Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 06

A.Veryga: į svečius eiti neuždrausta, bet privačius vakarėlius net lauke leisime paskutinius

Vyriausybė trečiadienį ketina darkart švelninti karantino sąlygas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, kad karantino sąlygos švelninamos palaipsniui ir tikino esą į svečius eiti niekada nebuvo draudžiama, tačiau privačių vakarėlių ragino dar palūkėti. Tuo tarpu Lietuvoje trečiadienį gauta žinių apie 49 mirtį nuo koronaviruso. Pirminiais duomenimis, mirė rizikos grupei dėl amžiaus ir ligų priklausęs Kauno klinikinės ligoninės pacientas.

Naujausią informaciją apie koronaviruso sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė ir Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre, kuruojantis dezinformacijos valdymo klausimus, Mažvydas Kunevičius.

Konferenciją žiūrėkite čia:

NVSC atstovė R.Lingienė spaudos konferencijoje pranešė, kad trečiadienį ryte gauta informacija, kad nuo koronaviruso mirė dar vienas žmogus, priklausęs rizikos grupei dėl amžiaus ir kitų ligų. Asmuo mirė Kauno klinikinėje ligoninėje.

„Deja, šiandien ryte buvo gauta informacija iš Kauno klinikinės ligoninės apie dar vieną mirtį, asmuo prieš tai gydytas Respublikinėje Kauno ligoninėje ir pervežtas, nustačius jam COVID-19. Asmuo priklausė rizikos grupei dėl amžiaus ir lydinčių susirgimų“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė R.Lingienė.

Be to, ji atkreipė dėmesį, kad nuo trečiadienio skelbiami patikslinti duomenys, pagal kuriuos į atskirą eilutę išskiriami koronavirusu sirgę, tačiau ne nuo jo mirę asmenys. Tokių yra trys. Vienas mirė dėl smurtinių priežasčių, vienas nusižudė, o trečio gyvybė užgeso dėl ūmių kraujotakos sutrikimų žarnyne.

Virusas plinta bendrabutyje

Iš penkių vakar patvirtintų naujų infekcijos atvejų, trys fiksuoti Kauno respublikinėje ligoninėje, vienas atvejis su sveikatos priežiūros įstaigomis nesusijęs, o penktasis atvejis nustatytas Vilniaus respublikinės Psichiatrijos ligoninės darbuotojui. Šis asmuo gyvena Antakalnyje, Grybo gatvėje 33, antrame aukšte, o šiame pastate yra bendros virtuvės, dušai.

„Šis pastatas istoriškai žinomas, kad jame gyvena daug sveikatos priežiūros specialistų“, – sakė R.Lingienė.

L.Tubio nuotr./Dezinfekuojamas bendrabutis Grybo g.
L.Tubio nuotr./Dezinfekuojamas bendrabutis Grybo g.

Be to, tai – ne pirmas atvejis, kai infekcija nustatoma šio bendrabučio gyventojui.

„Taip, tai antrasis atvejis šiame bendrabutyje, tačiau pirmasis asmuo nėra sveikatos įstaigos darbuotojas. Jis nustatytas tik užvakar“, – teigė R.Lingienė.

Pasak NVSC atstovės, šis židinys dabar yra dėmesio centre, kol kas nepavyko susisiekti su visais bendrabučio gyventojais.

„Svarstome galimybę testuoti visus namo gyventojus“, – teigė R.Lingienė.

Todėl NVSC kviečia šiame name gyvenančius medicinos įstaigos darbuotojus, kad jie atsilieptų ir būtų galima imtis prevencinių priemonių. Taip pat medicinos įstaigos, žinančios, kad jų darbuotojai gyvena šiame name, kviečiamos kreiptis į NVSC.

Klaipėdos hospiso pacientai sveiksta

Yra ir gerų žinių. R.Lingienė pranešė, kad Respublikinėje Kauno ligoninėje jau atlikti tyrimai visiems vidaus ligų skyriuje buvusiems 28 pacientams. 91 darbuotojui tyrimai dar atliekami. Kol kas iš viso nustatyti keturi atvejai.

„Visi pacientai, kuriems nustatyta COVID-19 liga, yra besimptomiai“, – akcentavo NVSC atstovė.

Reabilitacijos įstaigoje „Pušyno kelias“ Vilniuje tebeserga šeši pacientai ir du darbuotojai. Bus atliekami pakartotiniai tyrimai. Septyni pacientai panoro vykti toliau gydytis namuose, tačiau, įvertinus sąlygas namuose, leista išvykti penkiems.

A.Veryga taip pat džiaugėsi, kad daugėja pasveikusių žmonių. Pirminiais duomenimis, dvylikai Klaipėdos hospiso pacientų antrą kartą atlikti koronaviruso tyrimai buvo neigiami, taigi jie galimai jau pasveiko.

Pasak R.Lingienės Lietuvoje vienas naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus vidutiniškai užkrečia mažiau nei vieną žmogų, o naujų užsikrėtimo atvejų fiksuojama vos po keletą per dieną, todėl ligos plitimo tempas leidžia svarstyti karantino sąlygų švelninimą.

Visgi, anot R.Lingienės, būtų gerai atlikti populiacijos tyrimus ir sužinoti, kokia dalis visuomenės jau persirgo COVID-19 be simptomų.

Dėl sienų atvėrimo yra politinis sutarimas

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga trečiadienį pasidžiaugė, kad trys Baltijos valstybės kalbasi apie judėjimo tarp šių šalių palengvinimą.

„Sutarta, kad dar šią savaitę atsakingos institucijos sudėlios bendras tvarkas, pasiūlymus, kurių turėtų laikytis visos trys šalys, kad judėjimas tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos būtų neberibojamas“, – teigė ministras ir akcentavo, kad politinis sutarimas yra.

A.Veryga sakė, kad kol kas apie priemones jis nenori kalbėti, nes dėl jų nesutarta, tačiau sunkumų esą kyla dėl sąlygų, kuriomis bus karantinuojami žmonės, neaišku, ar turi būti visi atvykstantys tiriami ir kaip tai užtikrinti.

Tuo tarpu į Lenkiją išvykti ketinama leisti tik ten dirbantiems ar studijuojantiems.

Ministras spaudos konferencijoje taip pat pakvietė žmones duoti kraujo.

Pasak A.Verygos, artimiausiu metu ketinama ištirti pardavėjus ir vaistininkus. Tyrimams jie bus registruojami per karštąją liniją 1808.

Į svečius galima, vakarėlių rengti – ne

Ministras tikino, kad ir dabar niekas nedraudžia eiti į svečius, tačiau dėl asmeninių švenčių sprendimai esą bus priimami paskutiniai. Esą organizuotuose renginiuose lauke yra lengviau užtikrinti saugumą nei privačiuose vakarėliuose.

„Nedrįsčiau, kada bus galima tokius renginius organizuoti. Šiuo atveju kalbame apie organizuotus renginius, kur yra galimybė užtikrinti tam tikras sąlygas. Į svečius niekas nebuvo uždraudęs nueiti žmonėms. Manau, kai kas ir nueidavo. Tačiau noriu priminti principus: neužmirškite, kad nuėję į svečius jūs ten galite rasti rizikos grupės žmonių, o būdami užsikrėtę tą ligą nunešti. Dėl to nerekomenduojama to daryti.

Kada toks bendras atlaisvėjimas galėtų būti, tikrai nedrįsčiau spėlioti, nors daug sulaukiame klausimų dėl vestuvių ir jubiliejų. Suprantame, kad žmonės išsiilgę švenčių, bet turime suprasti, kad tokiom aplinkybėmis laikytis sąlygų būtų labai sudėtinga. Taigi, matyt, kad viskas, kas susiję su įvairiosiomis pramogomis, kur sudėtinga žiūrėti tvarką ir sąlygų laikymąsi, tikrai bus sprendžiama paskutiniu metu“, – teigė A.Veryga.

R.Lingienė tikino, kad pasirinkta svarstyti leisti renginius iki 30 žmonių, nes Lietuvoje tokio ploto uždarų erdvių esą yra daugiausia.

A.Veryga: daug diskusijų dėl darželių

Klausiamas, kodėl nutarta karantiną pratęsti iki birželio 1-osios dienos, ministras tikino, kad tai nėra susiję su planais nebegrąžinti moksleivių į ugdymo įstaigas.

Visgi, ministro teigimu, daugiausia klausimų švelninant karantino sąlygas kyla būtent dėl darželių darbo atnaujinimo.

„Kalbame ir apie užsienio kalbų egzaminų organizavimo galimybes, kurie reikalingi stojant į užsienio aukštąsias mokyklas“, – teigė jis.

A.Verygos teigimu, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija renka informaciją, kokia dalis ugdymo įstaigų darbuotojų yra rizikos amžiaus. Tokiems žmonėms vis dar rekomenduojama į darbus neiti.

Pasak ministro, svarbiau ne grupių dydis darželiuose, o erdvė, tenkanti vienam vaikui.

Taip pat esą nemažai diskutuojama dėl renginių lauke grupėms iki 30 asmenų.

Klausiamas, kiek laiko dar reikės dėvėti veido kaukes, ministras tikino, kad tikėtina, jog kelis mėnesius. „Labiausiai tikėtinas – savaičių klausimas, bet prognozuoti labai sudėtinga. Karantiną šiandien bus siūloma pratęsti iki gegužės 31 dienos. Vėliau bus rengiama nauja redakcija nutarimo“, – teigė ministras.

Anot jo, ilgėliau kaukes dėvėti greičiausiai bus privaloma susibūrimo vietose, kur sudėtinga išlaikyti fizinę distanciją.

„Tikiuosi, kad kai kurie dalykai išliks mūsų socialiniame elgesyje, kaip priimtini dalykai“, – sakė jis ir vylėsi, kad bent peršalusieji dėvės kaukes ir po karantino.

Kaip antradienį paskelbė premjeras Saulius Skvernelis, švelninant karantino sąlygas nuo gegužės 18 dienos planuojama atidaryti vaikų darželius ir ikimokyklines grupes.

Taip pat nuo šios datos planuojama leisti atnaujinti veiklą visoms grožio paslaugoms: kūno priežiūros, soliariumo, tatuiravimo, papuošalų vėrimo ir kitoms.

Pasak ministro, dėl grožio paslaugų būta daug diskusijų, tačiau nutarta siūlyti nebeskirstyti paslaugų, o tik nustatyti saugumo reikalavimus.

„Jei neklystu, austrai sugalvojo būdą, kaip uždengti veidą, kad darbuotojui ir klientui nebūtų rizikos“, – pavyzdį pateikė jis.

Taip pat siūloma leisti lankyti pacientus: gydančio gydytojo leidimu ir sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatyta tvarka. Čia kalbama ir apie galimybę vyrams dalyvauti gimdyme.

Taip pat ieškoma būdų, kaip sudaryti sąlygas saugiai atsidaryti odontologijos paslaugų teikėjams, planuojama, jog tai bus leidžiama irgi nuo gegužės 18 dienos.

Ministras tikino, kad kol kas nėra rekomendacijų, kaip odontologai savo paslaugas galėtų teikti saugiai – ką turėtų vilkėti.

Nuo gegužės 18 dienos siūloma leisti renginius iki 30 žiūrovų atvirose erdvėse, jeigu užtikrinamas saugus atstumas tarp asmenų ar jų grupių ir renginys vyksta be pertraukų.

Taip pat Vyriausybė ketina daugiau leisti sportuoti lauke ir individualiai – sporto klubuose. Nuo gegužės 11 dienos siūloma leisti visų rūšių transporto priemonių praktinio vairavimo mokymus.

Pasveikusių daugiau nei sergančių, ligoninėse – 92 asmenys

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti penki nauji koronaviruso atvejai, bendras atvejų skaičius siekia 1428, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo koronaviruso pasveiko 718 žmonių, tebeserga – 659. Mirė 48 užsikrėtusieji.

Per antradienį Lietuvoje ištirti 7387 ėminiai, bendras ištirtų ėminių skaičius siekia 156 tūkst. 493. Trečiadienį liko neištirtas 1531 ėminys.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 92 žmonės, reanimacijoje gydomi 14, plaučių ventiliacijos reikia 9, deguonies kaukių 24 žmonėms.

Saviizoliacijoje šiuo metu yra 374 asmenys, iš jų 280 yra sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. Daugiausia besiizoliavusių medikų – Klaipėdos apskrityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas