Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 26

A.Verygai paprašius fiksuoti pažeidimus, žmonės siuntė vaizdus su kaukių nedėvinčiais politikais: bausti jų neskubės

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos raginimas praėjusį savaitgalį naktinio pasilinksminimo vietose laiką leidusius žmones siųsti pastebėtus pažeidimus dėl privalomo kaukių dėvėjimo ar saugaus atstumo nesilaikymo į specialiai sukurtą feisbuko paskyrą baigėsi fiasko. Tačiau grupėje socialiniame tinkle pasirodė vaizdai su ne vienu politiku, galimai nusižengusiu galiojančiai tvarkai: nuo kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės iki Baltarusijos opozicijos kandidatės prezidento rinkimuose Sviatlanos Cichanouskajos.
Dalia Grybauskaitė renginyje
Dalia Grybauskaitė renginyje / „Facebook“ grupės „Korona nemiega ir naktį“ nuotr.

Reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes renginiuose, vykstančiuose atvirose ir uždarose erdvėse, susibūrimuose, taip pat – viešojo maitinimo įstaigose, jas nusiimant tik valgant ar geriant, įsigaliojo nuo penktadienio.

Tądien A.Veryga per spaudos konferenciją paprašė savaitgalį naktinėse pasilinksminimo vietose laiką leisiančius žmones fiksuoti pažeidimus, jeigu juos pastebėtų, ir siųsti į specialiai Sveikatos apsaugos ministerijos sukurtą feisbuko paskyrą „Korona nemiega ir naktį“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Tačiau po savaitgalio sveikatos apsaugos ministrui teko pripažinti, kad tokia idėja nepasiteisino. Esą feisbuko paskyroje nesulaukta nė vieno rimto pranešimo apie pažeidimus.

Pasak A.Verygos, žmonės tik linksminosi.

Klausė, ar visiems įstatymai vienodi

Be pokštų, į paskyrą „Korona nemiega ir naktį“ buvo įkelti ir keli vaizdai ar nuotraukos su, juos patalpinusių žmonių akimis, galimai valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimus pažeidusiais politikais.

Pavyzdžiui, stopkadras iš TV3 televizijos žinių laidos. Jame užfiksuota interviu be veido kaukės duodanti D.Grybauskaitė, kuri į „Laisvės kelio“ grandinę rankomis susikibo Medininkų pasienio ruože. Tiesa, reikiamas saugus atstumas tarp jos ir žurnalistės, kaip minima reportaže, buvo išlaikytas.

Be to, kitose nuotraukose iš šios akcijos kadenciją baigusi prezidentė užfiksuota tiek su medicinine kauke, tiek su pirštinėmis.

Vis dėlto stopkadru pasidalijusiam feisbuko vartotojui kilo klausimas: „Visiems lygūs įstatymai????“

Visiems lygūs įstatymai????

Feisbuke nuotraukomis iš „Laisvės kelio“ renginio pasidalijo ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Vienoje jų matyti, kaip nei jis, nei kadenciją baigęs prezidentas, spausdami vienas kitam rankas, nedėvi kaukių.

Socialinių tinklų nuotr./Edmundas Jakilaitis renginyje
Socialinių tinklų nuotr./Edmundas Jakilaitis renginyje

Taip pat ne vienam žmogui užkliuvo opozicijos kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose S.Cichanouskaja, pirmosios spaudos konferencijos Lietuvoje, surengtos penktadienio rytą, metu taip pat nedengusi veido apsaugine kauke.

Nors ją apsupę žurnalistai, operatoriai ir fotografai buvo su kaukėmis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sviatlanos Cichanouskajos spaudos konferencija Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sviatlanos Cichanouskajos spaudos konferencija Vilniuje

Be detalių sunku įvertinti

Atsakydami į 15min užklausą dėl to, kad dalis žmonių kelia klausimus, ar politikams galioja ta pati atsakomybė už nustatytų reikalavimų nesilaikymą ir ar jų atžvilgiu bus imamasi kokių nors priemonių, o jei ne – kodėl, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai sakė, kad, tarkime, „Laisvės kelio“ akcijos metu rekomendavo dėvėti asmens apsaugos priemones.

„Kalbant apie konkretų atvejį – sunku įvertinti žmonių elgesį be detalių, kurios šiame kontekste ypač svarbios. Reikėtų vertinti, koks buvo bendraujančių asmenų atstumas, kiek laiko jie bendravo, taip pat ar šie asmenys nesusitinka įprastoje aplinkoje“, – aiškinama NVSC atsakyme.

Reikėtų vertinti, koks buvo bendraujančių asmenų atstumas, kiek laiko jie bendravo, taip pat ar šie asmenys nesusitinka įprastoje aplinkoje.

Atkreipiamas dėmesys, kad visos šios detalės ypač svarbios, nes „leidžia nusakyti, ar buvo sąlygos infekcijai plisti, jei vienas iš žmonių, pavyzdžiui, būtų sergantis COVID-19 liga“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ koncerto akimirkos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ koncerto akimirkos

„Be to, svarbu pabrėžti, NVSC prieš renginį išplatino rekomendacijas, kuriose buvo prašoma žmonių, jaučiančių peršalimui būdingus simptomus, likti namuose. Manome, kad žmonės, dalyvavę šioje akcijoje, buvo pilietiški ir į tas rekomendacijas įsiklausė“, – sakoma NVSC atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito