Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 16 /14:45

Aurelijus Veryga patvirtino, kad siūlys pratęsti karantiną

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad koronaviruso susirgimų skaičiaus didėjimas jau nebėra eksponentinis, tad galime matyti pirmuosius gerus ženklus. Taip pat A.Veryga pirmadienį patvirtino, kad tikrai siūlys pratęsti karantiną, kurio pabaiga dabar numatyta lapkričio 29 dieną. Ministras piktinasi į ministeriją plaukiančiais įvairių institucijų, tarp jų – ir teisėsaugos, paklausimais. Anot jo, dėl to vertingi žmonės išeina iš darbo.

A.Veryga pirmadienį sakė, kad siūlys Vyriausybei pratęsti karantiną.

„Taip, planuoju siūlyti ir esu jau anksčiau minėjęs, kad nėra jokių abejonių, jog jis bus pratęsiamas“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje kalbėjo ministras.

Politiko teigimu labai mažai vilčių, kad po dviejų savaičių karantinas būtų atšauktas.

Jis teigė nenusprendęs, kiek savaičių karantinas galėtų būti pratęstas.

Kokios bus Kalėdos – sunku pasakyti

A.Veryga pirmadienį teigė negalintis pasakyti, kokios šiemet bus Kalėdos, nes apie tai svarstyti per anksti.

„Tam, kad situacija susinormalizuotų ir grįžtų į normalią būklę, tikrai prireikia ne trijų, o 6 ar net 8 savaičių, o kartais ir ilgesnio laikotarpio, reikia apsišarvuoti kantrybe“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį A.Veryga siūlys šiek tiek pakeisti karantino režimą, bet pakeitimai, anot jo, bus kosmetiniai, skirti užkirsti kelią bandymams apeiti dabartinę tvarką.

„Gauname informacijos, kad prisidengiant patalpų nuoma bandoma nuomoti baseinus ir panašiai“, – sakė jis.

Pirmieji geri ženklai

A.Verygos teigimu, praėjusią savaitę buvo atvejų skaičiaus, teigiamų nustatomų naujų atvejų procento didėjimas, bet ne viskas taip blogai.

„Bet vienas geras ženklas, kad augimas nebebuvo jau eksponentinis. Tai leidžia labai rezervuotai pasidžiaugti, kad situacija po truputį stabilizuojasi“, – sakė ministras. Jo teigimu, kaip bus toliau, matysime šią savaitę.

„Bet pirmuosius gerus ženklus galime matyti“, – sakė jis.

Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė pirmadienį LRT Radijui sakė, kad koronaviruso atvejų skaičiaus augimas Lietuvoje ima lėtėti, yra ženklų, kad situacija pamažu stabilizuojasi.

„Yra požymių, kad situacija stabilizuojasi ir reikia tik šiek tiek laiko, kad skaičiai pradėtų mažėti“, – teigė epidemiologė.

A.Verygos teigimu, nors yra pirmi ženklai stabilizavimosi, tai dar ne mažėjimas.

„Pacientų srautai į gydymo įstaigas atsilieka mažiausiai savaitę, tai reiškia, kad dalis žmonių, kurie susirgo, po savaitės pasieks gydymo įstaigas, krūvis medikams nemažės“, – kalbėjo ministras, pabrėžęs, kad prielaidų lengvinti karantino režimą, nėra.

VPT reikalauja laikytis visų procedūrų perkant testus

Pirmadienį prezidento Gitano Nausėdąos suburta sveikatos ekspertų grupė Vyriausybei parekomendavo įsigyti greitųjų COVID-19 antigenų testų, leidžiančių sparčiau nustatyti užsikrėtimą infekcija.

A.Veryga sakė, kad tai būtų labai gerai.

„Vyriausybėje veikusi medikų ekspertų grupė, jei neklystu, gal prieš porą savaičių buvo pateikusi rekomendacijas ir sudėliojusi labai konkrečius algoritmus, kur šitie greitieji antigenų testai galėtų būti naudojami“, – aiškino jis.

Tačiau, anot A.Verygos, pirkimai pagal visas procedūras turėtų vykti apie pustrečio mėnesio, taip yra esą todėl, kad Viešųjų pirkimų tarnyba reikalauja laikytis procedūrų.

Testų, anot A.Verygos galėtume gauti pagal Europos Komisijos pirkimą, jie galėtų atkeliauti gruodį.

Trukdo dirbti

A.Veryga pirmadienio spaudos konferencijoje ironiškai sakė galintis padėkoti įvairioms institucijoms, kurios siunčia paklausimus ministerijai.

Jo teigimu, SAM yra gavusi 6 kreipimusis iš Specialiųjų tyrimų tarnybos, tiek pat – iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, gauti 73 Seimo narių paklausimai, daug kritikos sulaukiama iš Viešųjų pirkimų tarnybos.

„Aš tiktai norėčiau visus informuoti, kad užklausimai gauti tokie, kur po lapą ar du labai detalių klausimų: nurodykit įvairias sąlygas, surinkit informaciją. Tai tiems, kurie tikisi gero situacijos valdymo, noriu informuoti, kad visas užklausas ir paklausas pildo žmonės, kurie šiandien turi koordinuoti laboratorijas, rengti tvarkas dėl gydymo įstaigų tinkamos veiklos (...) Tikrai dar kartą kabutėse noriu padėkoti visiems už tokią sutelktą pagalbą“, – ironizavo ministras.

Jis pridūrė norintis paprašyti tikros pagalbos, o ne pagalbos, kuri „trukdo dirbti“.

„Priminsiu, kad toks padidintas dėmesys tikrai nepridėjo sveikatos vienam vadovui, kurio šiandien nebeturime“, – turėdamas omenyje mirusį nacionalinės laboratorijos vadovą Vytautą Zimnicką, tęsė A.Veryga.

„Dėl tokių kabutėse tyrimų netekome kritinio žmogaus, kuris išėjo iš ministerijos, kuris šiandien reikalingas įstaigų veiklai koordinuoti, tai yra vienas mano komandos narių“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad dėl patiriamos įtampos „krenta“ kiti jo komandos nariai.

Pirmoji mobili medikų komanda – Raseiniuose

A.Veryga paskelbė, kad pirmoji medikų komanda, kuri vyksta į namus pas koronaviruso ligonius, pradėjo dirbti Raseinių rajone.

Mobilią komandą turėtų sudaryti šeimos gydytojas, slaugytojas ir jo padėjėjas.

A.Verygos sprendimu, bent vieną mobilią komandą turės sudaryti kiekviena savivaldybė.

Ministras pirmadienį pateikė naujausius duomenis, susijusius su programėle „KoronaStopLT“.

Ją iki dabar parsisiuntė maždaug 83 tūkst. žmonių, išsiųsta daugiau kaip 60 pranešimų dėl kontakto su sergančiaisiais.

Serga beveik 2 tūkst. medicinos darbuotojų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Daiva Razmuvienė pirmadienį sakė, kad šiuo metu koronavirusu serga beveik 2 tūkst. medicinos darbuotojų.

„Nuo pandemijos pradžios iš viso yra fiksuoti 2882 atvejai tarp medikų, dabartiniu metu priskirti, kad yra gydomi – 1992 medikai“ , – sakė ji.

D.Razmuvienės teigimu, 55 proc. iš vakar registruotų atvejų – besimptomiai.

„Bet tai nereiškia, kad jie rytoj pavirs simptominiais“, – sakė ji.

NVSC atstovė sakė, kad ateinančios savaitės pradžioje jau matysis, ar stabilizuosis sergamumo skaičiai.

O kaip su žmonėmis, kurie persirgę? Kaip jiems elgtis, anot D.Razmuvienės, dar turės nuspręsti ekspertai, kurie ir pateiks rekomendacijas.

Per praėjusią parą Lietuvoje užfiksuoti 1152 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai.

NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 8 mirties nuo koronaviruso atvejus. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 285 gyvybes.

SAM pirmadienį paskelbė, kad šiuo metu šalyje izoliuojasi 100,5 tūkst. žmonių. Tai žmonės, kuriems nustatytas koronavirusas, sąlytį turėję ir iš paveiktų teritorijų atvykę žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas