Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 23

A.Veryga primena: karantinas nėra atšauktas, didelių susibūrimų nebus dar ilgai

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pateikė naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

A.Veryga tikino, kad jaučia visuomenės nuotaikas, todėl nori priminti, kad karantinas nėra atšauktas ir pavojus nėra dingęs.

Jis kreipėsi į rizikos grupei priklausantis asmenis.

„Karantinas nėra atšauktas“, – teigė ministras ir tikino, kad jei masiškai į gatves išeis rizikos grupei priklausantys žmonės, per savaitę ar dvi situacija gali smarkiai pablogėti.

„Neatsipalaiduokime. Situacija, nors ir gerėjanti, išlieka grėsminga“, – sakė jis.

Didelių susibūrimų reikės vengti pakankamai ilgą laiką.

Klausiamas, kiek pavojinga lankytis sparčiau atsidarančiose parduotuvėse, jis tikino, kad viskas priklauso nuo visuomenės, o ypač rizikos grupės žmonių, atsakomybės.

Nacionalinės visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė nurodė, kad daugiausia pažeidimų fiksuojama Vilniaus parduotuvėse.

„Pavyzdžiui, nesilaikoma 10 kvadratinių metrų ploto, nebuvo dezinfekcinių priemonių, nesužymėti atstumai, kokiais turėtų stovėti lankytojai“, – pridūrė ji.

Ministras tikino, kad sporto klubams atsidaryti dar tikrai ne laikas, nes juose virusams plisti idealios sąlygos. „Net ir pats sportavimas užsidėjus kaukę, na, pabandykite tai padaryti“, – teigė jis.

A.Verygos teigimu, prognozės dėl galimų kitų epidemijos bangų nuolat kinta, bet pagal šiandienos skaičiavimus, laukiama ne ypatingos bangos rudenį, o keleto silpnesnių bangų, kurios sutaps su karantino sąlygų švelninimu.

„Kuo toliau, tuo mažiau ribojimų lieka, tačiau mes turėsime prisitaikyti prie šios situacijos (...), suprasti, kad didelių susibūrimų reikės vengti pakankamai ilgą laiką“, – tikino A.Veryga.

Dėl sveikatos paslaugų spręs Vyriausybė

Anot ministro, ruošiamos tvarkos, kaip atnaujinti planinių sveikatos paslaugų teikimą, konkretūs žingsniai turėtų būti priimti kitą savaitę Vyriausybės posėdyje.

Ministras tikino, kad greituosius testus siūlančios įmonės ir įstaigos tai daro nelegaliai ir ragino gyventojus nesusigundyti tokiais testais už keliolika ar keliasdešimt eurų.

Valstybė taip pat yra įsigijusi greitųjų testų, tačiau jų nenaudos atliekant populiacijos tyrimą. Kodėl? Ministras tikino, kad jis nekompetentingas atsakyti.

„Mokslinininkai ir medikai, manau, ne blogiau išmano, kokie tie testai gali ir turi būti naudojami. Nesivelsiu į šią diskusiją, nes mano kompetencija yra ženkliai mažesnė nei tų, kurie tuos tyrimus planuoja“, – teigė A.Veryga.

A.Veryga tik priminė, kad šie testai naudoti keltais į Lietuvą atvykusiems žmonėms, taip pat – Nemenčinėje.

Tačiau dėl jų rezultatų, esą kol kas nėra mokslininkų išaiškinimo, kaip juos interpretuoti, todėl skubotai jų atsakymai neteikiami.

Ministro teigimu, artimiausiu metu bus galvojama, kaip stiprinti ne tik hospisų, bet ir kitų sveikatos įstaigų kontrolę.

„Turėsime peržiūrėti šitas tvarkas. Galvosime, kokiu būdu užtikrinti, kad institucijos, kurios tikrina (...), darytų bendrus patikrinimus“, – aiškino jis.

A.Verygos teigimu, apsaugos priemonės į Lietuvą atsiunčiamos kasdien, humanitarinę pagalbą Lietuvos medikams suteikė Taivanas.

„Džiaugiamės bet kokia pagalba“, – teigė jis.

Savo rekomendaciją pavadinimo klaidinančia

A.Veryga pripažino atšaukęs savo rekomendaciją visus medikus tirti kas savaitę. Esą suprasta, kad keliasdešimties tūkstančių medikų kas savaitę tirti nei įmanoma, nei reikia. Tačiau, pasak jo, pakankamai dažnai tiriami tie medikai, kurie susiduria su COVID-19, dirba su rizikos grupės asmenimis.

„Tai buvo savotiškai perteklinė ir klaidinanti rekomendacija, nes tikrai ne visus ir ne tokiu režimu reikia testuoti“, – teigė A.Veryga.

Ministras tikino, kad šalies laboratorijos beveik pasiekė galimų koronaviruso tyrimų per parą ribas ir tikėtis jų atlikti daugiau nėra realu.

Tai buvo savotiškai perteklinė ir klaidinanti rekomendacija.

„Lietuva buvo užsibrėžusi tikslą bent 5 tūkst. mėginių per dieną ištirti, dabar ištiriame virš 6 tūkst., artėjame prie 7 tūkstančių. Tai šiuo metu tai yra tikrai arti tos ribos, kurios nelabai realu jau yra peržengti“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė ministras.

Ketvirtadienio duomenimis, Lietuvoje patvirtinus dar 28 koronaviruso atvejus bendras jų skaičius pasiekė 1398.

Iki šiol mirė 39 užsikrėtusieji, 399 asmenys pasveiko, iš jų 87 – medikai.

Trečiadienį ištirta 6798 ėminių, bendras ištirtų ėminių skaičius siekia 83 tūkst. 591.

Tyrimus dėl koronaviruso atliko dvylika laboratorijų, daugiausiai, beveik 2 tūkst. ėminių, ištirta Kauno klinikose.

Neištirtų nuo trečiadienio liko 2255 ėminių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas