Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 25

Aistros dėl diskusijos apie LGBT+ verda: „Kaunas 2022“ gali likti be vadovės

Likus pusmečiui iki Kaunui tampant Europos kultūros sostine, šiam projektui gresia likti be vadovės. Įstaigai „Kaunas 2022“ vadovaujanti Virginija Vitkienė įspėjo, kad negavus leidimo daug aistrų įplieskusiai diskusijai apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį, paliks pareigas. Tačiau diskusija, nepriklausomai nuo to, ar leidimas bus gautas, vyks, penktadienį vakare paskelbė projekto atstovai.
Virginija Vitkienė
Virginija Vitkienė / Martyno Plepio nuotr.

Teigia palaikantys LGBT+

Apie tai, portalo 15min žiniomis, ji užsiminė projekto ambasadoriams išplatintame laiške.

Kauno miesto savivaldybė esą vis dar svarsto pasiūlytą programos variantą, į kurį įtraukta diskusija LGBT+ bendruomenės tema jaunimo festivalyje. Atsakymo – teigiamo – dėl šio liepos pirmomis dienomis numatyto renginio tikimasi iki jo pradžios.

Negavus leidimo, bendrakūrystės festivalio „Per_kūnija“ diskusiją „Su laiku“. Ar pavyks sukurti LGBT+ draugišką kultūrą?“ vis tiek žadama organizuoti, tik ne Vienybės aikštėje, o klube ar partnerių erdvėse. Ji būtų transliuojama gyvai.

Tad norime aiškiai ir nedviprasmiškai pasakyti: „Kaunas 2022” – Europos kultūros sostinės kūrėjai netoleruoja homofobijos, yra už pamatines žmogaus laisves ir teises, ypač – žodžio ir saviraiškos laisvę, todėl diskusiją organizuosime: jei ne viešoje, tai privačioje erdvėje“, – penktadienį vakare išplatintame pranešime spaudai cituojama V.Vitkienė.

Diskusija vyks liepos 3 d., šeštadienį, 12 val. Renginio vieta bus patikslinta. Diskusijos tiesioginė transliacija vyks @kaunas 2022 Facebook paskyroje. Jos moderatorius – menininkas Denisas Kolomyckis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vaivorykštės spalvos širdis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vaivorykštės spalvos širdis

Negavus leidimo renginiui, laiške projekto vadovė nurodė esanti pasirengusi viešai atsiprašyti visuomenės, kultūros bendruomenės, Europos kultūros sostinių tinklo, LGBT+ bendruomenės ir savo komandos, o kartu pasitraukti iš pareigų.

V.Vitkienė portalui 15min nepaneigė išsiuntusi tokį laišką ir kad jame užsiminė svarstanti apie atsistatydinimą, bet nuo platesnio komentaro susilaikė, pažymėjusi, kad laiškas buvo siųstas asmeniškai.

Panašiose situacijose, kai reikia aiškaus ir nedviprasmiško pusių pasirinkimo, viešoji įstaiga „Kaunas2022“, kaip ir iki šiol, taip ir dabar stovės europietiškų vertybių ir pilietinės visuomenės pusėje, teigiama pranešime spaudai.

„Tiek dabar, tiek ateityje iškilus vertybiniams pasirinkimams, VISADA rinksimės idėją, ant kurios ir statomas visas projektas, – jame cituojama V.Vitkienė. – Jau penkerius metus rengiame, vystome ir pristatome programą, kupiną atvirumo kitam, aktualizuojančią žmogaus teisių, žodžio laisvės, pagarbos kiekvienam ir kultūros kiekvienam temas.

„Kaunas 2022” – Europos kultūros sostinės kūrėjai netoleruoja homofobijos, yra už pamatines žmogaus laisves ir teises, ypač – žodžio ir saviraiškos laisvę.

Noriu dar kartą patvirtinti, kad „Kaunas 2022“ palaiko ir skatina visas programos rėmuose keliamas aktualias, nepatogias, karštas temas ir visus jas keliančius partnerius. Taip pat palaikome LGBT bendruomenę, kurios žmonės yra mūsų programos kūrėjai, ambasadoriai, bičiuliai ir kritikai.“

Leidimą tebesvarsto

Bendrakūrystės festivalis „Per_kūnija“ yra viena „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ Jaunimo programos dalių. Tai – Europos jaunimo festivalio „Audra“, kuris vyks 2022-aisiais, įžanginis renginys.

Festivalio atidarymo metu organizatoriai planavo rengti diskusiją apie kultūros, meno ir LGBT+ bendruomenės santykį. Tačiau pasigirdo kalbų, kad leidimo šiai diskusijai nepavyko suderinti su miesto savivaldybe.

„Prieš kelias dienas nuotoliniu būdu susitikau su „Kaunas 2022“ programos koordinatoriais bei vieno iš renginių atstovais. Ilgai planuota ir bendrai kurta diskusija apie kultūros, meno ir LGBT+ bendruomenės santykį, turėjusi įvykti po savaitės – atšaukta.

Pagrindinė argumentacija: Kauno savivaldybė nesuteikė leidimo rengti šią diskusiją viešoje erdvėje“, – prieš porą dienų savo paskyroje „Facebook“ pasipiktino menininkas D.Kolomyckis.

Asmeninio albumo nuotr./Denisas Kolomyckis
Asmeninio albumo nuotr./Denisas Kolomyckis

Tačiau „Kaunas 2020“ Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Mindaugas Reinikis patikino, kad įvyko nesusikalbėjimas ir diskusija įvyks.

„Audra stiklinėje sukelta per anksti – įvyko nesusikalbėjimas, – portalui 15min teigė jis. – Šiuo metu vis dar vyksta leidimo derinimo ir išdavimo procedūra visam „Kaunas 2022“ jaunimo bendrakūrybos festivalio „Per_kūnija“ renginių ciklui. Kol kas oficialių leidimų ar draudimų neturime.

Tai yra mūsų programos sudėtinė dalis: galime patvirtinti, kad numatyta diskusija tikrai įvyks. Renginio vieta kol kas dar yra derinama, tad kviečiame sekti informaciją.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ankstyvas sekmadienio rytas Kauno senamiestyje
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ankstyvas sekmadienio rytas Kauno senamiestyje

„Mes savo programų, menininkų kūrėjų pasiūlymus ir idėjas palaikome 100 proc., nes tai yra mūsų vertybės, dalykai, dėl kurių viskas ir vyksta“, – pabrėžė M.Reinikis.

Kartu jis pridūrė, kad „Kaunas 2022“ yra ne nevyriausybinė organizacija, o Kauno miesto ir rajono savivaldybių finansuojama viešoji įstaiga.

Pasak M.Reinikio, „Kaunas 2020“ tikslas yra būti inkubatoriumi menininkams, kūrėjams ir organizacijoms, kurios kelia visuomenei aktualius ir nebūtinai patogius klausimus, todėl iš jų negali būti prašoma pakeisti programos.

„Bet negalime šioje vietoje nei kažkaip paveikti, nei kažkaip atsakyti už biurokratinį aparatą“, – komentavo jis.

Neleido eitynių

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė savo ruožtu nurodė, kad savivaldybė, išduodama leidimą renginiams, „vertina išimtinai tik techninius parametrus, tačiau į programos ar scenarijaus detales nesikiša“.

Išduodant leidimus esą svarbiausia užtikrinti jų dalyvių ir aplinkinių gyventojų saugumą, nustatyti, ar nepažeidžiami karantino reikalavimai, laikomasi miesto tvarkymo ir švaros taisyklių, ar planuojama renginio vieta nėra statybvietės zonoje ir pan.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LGBT+ eitynės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LGBT+ eitynės

Perklausus, ar leidimas jau buvo atmestas, savivaldybės atstovė atsakė, kad „pirmas prašymas buvo nei atmestas, nei priimtas, tiesiog renginio organizatorių buvo paprašyta patikslinti, kaip bus laikomasi karantino reikalavimų, nurodyti sėdimų vietų skaičių, jų išdėstymą, renginių laiką ir t.t., tai jie padarė ir dabar yra rengiamas leidimas.“

Nepaisant to, nepasitenkinimas Kauno miesto savivaldybe didėja, teigiama, kad ji negerbia LGBT+ žmonių teisių.

Birželio pradžioje savivaldybė, motyvuodama dalyvių saugumu, nesuteikė leidimo organizuoti LGBT+ eitynių miesto centre. Jos atstovas teigė, kad savivaldybė „nėra nei už, nei prieš tokį renginį, tačiau pirmiausia turime užtikrinti ir pasirūpinti visų kauniečių bei miesto svečių saugumu“.

Eitynių „Kaunas Pride“ organizatoriai teigė, kad tris kartus teikę įvairius eitynių maršrutų variantus, bet juos visus savivaldybė atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas