Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 24

A.Kubilius metė iššūkį R.Karbauskiui: pasitikrinkime abu dėl ryšių su Rusija

Ketvirtadienį Seime pateikus siūlymą išbraukti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narį Andrių Kubilių iš Artūro Skardžiaus apkaltos komisijos sudėties, tarp „valstiečių“ ir konservatorių užvirė neeilinė kova. Tiesa, sprendimo priimti parlamentui nepavyko, mat TS-LKD prašymu Seimas padarė pertrauką šio klausimo svarstyme.
Andrius Kubilius, Ramūnas Karbauskis
Andrius Kubilius, Ramūnas Karbauskis / 15min nuotr.

Seimo nutarimą dėl A.Kubiliaus išbraukimo iš A.Skardžiaus apkaltos komisijos sudėties pristačiusi šios komisijos pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė minėtą iniciatyvą argumentavo „Kauno dienos“ paskelbta publikacija, kurioje pateikiama informacija apie A.Kubiliaus sūnaus Vytauto Kubiliaus interesus Baltarusijoje. Publikacijoje teigiama, kad konservatoriaus sūnus dirba įmonės „Modus grupe“ stebėtojų tarybos nariu, o pastarosios grupės įmonės Baltarusijoje valdo dujų jėgaines, įsteigtas šalies prezidento Aleksandro Lukašenkos administracijai priklausančiame agrokombinate. Minėta įmonių grupė taip pat valdo ir saulės jėgaines Baltarusijoje kaip ir A.Skardžiaus, kurio veiksmus vertina apkaltos komisija, šeima.

A.Širinskienės teigimu, iš esmės apkaltos komisijoje galimai susidūrė dviejų verslai, konkuruojantys toje pačioje rinkoje, tai yra Baltarusijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Sutikime, kad tokia situacija yra iš esmės dviprasmiška, kai būdamas apkaltos komisijos posėdžiuose matai, kad ginčijasi iš esmės du verslo konkurentai, kurie vienaip ar kitaip susiję su verslu per savo sutuoktinę ar per savo sūnų“, – pažymėjo „valstietė“.

A.Širinskienė, kalbėdama apie A.Skardžiaus ir A.Kubiliaus šeimos verslų galimą susidūrimą, užsiminė, kad viename apkaltos komisijos posėdžių vienas verslo atstovas nepateikė atsakymų į klausimus, susijusius su jo veikla Baltarusijoje, mat tai esą buvo komercine prasme jautri informacija, kuria galėtų pasinaudoti konkurentai.

„Norint užtikrinti normalią tolesnę apkaltos komisijos veiklą, reikėtų pakeistų A.Kubilių kitu. Aš manau, kad būtų geriausias sprendimas jam pačiam nusišalinti nuo tyrimo. Deja, jis to nepadarė ir lygiai taip pat, deja, turiu stovėti prieš jus ir prašyti, kad Seimas, įvertinęs aplinkybes, galimus interesus ir tą tikrai labai negerą šešėlį, kuris krenta ant visos komisijos tyrimo, ryžtųsi pakeisti Seimo narį A.Kubilų kitu frakcijos atstovu“, – į parlamentą kreipėsi A.Skardžiaus apkaltos komisijos vadovė.

A.Kubilius pasiūlė naują tyrimą

Prie tribūnos stojęs pats A.Kubilius teigė, kad didžiuojasi savo sūnumis, tačiau vienam jų tenka kentėti dėl tėvo politinės veiklos. Konservatorius tvirtino bendravęs su savo sūnumi, dirbančius „Modus grupe“ įmonės stebėtojų taryboje. Ano A.Kubiliaus, jo sūnus užtikrino, kad taryba neturi įtakos bendrovės plėtrai Baltarusijoje.

A.Kubilius „valstietės“ A.Širinskienės iniciatyvą jį pašalinti iš A.Skardžiaus apkaltos komisijos sudėties pavadino „antikonstituciniu persekiojimu dėl kritikos“.

„Kodėl nusprendė A.Kubilių pašalinti iš komisijos? Todėl, kad Išsigando, kad tyrimo išvados bus nepalankios A.Skardžiui.

Gelbėdami A.Skardžių galite mane išmesti iš komisijos, nelaukdami VTEK sprendimų. Dėl to nenustebsiu ir neliūdėsiu, nors Konstitucija draudžia persekioti už kritiką. Tačiau be A. Skardžiaus apkaltos komisijos yra ir kitų svarbių dalykų. Iš viešų A.Širinskienės ir R.Karbauskio pareiškimų matau, kad jie nori įrodyti, kad aš beveik kartu su A.Lukašenka ir vos ne už Kremliaus oligarchų pinigus pats vystau energetikos biznį kažkokiuose A.Lukašenkos kolūkiuose“, – dėstė konservatorių atstovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius

A.Kubiliaus manymu, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis jį bando apkaltini ne tik sąsajomis su energetikos verslais Baltarusijoje, kurie susiję su Maskva, bet net ir ryšiais su Kremliaus oligarchais. Savo ruožtu konservatorius pasiūlė R.Karbauskiui dviese išsitirti dėl ryšių su Rusija.

„Siūlau R.Karbauskiui mums abu išsitirti dėl ryšių su Rusija. Tegul NSGK ar kitas komitetas atlieka mūsų abiejų tyrimą, tai yra mano tariamų ryšių, kurių nėra, su A.Lukašenka, [...] su Kremliaus oligarchais, įskaitant ir patį V.Putiną, o R.Karbauskis galėtų išdrįsti atsakyti į keletą klausimų apie ryšius su V.Kantoru, iš kurio perka trąšas, ar ryšius su „Rostelmash“ savininku K.Babkinu, iš kurio po 2012 m. referendumo keistomis aplinkybėmis gavo „Rostelmash“ kombainų pardavimus. Kaip žinia, K.Babkinas 2014 m. buvo vienas iš trijų, finansavusių Krymo hibridinę okupaciją“, – aiškino A. Kubilius.

Galiausiai po aršių ginčų po pateikimo buvo pritarta Seimo nutarimui dėl A.Kubiliaus pašalinimo iš A.Skardžiaus apkaltos komisijos sudėties. Už tai balsavo 61 parlamentaras, siūlymui nepritarė 37 Seimo nariai, 3 susilaikė. Vis dėlto, pratęsti diskusijų šia tema ketvirtadienį nepavyko, nes konservatorių prašymu Seimas nutarė padaryti pertrauką klausimo svarstyme iki kito posėdžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas