Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 15 /23:34

A.Tapinas apie galimą politikų piktnaudžiavimą kanceliarinėmis lėšomis Lazdijuose: „Pranoko visus“

Andrius Tapinas toliau tęsia akciją „Skaidrinam“. Šį kartą visuomenininko akiratyje atsidūrė Lazdijai. „Lazdijuose atskleidžiu išties biblinės apimties klastojimo ir piktnaudžiavimo bei akivaizdžiai puikiai veikusio svetimų čekių tiekimo tinklo apimtis“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo A.Tapinas.
Ausma Miškinienė
Ausma Miškinienė / 15min nuotr.

Pasak A.Tapino piktnaudžiaudami kanceliarijos lėšomis Lazdijų politikai pranoko visus.

„Galvojau, kad Pagėgių taryba ar 112 Ignalinos kortelių bus blogiausia, ką esu matęs per „Skaidrinam“.

Bet Lazdijai pranoko visus. Kol kas.

Visą tekstą skaitykite čia: Lazdijai. 42 merės kortelės ir vienintelis sąžiningas žmogus

Yriausi per maklių, sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir svetimų čekių krūvas kaip tas personažas ieškodamas nors vieno sąžiningo politiko Lazdijuose. Vieną šiaip taip radau. Vieną.

O visi kiti, pradedant mere Ausma Miškinienė jau rytoj turėtų grąžinti pinigus, atsiprašyti, padėti mandatą ir tada tikėtis, jog tai bus lengvinančios aplinkybės. Tekste dekonstruoju visus merės, kuri dar yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentė, pasiaiškinimus.

Nes Lazdijuose atskleidžiu išties biblinės apimties klastojimo ir piktnaudžiavimo bei akivaizdžiai puikiai veikusio svetimų čekių tiekimo tinklo apimtis.

Saulius Skvernelis – visas jūsų Lazdijų skyrius yra perpuvęs. Ką darysit?

Ir dar Lazdijų politikai sugebėjo iš žmonių pinigų kompensuotis du pakelius KENT cigarečių, porciją ledų ir pakelį kokosinių sausainių „Selga“, – rašo Andrius Tapinas savo „Facebook“ paskyroje.

A.Tapinas savo tyrime sako, kad Lazdijų savivaldybė išsiskyrė bendravimu, kuris buvo pakankamai sklandus.

Kitas jį nustebinęs dalykas – merės Ausmos Miškinienės elgesys.

„Sauliaus Skvernelio partijai priklausanti Ausma Miškinienė, kuri tuo pačiu yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentė, pati pirmoji peržiūrėjo savo dokumentus ir nelaukdama „Skaidrinam“ prisidavė – rado 43 skirtingas mokėjimo korteles ir pažadėjo grąžinti į savivaldybės biudžetą iki metų galo 4418 eurų“, – savo paskelbtame tyrime rašo A.Tapinas.

A.Tapinas: merė pateikinėjo svetimus čekius

Pasak A.Tapino, Sauliaus Skvernelio partijai priklausanti Ausma Miškinienė, kuri tuo pačiu yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentė, pati pirmoji peržiūrėjo savo dokumentus ir nelaukdama „Skaidrinam“ prisidavė – rado 43 skirtingas mokėjimo korteles ir pažadėjo grąžinti į savivaldybės biudžetą iki metų galo 4418 eurų.

„Ką reiškia 43 skirtingos mokėjimo kortelės. Įprastai tai gali reikšti tik vieną – tarybos narys pateikinėjo svetimus čekius, kurie buvo apmokėti kitų žmonių kortelėmis, nes joks žmogus negalėtų viešai parodyti, jog turi 43 korteles. Jeigu būtų 8-10 kortelių, būtų galima teigti, jog gal dar pylėsi šeimos nariai, bet kai yra 43 kortelės – tiek viešasis vertinimas, tiek, manau, ir teisinis vertinimas bus, jog naudojant svetimus čekius buvo galimai piktnaudžiaujama ir klastojami dokumentai.

Svetimi čekiai pateikiami tam, kad būtų galima įsisavinti viešuosius pinigus ir Lazdijų merė per kadenciją iš absoliučiai maksimalaus įmanomo 10 285 eurų įsisavino 10 283 eurus. Du eurai liko“, – rašo A.Tapinas.

A.Tapinas patikslina, kad išanalizavęs nuosekliai merės A.Miškinienės ataskaitas rado tik 42 skirtingas korteles. „Arba merė priskaičiavo, arba aš pražiūrėjau, bet esmė išlieka ta pati – taip, čekiai yra svetimi“, – rašo jis.

Pasak A.Tapino, kadencijos pradžioje buvo labai daug skirtingų kortelių, po to pradėjo sparčiai augti čekių grynaisiais skaičius: „gali būti, kad kažkas merę paprotino, o tuoj pamatysim, jog Lazdijuose tokių protingų pilna“.

„Eikim per čekius. Štai 2022 gruodžio 11 dieną, beje, sekmadienį, merė pateikia keturis čekius už kurą. 11:01 esą pylėsi dujas už grynus, 12:24 jau kitoje degalinėje dyzeliną už grynus, 13:11 toje pačioje degalinėje dyzeliną su kortele ir 13:51 dyzeliną už grynus. Antrojoje degalinėje ją aptarnavo tas pats operatorius Darius Vabalas, teisėsaugos apklausoje jis tikrai turėtų prisiminti tokį faktą, kaip tris kartus per pusantros valandos atvažiuojančią piltis kuro merę“, – teigia A.Tapinas.

A.Miškinienės pasiaiškinimus 15min skaitykite čia: Kiek banko kortelių dabar turi už degalus dešimtimis jų atsiskaičiusi A.Miškinienė? „Nemanau, kad tai aktualu“

BNS nuotr./Ausma Miškinienė ir Saulius Skvernelis
BNS nuotr./Ausma Miškinienė ir Saulius Skvernelis

Artūras Margelis: viena degalinė ir tik grynieji

Pasak A.Tapino, kita įspūdinga asmenybė Lazdijų rajone yra buvęs meras Artūras Margelis. Buvęs konservatorius, 2019 metais į tarybą patekęs su komitetu, o dabar su Krikščionių sąjunga.

A.Margelis pasiėmė visą leistiną maksimumą – 10 285 eurus ir viską patvirtino degalų čekiais. Dar paprasčiau – absoliuti dauguma jo čekių yra iš vienos degalinės ir vienos operatorės – Krosnos miestelyje esančios „Kvistijos“ ir Reginos Pankūnienės. „Ir žiūrėkit, kaip eina čekiai – kaip kariuomenėj. Spalio 29, lapkričio 1, 5, 7, 11, 13. Gruodžio 9, 13, 16, 19, 22. Tik Pankūnienė ir tik grynais, – rašo jis. -

Visuomeninio rinkimų komiteto „A.Margelio komanda „Pirmyn!“ nuotr./Artūras Margelis
Visuomeninio rinkimų komiteto „A.Margelio komanda „Pirmyn!“ nuotr./Artūras Margelis

Ir taip mėnesis po mėnesio. 2022 gegužę Margelis teikia Pankūnienės išmuštus čekius gegužės 10, 13, 22, 23, 25, 29. Tvarka geležinė – jokių kortelių, jokių pėdsakų, tik grynieji“.

Krikščionių stebuklai

Su liberalais 2019 metais atėjęs į tarybą, o vėliau susimetęs su A.Margeliu ir Krikščionių sąjunga, V.Simanynas, pasak A.Tapino, perėmė ir galimą A.Margelio čekių tiekėją – Reginą Pankūnienę iš „Kvistijos“. Schema ta pati – čekiai kas kelios dienos, tik grynieji.

Kitas krikščionis Gintautas Salatka turi kitą tiekėją – jo visi čekiai yra iš degalinės „Skulas“ Simne, o mėgstamiausias kasininkas yra Nr. 149. Čekiai tvarkingai kas trys dienos, bet kad būtų greičiau – du kartus per dieną. Spalio 17 ir 20. Spalio 26 ir 29. Kai kada kasininkas persistengia ir duoda du čekius tik su pusantros minutės tarpu. 2020 metais G.Salatka kurį laiką buvo persimetęs pas R.Pankūnienę.

Dar vienas krikščionis Artūras Kašalynas irgi čekius gaudavo iš R.Pankūnienės. Tik vienas čekis iš Seirijuose esančios „Melkastos“ degalinės operatorės Deimantės Barkauskaitės.

Kitas krikščionis Ričardas Dulskas pylėsi ir pas R.Pankūnienę, ir pas D.Barkauskaitę. Čekiai kas trys dienos, kai kada po kelis per dieną.

Anot A.Tapino, 2022 rugpjūčio 19-oji buvo labai gera diena tarybos nariui. „Tokį gerą čekį nukovė – už 430 eurų kažkas pylėsi 248 litrus dyzelino pas Barkauskaitę“, – rašo jis.

Krikščionių sąjungos narė Daiva Ambrazevičienė irgi pylėsi pas R.Pankūnienę. Tos pačios politinės jėgos atstovė Odeta Lenkauskienė vienu metu teleportavosi iš Lazdijų į Kauną, nes rugsėjo 23 dieną 16:24 yra degalų čekis Kauno „Emsi“, o 16:46 jau Lazdijų rajono „Emsi“.

Jonas Stankevičius iš Krikščionių sąjungos praėjusią kadenciją pateikė čekius, apmokėtus 15 skirtingų kortelių. Per valandą 2022 m. lapkričio 23 dieną jis sugebėjo įsipilti ir dyzelino, ir benzino. O tų pat metų liepos 25 d. jam prireikė 29 minučių 26 litrams dyzelino ir 36 litrams benzino.

96 socialdemokrato kortelės

Socialdemokratas Arūnas Vaišnoras buvo labai netoli nacionalinio rekordo – 112 kortelių Ignalinoje, bet šiek tiek pritrūko. Jis buhalterijai pristatė kuro čekius, apmokėtus 96 skirtingomis kortelėmis.

„Čia įtraukiau ir įvairių Mylimiausių numerius, nes jeigu mokant grynais pinigais naudojama krūva skirtingų Mylimiausių, tai akivaizdus įrodymas, kad ir tie čekiai ne jo“, – rašo A.Tapinas.

„A.Vaišnoras yra gydytojas, bet kodėl Lazdijų žmonės turėjo apmokėti ir jo pirktas cigaretes Kent Blue (2 pakeliai), lieka neaišku. Arba jie apmokėjo A.Vaišnorui svetimo žmogaus cigaretes“, – rašo jis.

Iki 2021 metų taryboje buvusiam įtakingam socialdemokratui, LSDP atsakingajam sekretoriui J.Pankauskui A.Tapinas uždavė viešai klausimų: „Kaip nutiko, kad 2021 metų balandžio 10 jūs pylėtės kurą Subačiaus Neste degalinėje 15:07 valandą ir atsiskaitėte kortele, kuri baigiasi 8252, o po minutės 15:08 jau pylėtės kurą ir atsiskaitėte kortele 8614. Balandžio 20 dieną pateikėt kuro čekį, apmokėtą dar kita kortele 9304. (...) Tai tykojot prie kolonėlės ir p******t svetimus čekius?“

Lazdijų tarybos nario veiklai reikalingas kuras beveik visas buvo pilamasis Vilniuje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Justas Pankauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Justas Pankauskas

J.Pankauskas po šių klausimų „Facebook“ paskelbė apgailestaująs, atsiprašąs ir jau grąžines į savivaldybės biudžetą 927 eurus.

Demokratai: vieni geresni už kitus

Benius Rutelionis, partijos Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ atstovas, pateikė čekius, apmokėtus 15 skirtingų kortelių.

„Rutelionis tikrai epiškai „pylėsi“ kurą, tiksliau pateikinėjo čekius, 2022 birželio 27-28. Pylimas prasidėjo birželio 27 dieną 11:56 20 litrų dyzelino (40e), tada 13:24 55 litrai dyzelino (107e), tada ankstų birželio 28 rytą 06:43 48 litrai benzino (101e), 10:02 25 litrai dyzelino (50e), 14:29 20 litrų dyzelino (42e), 21:50 40 litrų benzinas (78e)

Per dvi dienas Rutelionis sugebėjo įsipilti 120 litrų dyzelino ir 88 litrus benzino“, – konstatuoja A.Tapinas. Vienas svetimas čekis pateiktas neapsižiūrėjus, kad jis išmuštas įmonei „Marijus ir partneriai“, esančiai Marijampolėje.

Kita šios partijos atstovė Česlova Šmulkštienė į šią tarybą nepateko, bet praėjusiose kadencijoje dirbo dviem frontais. Anot A.Tapino, ji nešė svetimus čekius, apmokėtus 13 skirtingų kortelių

O nuo 2019 metų jos grynaisiais apmokėtų čekių liūto dalį mušė D.Barkauskaitė. Tarp kai kurių čekių tik 21 minutė, o šiaip įprastu ritmu – kas trys dienos po čekį. Ir pas D.Barkauskaitę tik grynais.

Dar vienas demokratas Rimantas Pileckas praėjusių metų rugsėjo 25 dieną toje pačioje degalinėje su ta pačia kortele įsipila 11:54 30 litrų dyzelino, 11:52 20 litrų benzino. Ir 15:40 „Melkastoje“ dar 25 litrus dyzelino

O gegužės 12 d. 18:26 įsipylęs kuro Leipalingyje, jis teleportuojasi į Vilnių ir ten jau pilasi 18:58.

Jurgita Kurauskienė pateikė degalų čekius su 16 kortelių. Rimas Kauzonas visus čekius pateikė tik iš „Melkastos“, tik grynais ir tik iš Kęstučio Maceikos. Pylėsi esą kas trys dienos. Evaldas Brusokas tiesiog nešė po 2 čekius per dieną ir nesuko galvos, ar ten benzinas, ar dyzelinas. Valdas Žička praėjusią kadenciją pateikė visus čekius iš EMSI ir labai daug skirtingų kortelių: 35.

Konservatoriai neatsilieka

Audrius Klėjus iš TS-LKD, buvęs administracijos direktorius ir vicemeras, pateikė čekius, apmokėtus 21 skirtinga mokėjimo kortele.

„2022 gruodžio 13 dieną 19:56 jis tarsi pilasi kurą degalinėje Likiškėlių kaime, tada lekia į Vilnių ir prieš vidurnaktį su kita kortele pilasi Circle K Geležinio Vilko degalinėje. „I drive all night“ – dainavo Celine Dion ir Klėjus vairuoja per naktį ir per pūgą, kad gruodžio 14 dieną 08:44 atsidurtų Circle K Lazdijuose ir dar kartą užsipiltų su dar kita Circle K Extra kortele. Pasirodo, Lazdijų politikai gali turėti ir 2 CK Extra korteles“, – rašo A.Tapinas.

Lazdijų rajono savivaldybės nuotr./Audrius Klėjus
Lazdijų rajono savivaldybės nuotr./Audrius Klėjus

Anot jo, A.Klėjus vienas iš tų retų Lazdijų politikų, kuris išnaudojo visus pinigus ne tik svetimiems kuro čekiams. Jis kompensavosi ir ryšio išlaidas, po kuriomis pakišo nusipirktą „Iphone 11“. „Tarybos reglamentas kaip ir nenumato galimybės įsigyti telefoną, todėl Klėjus slepia jį po Telia sąskaita“, – teigia A.Tapinas.

Kita konservatorė Janina Ražukienė pateikė tik 6 korteles, bet moka įspūdingai piltis kurą. „Štai kaip 2022 metų antrą Kalėdų dieną ji užsipylė „Melkastoje“. 13:26 benzinas 61 l, 13:27 dujos, 16:26 benzinas 53 litrai, 19:35 dyzelinas 30 litrų“, – rašo A.Tapinas.

Gruodžio 10 d., šeštadienį, tarybos narė skraidė maršrutu Lazdijai – Kaunas – Leipalingis ir atnešė tris degalų čekius.

Kitų partijų atstovai: sausainiai, ledai

Albinas Žymančius iš Regionų partijos pateikė čekius, apmokėtus 14 skirtingų kortelių. Jo čekių medžioklės plotai buvo Lazdijuose ir Vilniuje, Naujojoje Vilnioje, esanti „Jozitos“ degalinė, kur visus čekius išmušinėjo Daiva Š.

Tarybos narys Albinas Žymančius už Lazdijų žmonių pinigus kompensavosi karamelės skonio sausainius „Selga“.

Buvęs vicemeras Valdas Petras Mikelionis iš Liberalų sąjūdžio, anot A.Tapino, greičiausiai piktnaudžiavo pagal bendrą programą, iš viso esą panaudojo 14 skirtingų kortelių. O grynųjų čekius jam mušė R.Pankūnienė. Į PVM sąskaitą faktūrą V.P.Mikelionis sugebėjo įtraukti ir kompensuotis netgi vanilinių „Eskimo“ ledų porciją.

Išskirtinis tarybos narys

Konservatorius Romas Leščinskas atsiskaitinėjo tik dviem mokėjimo kortelėmis, o mobiliojo ryšio sąskaitose jis kruopščiai išbraukė, kas, jo nuomone, nepriklausė jam kompensuotis.

„Žiūrėkite atidžiai, Lazdijų žmonės, žiūrėkite atidžiai – tai, ko gero, vienintelis sąžiningas politikas svetimais čekiais apsikrovusių piktnaudžiautojų gvardijoje“, – rašo A.Tapinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?