Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 17 /18:43

„Valstiečiai“ ir konservatoriai kapsto praeitį: R.Baškienė atsakė „kolaboravimu“ mažinant pensijas apkaltinusiam A.Kubiliui

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Europos Parlamente, buvęs premjeras Andrius Kubilius sureagavo į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio kaltinimus, esą konservatorių naktimis priimti sprendimai nurėžti pensijas pažeidė Konstituciją. Jis priminė, kad pensijų sumažinimo teismai nepripažino antikonstituciniu sprendimu ir kad tuo metu „valstiečiai“ net rėmė konservatorių Vyriausybę. „Valstietė“ Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė atšovė, kad prie pensijų mažinimo „valstiečiai“ neprisidėjo.
Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis
Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Ramūnas Karbauskis labai supyko, – kodėl konservatoriai siūlo A.Širinskienei pailsėti nuo komiteto pirmininkės pareigų. Tai nestebina.

Supykęs aistringai rėžia audringas prakalbas iš nugrotos plokštelės, kokie niekšai yra konservatoriai ir Kubilius. Tai irgi nestebina.

Stebina tai, kad Karbauskis taip smagiai šaudo pats sau į kojas“, – feisbuke rašo A.Kubilius.

Jis cituoja šį R.Karbauskio pasisakymą: „Konstitucinis Teismas A.Kubiliaus ir konservatorių naktimis priimti sprendimai nurėžti pensijas pažeidė Konstituciją, pasikėsindami į vieną daugiausiai joje ginamų teisių – teisę į nuosavybę, kuri turi būti valstybės saugoma ir ginama. Nuo tų antikonstitucinių konservatorių sprendimų nukentėjo šimtai tūkstančių žmonių. Kadangi konservatorių moralė veikia tik į oponentų pusę, tad jokios atgailos ar atsakomybės jie nesiėmė. Net nedėjo jokių pastangų, kad atimtos pensijos būtų kiek įmanoma greičiau grąžintos ir teisingumas būtų atstatytas.“

Pasak A.Kubiliaus, R.Karbauskis netiksliai nurodo, kad sprendimai buvo priimti naktiniuose posėdžiuose.

„Sprendimai laikinai mažinti pensijas buvo priimti ne 2008 metų gruodžio naktinių posėdžių metu, kai mums reikėjo skubiai taisyti mums paliktą, R.Karbauskio dabartinio bendražygio G.Kirkilo Vyriausybės parengtą 2009 metų biudžeto projektą, kuris visiškai nebeatitiko prasidėjusios globalios krizės sąlygų. Sprendimai laikinai mažinti pensijas buvo priimti žymiai vėliau, jau 2009 metų pabaigoje, prieš tai tokius sprendimus plačiai aptarus su socialiniais partneriais ir su jais pasirašius Nacionalinį susitarimą dėl kovos su krize priemonių“, – nurodo A.Kubilius.

Jis taip pat akcentuoja, kad Konstitucinis Teismas pripažino, kad sprendimas krizės laikotarpiu laikinai mažinti pensijas neprieštarauja Konstitucijai, tačiau prieštaraujančiu Konstitucijai pripažino pasirinktą ir su socialiniais partneriais sutartą mažinimo modelį, kad didesnes pensijas mažinsime didesniu koeficientu nei mažas pensijas.

„Labiausiai stebina tai, kaip smagiai Ramūnas Karbauskis su tokia propaganda šaudo sau į kojas. Noriu priminti tik porą faktų: Jau nuo 2009 metų vidurio, dar iki priimant sprendimus dėl pensijų mažinimo, mūsų koalicija prarado turėtą balsų daugumą Seime, nes suskilo A.Valinsko vadovauta partija. Likome faktine parlamentine mažuma. Kiekvienas balsas mums tapo ypatingai svarbus. Svarbiems sprendimams priimti rasdavome sutarimą su trimis Ramūno Karbauskio vadovaujamos Valstiečių partijos atstovais Seime.

2010 metų pradžioje su jais net pasirašėme bendradarbiavimo sutartį. Galime teigti, kad Ramūno Karbauskio valstiečiai „kolaboravo“ su mumis pensijų mažinimo darbuose. Tenka konstatuoti, kad kai dabar Karbauskis taip audringai už tuometinį pensijų sumažinimą smerkia konservatorius, jis smerkia pats save. Nėra gerai taip negailestingai save smerkti. O gal tai jis taiko tik savo bendražygei Rimai Baškienei, kuri tuo metu dirbo Seime?“ – svarsto A.Kubilius.

Be to, jis tikina įtariantis, kad R.Karbauskis nėra perskaitęs garsiųjų „Jakeliūno išvadų“, nes jose esą taip pat aiškiai išdėstyta, kad didinant pensijas 2008-aisiais ir nesilaikant fiskalinės drausmės to meto valdžios veiksmais suformuotos aplinkybės lėmė tokį didelį poveikį deficitui ir „buvo dominuojanti vėlesnių metų valstybės skolos didėjimo priežastis“.

„Taigi, prisidirbo Gediminas Kirkilas, tame tarpe ir padidindamas pensijas tiek, kad valstybė nebepajėgė tokių pensijų tvariai finansuoti, mums teko vargti su jo valdžios prastu palikimu, o pagal Karbauskį – vis tiek kaltas yra Kubyyyylius. Tik nebesuprantu, ar Kubilius kaltas, kad Kirkilas neteisėtai padidino pensijas, ar todėl, kad su 3 valstiečių parama Seime, tas neteisėtai padidintas pensijas 2009 metų rudenį laikinai sumažino?“ – klausia konservatorius.

Trečiadienį vakarop A.Kubiliui feisbuke atsakė Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

„Politiniai karai, į kuriuos siekiama įvelti visus, sumaišyti įvykius, kai kam tampa pasimėgavimu. Paskaičiusi pono A.Kubiliaus straipsnį, „Kas apsaugos Ramūną Karbauskį, kad nekenktų pats sau?“ negaliu sutikti su netiesa. Galėčiau daug rašyti, apie tuometinę 2009-2010 m. situaciją ir maldavimus, kad valstiečiai elgtųsi valstybiškai, paremtų tada ant griūties slenksčio atsidūrusią Kubiliaus vyriausybę“, – savo įrašą pradeda R.Baškienė.

Ji tikina, kad A.Kubiliaus teiginys, kad „valstiečiai „kolaboravo“ su mumis pensijų mažinimo darbuose!“ yra visiškas melas, nes tada, kai 2009 m. gruodžio 9 d. Seime buvo priimtas Lietuvos Respublikos Vyriausybės pateiktas LR socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas, kuriuo sumažintos valstybinių ir valstybinių socialinio draudimo pensijų išmokos dviems metams (iki 2011 gruodžio 31 d.) Iš 130 balsavime dalyvavusių Seimo narių už balsavo 66, prieš 63, susilaikė 1.

„Mes – valstiečiai – tam NEPRITARĖME. (R. Baškienė, A.Baura – balsavo PRIEŠ, K.Ramelis – SUSILAIKĖ)“, – nurodo ji ir pateikia nuorodą į balsavimo rezultatus. Tiesa, jie rodo, kad K.Ramelis ne susilaikė, o išvis nedalyvavo balsavime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas