Dulkys sakė, kad artimiausiomis dienomis tebematysime didelius naujai užsikrėtusių koronavirusu ir mirusių nuo šios infekcijos skaičius.

„Nes jie eina iš inercijos. Dar gali būti ir dvi, ir tris savaites jie dideli. Tačiau jeigu nuo šiandien mes visi sąžiningai bandysime laikytis, paskatinsime kitus, rodysime pozityvius pavyzdžius, užkrėsime pozityviu pavyzdžiu, o ne virusu kitus žmones, tikiu, kad situacija keisis, ir nuo Naujųjų metų mes pradėsime matyti pozityvius poslinkius mūsų rodikliuose. Ir tai kažkuria prasme mus galės visus tada papildomai motyvuoti, kad visa tai buvo prasminga“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

VIDEO: A.Dulkys: sveikatos sistema gali neatlaikyti po dviejų savaičių

Taip pat A.Dulkys nurodė, kad baigiamos suformuoti visos reikalingos struktūros.

„Tikimės, kad per artimiausias jau gal 24 valandas mums pavyks prie ministrės pirmininkės suformuoti išorės ekspertų tarybą ir tada dar per 24 valandas, tikimės, kad jau galėsime apsvarstyti mūsų galutinį COVID-19 valdymo planą. Nes dabar iki šiol mes matėme tik pirmuosius mūsų veiksmus, kurie yra operatyviniai. O COVID-19 planas apims mūsų visus veiksmus visus 2021 metus detaliai iki pat pabaigos. Tai, tikimės, kad aptarę su ekspertais galėsime jau jį paviešinti ir visuomenei“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

A.Dulkys priminė, kad yra sudarytos 6 sutartys su farmacijos kompanijomis dėl vakcinų nuo COVID-19 pirkimo. Numatyta įsigyti daugiau kaip 7 mln. dozių vakcinų.

Tam numatyta skirti 65 mln. eurų. Taip pat kitų metų valstybės biudžeto projekte suplanuota dar 80 mln. eurų įvairioms priemonėms pirkti, testavimui, logistikai.

Bauginantys skaičiai

Per antradienį Lietuvoje užfiksuota daugiausiai nei bet kada naujų susirgimų koronavirusu – iš viso 3418 atvejų.

Mirė net 44 žmonės. Vienas jų – jaunesnis nei 50 metų amžiaus. Per dieną mirusių nuo COVID-19 skaičius taip pat yra didžiausias skaičius nuo pandemijos pradžios.

Iš viso šalyje patvirtinti 99 869 COVID-19 atvejai.

Jau pasveiko 43 379 žmonės, per vakar – 1622, o serga – 55 143.

Sauliaus Tvirbuto nuotr./COVID-19 gydymas LSMU Kauno ligoninėje
Sauliaus Tvirbuto nuotr./COVID-19 gydymas LSMU Kauno ligoninėje

Per vakar dieną ištirti 13 628 mėginiai. Daugiausia, beveik tūstantis naujų atvejų patvirtinta Vilniaus apskrityje.

Ligoninėse gydomi 2307 pacientai, užsikrėtę koronavirusu, 184 iš jų – reanimacijoje.

Deguonis reikalingas 1256 pacientams, 124 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Sugriežtintas karantinas

Lietuva šiuo metu yra viena labiausiai COVID-19 paveiktų valstybių Europoje. Reaguodama į tai Vyriausybė iki sausio 31-osios pratęsė karantino režimą dėl COVID-19 ir sugriežtino jo sąlygas.

Nauji ribojimai jau įsigaliojo. Daugiau apie juos skaitykite – čia.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos patikrinimai mieste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos patikrinimai mieste

Nauji ribojimai galioja visiems Lietuvos gyventojas – išimčių nenumatyta net ir tiems, kurie COVID-19 jau persirgo ir šiuo metu nekelia grėsmės nei sau, nei kitiems.

Nuo trečiadienio įsigaliojant draudimams be būtinybės keliauti tarp savivaldybių, Vilniaus savivaldybė pranešė uždarysianti ar kitaip kontroliuosianti daugiau nei 30 įvažiavimų į miestą.

Klaipėda ir Kaunas taip pat pranešė konkrečias blokuojamas vietas, Vilniaus savivaldybė to neketina daryti siekiant išvengti bandymų apeiti draudimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas