Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 06 22

A.Kubilius: A.Skardžiaus už žemės nuomą gaunami pinigai primena dividendus

Seimo narys Andrius Kubilius teigia, kad jo nenustebino specialiosios parlamento komisijos sprendimas nepradėti apkaltos proceso Artūrui Skardžiui. Opozicijos atstovas teigia, kad jis todėl ir buvo pašalintas iš Agnės Širinskienės vadovaujamos komisijos – uždavinėjo per daug klausimų. Apie tai A.Kubilius pasakojo Laisvės TV laidoje „Karštos kėdės“.
Seimas balsuoja dėl M.Basčio mandato panaikinimo
Artūras Skardžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį per Laisvės TV tiesioginę transliaciją „Karštos kėdės“ Seimo narys Artūras Skardžius sakė, kad nepradėjus apkaltos baigėsi „metus trunkanti šmeižto kampanija“. Taip jis vadino valstybės institucijų ir žurnalistinius tyrimus dėl galimos korupcijos.

Laidoje konservatorius Andrius Kubilius, buvęs specialiosios Seimo komisijos narys, pasakojo, kad apkaltos galimybe suabejojo, kai pats buvo pašalintas iš Agnės Širinskienės vadovaujamos komisijos.

Seimo sprendimu parlamentaras buvo pašalintas iš apkaltos tyrimo, kai komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė suabejojo jo nešališkumu.

„Kai mane išmetė, supratau, kur viskas vedama“, – komentavo A. Kubilius.

Jis teigė buvęs aktyviausias komisijos narys ir uždavęs daugiausiai klausimų. Esą tai ir neįtikę komisijai.

Pasakojo apie draugų vėjo verslą

Pasak Seimo nario, dirbant komisijoje, jam išryškėjo du situacijos aspektai. Pirmasis buvo susijęs su žemės nuoma Šilutės rajone.

„Yra grupė draugų, su buvusiais pono Skardžiaus patarėjais, kurie tą vėjų jėgainių ten verslą vysto. Pono Skardžiaus šeimos sklypai yra išnuomoti pono Patalavičiaus „Renovacijos partneriams“, o tie „Renovacijos partneriai“ nuomoja „Naujajai energijai“, kuriai vadovauja ponas Navickas – žinoma pavardė irgi – ir nuomoja už gerą kainą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

A.Kubiliaus manymu, nuomos kaina yra dešimt kartų didesnė nei šalimais žemės sklypus turinčių ūkininkų dėl to, kad nereikėtų mokėti dividendų Artūrui Skardžiui. Kitaip tariant, A.Kubilius daro prielaidą, esą A.Skardžius yra šito vėjo jėgainių verslo dalis, bet naudą jis neva gauna ne dividendais nuo akcijų, bet gera žemės nuomos sutartimi.

Kitas situacijos aspektas susijęs su Tadu Navicku, įmonės „Baltic Energy Group“ direktoriumi, kartu su A.Skardžiumi įsteigusiu Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociaciją.

Pasak A. Kubiliaus, ši įmonė planavo statyti vėjų jėgainių parką Baltijos jūroje. „2016 metais Vyriausybė, dar Butkevičiaus, tas pats Garasimavičius, garsusis patarėjas (Tomas Garasimavičius, kurį premjeras Saulius Skvernelis atleido kaip praradusį pasitikėjimą, – red. past.), tą nuostatą, kuri leido „4Energy“ pretenduoti šiek tiek į geresnes sąlygas plėtoti tą parką jūroje, nutarė pakeisti, kad neliktų tos preferencijos. Ir ponas Skardžius ėmėsi visų veiksmų, kad to įstatymo priėmimas kiek galima ilgiau, taip sakant, truktų ir nebūtų priimtas.“

Seimo narys pabrėžė, kad „pats ponas Navickas pripažino, kad jie buvo nesuinteresuoti, kad naujas įstatymas būtų priimtas“.

Teigė, kad nuoma – ne verslas

A.Skardžius laidoje teigė, kad negalėjo pasipelnyti iš žemės nuomos Šilutės rajone: „Žemės nuoma – tai nėra verslas“.

Taip pat politikas neigė, kad jo teiktos įstatymo pataisos kokiu nors būdu padėjo jo partnerio verslui. A.Skardžius pridėjo, kad šis apkaltos procesas yra „viena šmeižimo kampanijos dalis“, kuri jau vilkinama visus metus.

Laidoje, kurią vedė Rita Miliūtė, taip pat dalyvavo 15min žurnalistas Dovydas Pancerovas, atlikęs žurnalistinį tyrimą dėl A.Skardžiaus veiklos.

Apkaltos procesas parlamentarui A.Skardžiui pradėtas būtent po 15min žurnalistinio tyrimo.

VIDEO: Skardžiaus apkaltos nebus | A. Skardžius vs D. Pancerovas / A.Kubilius | Karštos kėdės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas