Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 21

„Agrokoncernas“ nepatenkintas tautinių kostiumų tyrimu: VRK politikuoja

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį ketina įvertinti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų veiksmus dalijant už „Agrokoncerno grupės“ įmonių paramą fondo „Švieskime vaikus“ užsakymu pagamintus tautinius kostiumus. Prieš posėdį VRK sulaukė „Agrokoncerno grupės“ kaltinimų politikavimu.
Agrokoncerno būstinė
Agrokoncerno būstinė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Agrokoncerno grupės“ generalinis direktorius Valdas Eimontas ketvirtadienį VRK atsiuntė raštą, kuriame piktinasi VRK ketinimais dėl tautinių kostiumų akcijos kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) ir Generalinę Prokuratūrą.

„Agrokoncerno bendrovių žiniomis, į minėtas kompetetingas institucijas kreipiamasi tuomet, kai yra pagrindas manyti, jog yra padarytos tam tikros nusikalstamos veikos, apibrėžtos Baudžiamajaje kodekse ir/ar pažeisti mokestiniai įstatymai. Išnagrinėjus Išvadą Agrokoncerno bendrovėms yra neaišku, kokiais konkrečiais galimai padarytais nusikaltimais ar mokestinių įstatymų nuostatų pažeidimais bendrovės yra įtariamos“, – rašoma rašte (kalba netaisyta).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Eimontas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Eimontas

„Agrokoncerno grupė“ nurodo, kad pats yra kreipęsis į VMI ir ši nenustatė jokių pažeidimų.

„VRK ketinimus kreiptis į Generalinę prokuratūrą ir Valstybinę mokesčių inspekciją, kurie, akivaizdu, yra visiškai nepagrįsti, Agrokoncerno bendrovės vertina kaip sąmoningą ir tikslingą valstybinės institucijos veiklą, nukreiptą prieš privačias įmones – Agrokoncerno bendroves.

Tokia VRK veikla be kita ko, daro didelę žalą Agrokoncerno bendrovių reputacijai, – teigia V.Eimontas.

Tokia VRK veikla be kita ko, daro didelę žalą Agrokoncerno bendrovių reputacijai“, – rašte VRK rašo V.Eimontas.

„Agrokoncerno grupės“ vadovo nuomone, VRK politikuoja.

„Manytina, kad tokiu būdu VRK dalyvauja politinėje veikloje, kadangi daugelio Agrokoncerno bendrovių akcininkas yra politikas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Tokią prielaidą patvirtina ir Išvadoje nurodoma informacija kad šis tyrimas dėl esą padarytų pažeidimų buvo pradėtas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų – aršiausių LŽVŽS oponentų, iniciatyva“, – rašoma rašte.

Teigdama, kad didžiuojasi prisidėjusi prie lietuvybės puoselėjimo, įmonė viliasi sulaukti nešališko VRK sprendimo.

VRK penktadienį ketina apsispręsti, ar laikyti politine reklama tautinių kostiumų dalybas vaikams. Baigus tyrimą paaiškėjo, kad 79 proc. drabužius dalijusių asmenų susiję su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o daugiau nei pusę milijono eurų akcijai partijos pirmininko kartu su dainininku Andriumi Mamontovu įsteigtas fondas „Švieskime vaikus“ surinko iš Ramūno Karbauskio įmonių.

Plačiau apie VRK darbo grupės išvadas skaitykite čia.

Tyrimą atlikusi darbo grupė siūlo komisijai nepripažinti labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ projekto „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ LVŽS politine reklama ir nepripažinti projekto įgyvendinimo juridinių asmenų parama LVŽS.

Darbo grupės nuomone, labdaros ir paramos fondui „Švieskime vaikus“ reikia tik rekomenduoti vengti situacijų, kai projektų įgyvendinimui pasitelkiama kritinė masė savanorių, kurie atstovauja vienai politinei jėgai.

Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskio elgesį darbo grupė siūlo palikti vertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai ir spręsti, ar jo veikla yra suderinama su Seimo nario pareigomis.

Dar VRK siūlo akcijoje darbo metu dalyvavusius valstybės tarnautojus vertinti jų darbovietėms.

Taip pat siūloma Generalinei prokuratūrai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai perduoti tyrimo metu surinktą informaciją bei turimus dokumentus įvertinti, ar nebuvo pažeistos atitinkamų įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, paramos lėšų gavimo ir panaudojimo, atsižvelgiant į tai, kad paramos gavėjas su paramos davėju sudarė komercinę sutartį, pagal kurią buvo atsiskaitoma, galimai panaudojant iš to paties paramos davėjo gautas lėšas.

Pastaruoju siūlymu VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė jau yra suabejojusi. Anot jos, jei jis bus priimtas, priežastis, dėl ko kreipiamasi, teks išdėstyti konkrečiau.

Konservatorių deleguotas VRK narys Vilius Semeška dėl šio klausimo ketina pateikti atskirąją nuomonę. Anot jo, tautinių kostiumų dalybos turi būti pripažintos politine reklama, o „Agrokoncerno grupės“ įmonių akcijos finansavimas neteisėta pinigine auka LVŽS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas