Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 18

A.Tapino iniciatyva pasiekė Uteną: buvusio mero siurblys ir degalų lyderė be vairuotojo pažymėjimo

Visuomenininko ir „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino pradėta iniciatyva „Skaidrinam 2023“ pasiekė Utenos rajoną. Čia tarybos narių ataskaitas išnagrinėjęs žurnalistas Rytas Staselis aptiko, kad Uteną galima vadinti automobilininkų rojumi, nes vietos politikai 2021 m. per karantiną bendrai degalams išleido 60 000 eurų ir nuvažiavo pusę milijono kilometrų. Tarp lyderių – vairuotojo pažymėjimo neturinti rajono garbės pilietė.
Alvydas Katinas
Alvydas Katinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Visas Ryto Staselio tekstas – čia: „Rytas Staselis. Utena – automobilininkų kraštas“.

Praėjusią Utenos rajono tarybos kadenciją 2019 m. jos nariams kiekvieną mėnesį buvo skiriama po 388,5 Eur, 2020 m. – 424.9 Eur, 2021 m. – 449,4 Eur, 2022 m. – 511 Eur.

R.Staselis rašo, kad 2021 m. birželio 15 d. dabar jau buvęs Utenos rajono savivaldybės meras socialdemokratas Alvydas Katinas parduotuvėje įsigijo akumuliatorinį dulkių siurblį-šluotą „Makita“, o savivaldybės finansininkams vėliau pateikia sąskaitą, kuri pateisina Tarybos nariams numatytą transporto išlaidų kompensavimo priemonę.

Meras A.Katinas per kadenciją iš viso įsisavino 13 500 uteniškių eurų. Paklausti, kam jam prireikė siurblio, nepavyko, nes į tarybą išrinktas buvęs meras nesirodo jos posėdžiuose.

Politikų ataskaitas ištyrinėjęs R.Staselis rašo, kad Uteną galima vadinti automobilininkų rojumi.

Su LSDP į tarybą patekusi Roberta Macelienė, rajono garbės pilietė, pedagogė, vaikų šokių mokytoja, per kadenciją gavo daugiau kaip 18 000 eurų išmokų, beveik viską – 16 800 eurų išleido degalams.

Utenos rajono savivaldybės nuotr./Roberta Macelienė
Utenos rajono savivaldybės nuotr./Roberta Macelienė

Už degalus ji mokėjo 12-a mokėjimo kortelių. „Įdomiausia tai, kad R.Macelienė „turi“ daug kortelių, bet neturi vieno svarbaus dalyko – vairuotojo pažymėjimo, rašo R.Staselis. Politikė pati tai pripažino žurnalistui, bet pareiškė, kad turi vyrą.

„Banko kortelių malkos dydžio sidabras galėtų atitekti Eglei Zarankaitei – vienai jauniausių visos šalies politikų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovei, TSPMI 4 kurso studentei, šaulei, sportininkei (lengvoji atletika, disko metimas) ir muzikantei“, – rašo žurnalistas.

2019–2023 m. kadencijos metu ji leido uteniškių pinigus beveik vien degalams ir prileido visai nemažai – irgi virš 18 000 eurų. Degalinėse atsiskaitė 8 banko kortelėmis.

R.Staselis nustatė, kad E.Zarankaitė į savo automobilį esą pylė ir benziną, ir dyzeliną, ir dujas, kartais per dieną ir po du kartus.

Eglė Zarankaitė/Asmeninio archyvo nuotr.
Eglė Zarankaitė/Asmeninio archyvo nuotr.

R.Staselis taip pat atrado, kad ankstesnės kadencijos (2015–2019) tuometinis Tarybos narys ir vėlesnės kadencijos mero A.Katino patarėjas Vidmantas Valinčius pildamas degalus vien per nepilnus tris 2019 m. mėnesius pasinaudojo net 12 banko kortelių. Visi kasos dokumentai išrašyti V.Valinčiaus vardu.

Nerijus Stasiulionis, 2019 m., vos išrinktas į rajono Tarybą, susitarė su draudimo kompanija „Gjensidige“, kad ši pakeistų galiojančią sutartį dėl automobilio BMW X4 draudimo taip, kad būtų pakeistas mokėtojas. Iš Astos Stasiulionienės į Nerijų Stasiulionį. Jis mokėjo iš tarybos nario veiklai skiriamų lėšų.

Tarybos narys Jurijus Blakunovas mokesčių mokėtojų sąskaita remontavo BMW 320 D ir BMW X5.

Dabartinis meras, praėjusioje kadencijoje dirbęs opozicijoje Marijus Kaukėnas tarnybos tikslais naudojo ir remontavo nuosavus BMW X5 FOB515 ir BMW X REIHE MBR545.

15min ir asmeninio archyvo nuotr./Marijus Kaukėnas
15min ir asmeninio archyvo nuotr./Marijus Kaukėnas

Žaliųjų partijos Sigitas Mecelica mokesčių mokėtojų sąskaita puoselėjo net tris automobilius: Toyota Corolla HRA075, Toyota Auris (numeris nenurodytas) ir Opel Astra JZT692.

Konservatorius Kęstutis Udras projektui „Skaidrinam 2023“ pripažino, kad 2019–2023 m. Tarybos nario kadenciją pradėjo vairuodamas Opel Astra (Nr. KJF711) – už jo „Kasko“ tipo draudimą mokėjo savivaldybė. Vėliau įsigijo Nissan Xtrail (Nr. JZR095).

„Tokios blogos mašinos dar neturėjau – vis remontavau, remontavau, pyliau tepalus, kol pasisekė parduoti ukrainiečiams“, – telefonu R.Staseliui sakė K.Udras.

Nuotr. iš vrk.lt/Kęstutis Udras
Nuotr. iš vrk.lt/Kęstutis Udras

Nuo praėjusios kadencijos pabaigos iki dabar jis vairuoja ir savivaldybės lėšomis prižiūri automobilį Toyota RAV4.

Įspūdingesnis transporto priemonių sąrašėlis priklauso Tarybos nariui dar vienam konservatoriui Raimundui Kelevišiui. Dokumentai rodo, kad R.Kelevišius savivaldybės sąskaita remontavo VW Golf (numeris nenurodytas), VW Polo CHV186, VW Polo JPB781, BMW LPF806.

Telefonu projektui „Skaidrinam 2023“ R.Kelevišius tvirtino, esą „VW Golf ir Polo tikrai buvo“. Tačiau sako tiksliai dėl visų dokumentuose užfiksuotų automobilių neprisimenantis: „Dukrai pirkau, žmonai pirkau, bet visko dabar neprisimenu.“

Vis dėlto jis patvirtino, kad žmonos vardu įsigytą, registruotą ir savivaldybės lėšomis remontuotą automobilį BMW (Nr. LPF806) naudojo, kaip jis sako, tarnybos tikslais. „Bet dabar aš jau nebe Tarybos narys“, – pažymėjo R.Kelevišius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas