Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 17 /12:08

A.Kubiliui – gynybos ir kosmoso eurokomisaro portfelis

Buvęs premjeras konservatorius Andrius Kubilius turėtų tapti gynybos ir kosmoso eurokomisaru, paskelbė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Naujai sukurtas gynybos komisaro postas atspindi didesnį Europos dėmesį saugumui dėl Rusijos karo Ukrainoje, bet dalis analitikų abejoja, ar šis pareigūnas turės realių galių.
Andrius Kubilius / BNS nuotr.
Andrius Kubilius / BNS nuotr.

„A.Kubilius dirbs ties Europos gynybos sąjungos vystymu, mūsų gynybos ir pramonės pajėgumų didinimu“, – spaudos konferencijoje sakė U.von der Leyen.

Lietuva A.Kubiliaus kandidatūrą oficialiai pateikė šį mėnesį, kai dėl to sutarė premjerė Ingrida Šimonytė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Europos Komisijos sudėtį dar turės tvirtinti Europos Parlamentas.

Konservatoriai į Europos Komisiją anksčiau siūlė partijos pirmininką užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, bet jo kandidatūrą kritikavo prezidentas ir dalis Seimo narių.

A.Kubilius dukart – 1999-2000 ir 2008-2012 – metais ėjo Lietuvos ministro pirmininko pareigas.

Gynybos portfelio svoris

Europos Sąjunga neturi savo kariuomenės, tad eurokomisaras dėmesį turėtų sutelkti Europos gynybos sektoriaus stiprinimui.

Visgi valstybės narės iki šiol tvirtai saugojo savo nacionalines gynybos pramones ir nerodė noro perduoti daugiau įgaliojimų Briuseliui, ir lieka neaišku, ar gynybos komisaras turės reikšmingą biudžetą.

A.Kubiliui taip pat gali tekti dalyvauti derybose dėl idėjos šalims bendrai skolintis pinigų ir jais finansuoti gynyba. Vokietija kol kas tokiai iniciatyvai nepritaria.

Plačiau apie portfelio reikšmę galite skaityti čia: ES steigia naują gynybos eurokomisaro postą, nors kyla abejonių dėl jo prasmės.

A.Kubiliui turbūt teks glaudžiai dirbti su Estijos ekspremjere Kaja Kallas, kuri taps naująja ES užsienio politikos vadove.

Latvis Valdis Dombrovskis bus už ekonomiką ir našumą atsakingas EK narys. Lenkijos kandidatui Piotrui Serafinui atiteko biudžeto eurokomisaro portfelis.

Anksčiau Lietuvos eurokomisarais yra buvę Dalia Grybauskaitė, Algirdas Šemeta, Vytenis Andriukaitis ir Virginijus Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas