Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 19

A.Skardžius ir P.Čimbaras į rinkimus eis su Darbo partija, bet kitų V.Uspaskichas nepriims: „Nėra vietų“

Seimo nariai Petras Čimbaras ir Artūras Skardžius rinkimuose rudenį dalyvaus su politinės korupcijos byloje teisiama Darbo partija, 15min patvirtino partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Pasak jo, su Darbo partija į Seimą balotiruotis norėtų ir daugiau dabartinių parlamentarų, tačiau daugiau perbėgėlių ir paklydėlių V.Uspaskichas sako nebepriimsiantis. „Nėra vietų daugiau“, – nukirto jis.
Artūras Skardžius ir Petras Čimbaras
Artūras Skardžius ir Petras Čimbaras / 15min montažas

Tiek A.Skardžius, tiek P.Čimbaras buvo susigundę Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir buvo jos nariai, tačiau partiją šį sezoną abu parlamentarai paliko.

A.Skardžius negrįžo pas socialdemokratus – neseniai prisijungė prie Darbo partijos ir, kaip sakė V.Uspaskichas, Seimo rinkimuose dalyvaus kaip jos kandidatas sąraše bei vienoje iš sostinės vienmandačių apygardų.

P.Čimbaras į šios kadencijos Seimą buvo išrinktas su Darbo partija, bet ją buvo palikęs ir tapęs „socialdarbiečiu“. Dabar P.Čimbaras jau vėl registruotas kaip Darbo partijos kandidatas Molėtų-Širvintų vienmandatėje apygardoje.

Su P.Čimbaru penktadienį 15min susisiekti nepavyko.

V.Uspaskichas patvirtino, kad jis jau grįžo į Darbo partiją. Prie jos pirmadienį prisijungė ir A.Skardžius.

„Nėra vietų daugiau“

Darbo partijos pirmininkas 15min sakė, kad į partiją stoti norėtų ir daugiau parlamentarų, tačiau jų esą nebepriims.

„Nėra vietų daugiau, – teigė V.Uspaskichas. – Sąraše dar yra, bet mes negalime duoti daugiau aukštų vietų visiems Seimo nariams. (...) Norinčių ir dabar yra. Jei atidarysime vartus, tai Seimo narių dar nemažai ateitų“.

Nereikia. Aš nepatariau kurti frakciją. Rinkimai į pabaigą – frakcija nenaudinga.

Jis tikino, kad norėdama Darbo partija jau dabar sukurtų frakciją Seime. Tačiau jos kurti sako nerekomenduojantis pats V.Uspaskichas.

„Nereikia. Aš nepatariau kurti frakciją. Rinkimai į pabaigą – frakcija nenaudinga“, – paprastą politinį išskaičiavimą išdėstė jis. Darbo partijos narys Andrius Mazuronis šiuo metu vadovauja Mišriai Seimo narių grupei, todėl partijos balsas ir taip neblogai girdimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

LSDDP atsikando

V.Uspaskichas pripažino pajutęs tendenciją, kad į Lietuvos socialdemokratų darbo partiją įstoję politikai jos „atsikando“ ir ieško kitų politinių jėgų.

„Aišku, atsikando. Ir dar ne pabaiga. Atsikąs dar daug. Todėl, kad čia tokie dalykai, kad partija – ne šiaip sau, kad ateini, pavadinimą davei ir viskas. Čia reikia dirbti“, – teigė jis.

O gal su Darbo partija tiesiog politikai mato daugiau šansų būti perrinkti, nes LSDDP reitingas žemesnis?

„Tris kartus reitingas mūsų didesnis. O mums svarbu, kad tame rajone vėl atgimtų skyrius, būtų rinkėjai. Nes EP rinkimai parodė, kad ten ir be skyriaus mus rinkėjai palaiko. Molėtuose 11 proc. Norime, kad būtų ten profesionali atstovybė“, – P.Čimbaro sugrįžimo tikslus komentavo V.Uspaskichas.

Tačiau su Širvintų mere Živile Pinskuviene apie sugrįžimą į Darbo partiją jis sako nekalbėjęs. Esą kalbasi tik su tais, kurie patys parodo norą sugrįžti.

A.Skardžius: maluosi kairiojoj pusėj

Tačiau A.Skardžius sako, kad pats į Darbo partiją nesisiūlė, o buvo pakviestas. Jis tikino į Darbo partiją įstojęs pirmadienį, pageidaujantis, kad jam Seimo rinkimuose būtų skirta apygarda Vilniuje, konkrečiai Panerių-Grigiškių.

Darbo partija – A.Skardžiui toli gražu ne pirma politinė jėga.

Jis skaičiavo, kad yra „Naujosios sąjungos“ (socialliberalų) steigėjas, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir LSDDP narys.

„Maluosi šitoj pusėj visoj kairiojoj“, – teigė politikas.

Tačiau A.Skardžius dar vieną partiją pamiršo. 2006-aisiais A.Skardžius paliko Naująją sąjungą ir perėjo į Seimo Valstiečių liaudininkų sąjungą ir tapo jos rinkimų štabo vadovu. Tik vėliau, nesėkmingai sudalyvavęs Seimo rinkimuose, jis tapo LSDP nariu ir buvo vėl išrinktas. O paskui perėjo į LSDDP, kurią šiemet paliko.

Į Darbo partiją dabar A.Skardžius nurodė įstojęs, nes su V.Uspaskichu „kartu atėjo į politiką 2000-aisiais metais“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Skardžius

„Prieš tai dar dalyvavome Artūro Paulausko prezidento rinkimų kampanijoje 1998 metų. Dirbome vienoje frakcijoje, esame gerai pažįstami, o koalicijoje dirbome pakankamai daug laiko iš mano keturių kadencijų, tai esame gerai pažįstami. Pakvietė ir atėjau“, – pasakojo A.Skrandžius ir tikino svarstęs išvis nedalyvauti Seimo rinkimuose.

„Bet kodėl nepasimankštinti?“ – retoriškai klausė jis.

Bet kodėl nepasimankštinti?

Klausiamas, ar „socialdarbiečiais“ nusivylė, A.Skardžius tai neigė. Esą išvis negalvojo į šią partiją stoti, tačiau paprašytas padėjo.

„Nebuvau LSDDP steigėjas. Labai trumpą laiką ten buvau prisijungęs, nes neva finansavimo klausimai sprendėsi ten ir taip toliau. Po to pasitraukiau. Ta prasme partijos finansavimo klausimai per frakcijos dalyvavimą. Juozo Bernatonio iniciatyva tokia buvo. Gal tai ir nebuvo visai būtina, bet taip buvo teigiama“, – aiškino A.Skardžius.

Politikas tikino nė nesvarstęs grįžti į LSDP, nes mato, kaip partijos pirmininkas Gintautas Paluckas „atsikrato savo tėvų“.

„Ten net nėra su kuo šnekėtis. Vis dėlto matau, kaip bandoma atsikratyti visais socialdemokratų tėvais. Savęs tokiu nelaikau (...), bet matau, kaip elgiamasi su Algirdu Butkevičiumi, Gediminu Kirkilu ar pačiu Broniumi Bradausku. Ateina visai kiti žmonės iš kažkur, kaip Dovilė Šakalienė, Linas Balsys, ar visa plejada jėgos struktūrų darbuotojų, išėjusių į atsargą“, – nesižavi LSDP veikla A.Skardžius.

Pasak A.Skardžiaus, geriausia būtų, jei LSDDP ir LSDP rinkimams dar susivienytų.

„LSDDP iš G.Palucko atims ne mažiau 3 proc., jei ne visus 5. Tai nežinau, ar čia verta dėl ambicijų aukoti kokius 7 mandatus“, – svarstė A.Skardžius.

Seimo rinkimai vyks spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas