Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Skaisgirytė sako, kad R.Žemaitaičio pasisakymai sunkins jo galimybes būti koalicijoje

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad partijos „Nemuno aušra“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio antisemitiniai pasisakymai apsunkins jo galimybes būti valdančiojoje koalicijoje po Seimo rinkimų.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

„Manyčiau, kad šitos nuostatos gerokai apsunkintų pono Žemaitaičio partijos, jeigu ji pateks į Seimą, bandymus įeiti į kokią nors koaliciją“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais.

„Tikrai reikėtų partijų vadovams pergalvoti, ar šie antisemitiniai pasisakymai atneš daugiau naudos ar žalos. Sakyčiau, kad daugiau žalos“, – pridūrė ji.

Pasak A.Skaisgirytės, Lietuvoje svarbu garsiai pasakyti, kad antisemitinės nuotaikos nebus toleruojamos, ir to reikia ne dėl užsienio partnerių, bet dėl to, kad „kelti neapykantą etniniu ar religiniu pagrindu nėra Lietuvos pasirinktas kelias“.

Politinės partijos jau kurį laiką sulaukia klausimų dėl galimo bendro darbo su R.Žemaitaičiu po spalį vyksiančių Seimo rinkimų.

Dabartiniai valdantieji konservatoriai sako, kad siekdami išvengti radikalių jėgų valdžioje sutiktų eiti į koaliciją su socialdemokratais.

Pastarieji tokią galimybę atmeta, tačiau partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė taip pat pareiškė, jog galimybė būti valdžioje kartu su „Nemuno aušra“ jai dabar yra sunkiai suvokiama, nors anksčiau svarstė tokį variantą.

Pats R.Žemaitaitis ragina sulaukti būsimų Seimo rinkimų rezultatų, argumentuodamas, kad valdžią renka visa visuomenė, o ne partijų lyderiai.

Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R.Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Politikas savo „Facebook“ paskyroje pernai birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla dėl politiko pasisakymų apie žydus.

Pats R.Žemaitaitis ne kartą tvirtino savo teiginių nelaikantis antisemitiniais.

Pernai lapkritį politiko įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.

Rugpjūčio pradžioje paskelbtame „Spinter tyrimų“ partijų reitinge ji užėmė antrą vietą, 10,2 proc. respondentų nurodė, kad balsuotų už šią politinę jėgą. Prezidento rinkimuose gegužę dalyvavęs R.Žemaitaitis surinko 9,21 proc. balsų ir liko ketvirtas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas