Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 12

Adolfo Ramanausko-Vanago premija įteikta Laisvės kovų įamžinimo sąjūdžiui

Minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir vienybės dieną, Varėnos rajono savivaldybės įsteigta Adolfo Ramanausko-Vanago premija penktadienio vakarą įteikta Laisvės kovų įamžinimo sąjūdžiui.
Savanorių priesaikos akimirkos
Partizanų memorialas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Premija šiai organizacijai skirta už daugiau nei dešimtmetį aktyviai puoselėjamą Lietuvos laisvės kovų atminimą, žinių apie laisvės kovas sklaidą švietimo įstaigose, vietos bendruomenėse bei užsienio auditorijose, pranešė Varėnos savivaldybė.

2010 metais įkurtas Laisvės kovų įamžinimo sąjūdis – pilietinė iniciatyva, vienijanti jaunimą, studentus, jaunosios ir vidurinės kartos mokslininkus bei jau ilgametę pokario rezistencijos istorijos tyrimų patirtį turinčius vyresniosios kartos atstovus, tokius kaip laisvės kovų metraštininkas Romas Kaunietis, Bronius Mažylis, Valdas Striužas ir kitus.

Sąjūdžio dalyviai nuolat rengia kompleksines partizaninio karo vietų tyrimų ekspedicijas, organizuoja vasaros stovyklos jaunimui „Laisvės kovų atmintis“.

A.Ramanausko–Vanago premiją Varėnos savivaldybė įsteigė 2018 metais.

Kasmet 1000 eurų premija skiriama siekiant skatinti Lietuvos visuomenę puoselėti Lietuvos laisvės idėją, branginti ir įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias ir ugdančias visuomenės pilietiškumą.

Aktyvus partizaninis karas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko 1944–1953 metais. Su sovietų okupacija Lietuvoje pokario metais kovojo apie 50 tūkst. partizanų, per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų žuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas