Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 19

Aistros dėl pinigų už Vilniaus Kalėdų eglę nerimsta: Ž.Šilgalis miesto vadovus kaltina melu

Per brangi, nepakankamai graži, ne tokių spalvų – tokių epitetų jau teko prisiklausyti šių metų Vilniaus Kalėdų eglei ir jos kūrėjams. Iki įžiebimo liko vos savaitė, tačiau aistros nerimsta dėl šiai puošmenai numatomų pinigų. Sostinės tarybos opozicijai atstovaujantis Žilvinas Šilgalis sako surinkęs įrodymų, kad miesto vadovai melavo sakydami, jog iš anksto nežinojo, kiek eglė kainuos.

Diskusijų banga

Kalėdinis laikotarpis artėja, o ginčų ir švaistymosi kaltinimais dėl Kalėdų eglės Katedros aikštėje nemažėja.

Jie prasidėjo tuomet, kai paaiškėjo, kad šiųmetinį sostinės konkursą Kalėdų eglei laimėjo vienintelis pasiūlymą pateikęs dalyvis – bendrovė „Švenčių studija“, kalėdinį atributą pasiryžusi pastatyti už 230 tūkst. eurų, nors kvietimą dalyvauti pirkime buvo priėmę keturi tiekėjai.

Pernai eglė kainavo 89 tūkst. eurų.

Jau tada viešojoje erdvėje pasipylė kaltinimai esą Vilnius ketina išlaidauti eglei, nors Ukrainoje siaučia karas, tad švęsti audringai nėra korektiška, o pinigus galima išleisti kitaip. Meras Remigijus Šimašius tuomet gynėsi nežinojęs iš anksto, kiek eglė kainuosianti, o pats jis visada būnąs už kuklesnę, tad ir pigesnę kalėdinę miesto puošmeną. Bet kad jau sprendžia ne jis, tai ir pasirinkimas kitoks.

Vicemerė Edita Tamošiūnaitė, vadovaujanti sostinės Kalėdų komitetui, kolegas ir visuomenę mėgino įtikinti, kad kaina galbūt ir nėra maža, bet juk tai įžanga į jubiliejinius Vilniaus metus – kitąmet sostinė švęs 700 metų sukaktį. Tad nors būta pasiūlymų ir atsisakyti, ir apkarpyti išlaidas, vis dėlto galų gale nuspręsta taupyti kitur. Vilniuje stovės viena eglė, bus mažiau apšvietimo, bet Katedros aikštėje planai palikti tie patys.

Šiuo metu eglė jau stovi, miestas pamatė bandomąjį įžiebimą, po kurio vėl pasipylė skirtingi vertinimai.

Kaltina merą melavus

Tačiau ir kalbos apie pinigus bei pasirinkimus nenutilo. Trečiadienio posėdyje opozicinei Demokratų „Vardan Lietuvos“ frakcijai atstovaujantis Žilvinas Šilgalis pateikė, jo teigimu, įrodymus, kad meras melavo sakydamas, jog nežinojo iš anksto, kiek šiųmetinė eglė kainuos.

Anot Ž.Šilgalio, jo surinkti dokumentai rodo, kad paskelbus pirkimą dėl Kalėdų eglės nuomos jau buvo nustatyta suma, kiek tam galima išleisti – 242 tūkst. eurų.

„O laimėjo vienintelis dalyvis, pasiūlęs projektą už 231 tūkst. eurų. Ši viešoji įstaiga nuolat laimi konkursus Vilniuje ir yra nuolatinis nuomotojas savivaldybei, lyg daugiau galinčių tai daryti nė nebūtų“, – 15min sakė tarybos narys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žilvinas Šilgalis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žilvinas Šilgalis

Išties „Švenčių studija“ Vilnių puošia jau ne vieną dešimtmetį, jos eglės paprastai tampa tikra pažiba ir garsina kalėdinį Vilnių visame pasaulyje.

Vis dėlto nors į kūrėjus irgi sminga kritikos strėlės, Ž.Šilgalis sutinka, kad daugiausia abejonių jam kelia savivaldybės vadovų pasiaiškinimai:

„Meras melavo, kad nieko nežinojo, nes net dvi jo patarėjos dalyvavo Kalėdų renginių darbo grupėje, viena iš jų patarėjų grupės vadovė. Sąmatoje vėl įskaičiuotos konstrukcijos ir įvairi įranga, kuri, galimai, būtų naudojama bent iš dalies pernykštė, kiek mačiau to bandomojo įžiebimo vaizdų. Eglė pernai buvo beveik tris kartus pigesnė ir kainavo apie 87 tūkst. eurų.

Niekas nebedalyvauja tuose konkursuose, nes laimi nuolat tie patys. Jie galėjo pateikti kainą ir už 900 tūkst. ir vis tiek būtų laimėję.“

Tokio brangimo nesupranta

Jis teigė, kad brangimą kokiais 20 proc. visi pateisintų, nes kainos išties auga, tačiau jis teigė nesuprantąs kainos augimo 2,5 karto: „Viskam yra ribos, kad ir kiek meninė idėja kainuotų. Neįsivaizduoju, kokį šedevrą čia turėtų pateikti, kad reikėtų skirti 2,5 karto didesnę sumą.“

15min nuotr./Vilniaus Kalėdų eglė puošimo metu
15min nuotr./Vilniaus Kalėdų eglė puošimo metu

Net ir sutaupymas, kurį dabar mini miesto vadovai, Ž.Šilgalio neįtikina, esą miestas prarado jaukesnę eglę Rotušės aikštėje, bus mažiau apšvietimo, o vis tiek išleido daug pinigų.

„Daug melo šitoje istorijoje. Iš pradžių sakė, kad nežinojo, paskui – kad jau panaudoti pinigai, nors sąskaitų net neprašyta, visa tai tik taip ir gali vertinti. Vėl tie priešrinkiminiai žaidimai, visiems reikia pinigų ir tiek.

Pirma patvirtina sumas, įrašo, organizuoja konkursą, pasirašo sutartį, o paskui ateina į Ekonomikos komitetą svarstyti biudžeto pakeitimus. Nors komiteto nariai dar net nežino, kad jau sutartis pasirašyta. Raginama padidinti sumas, nes esą sutarties negalima pasirašyti, nors sutartis pasirašyta. Įsivaizduokite – biudžete nėra pinigų, bet kažkas politiškai nusprendžia, kiek bus skirta, organizuoja pirkimą, pasirašo sutartį ir tik tada ateina, kad rastų tiek lėšų, kiek reikia.

Daug melo šitoje istorijoje. Iš pradžių sakė, kad nežinojo, paskui – kad jau panaudoti pinigai, nors sąskaitų net neprašyta.

O tarybai pakiša bendrą Kalėdų biudžetą, neišskirdami eglės sąmatos“, – kalbėjo Ž.Šilgalis.

Pateikti tarybai informacijos nepavyko

Visą tą informaciją Ž.Šilgalis žadėjo pateikti tarybos posėdžio metu, praėjusį trečiadienį, tačiau posėdžio pabaigoje staiga nutrūko tiesioginė transliacija ir posėdis buvo tiesiog baigtas, nesuteikus jam žodžio.

Politikas emocingai konstatavo, kad tai negalėję įvykti netyčia, esą kažkas nenorėjęs girdėti jo informacijos, kurią jis anonsavo pačioje posėdžio pradžioje. Bet jis žada tai padaryti kitame posėdyje, kuris vyks jau gruodį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./2020 metų Vilniaus kalėdinė eglė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./2020 metų Vilniaus kalėdinė eglė

Vilniaus savivaldybė Ž.Šilgalio kaltinimu melu nekomentuoja. 15min gavo paaiškinimą, kada ir kokie nutarimai buvo priimti šiais metais.

Savivaldybė: biudžetas – dar vasarį

„Kalėdinių renginių biudžetas buvo patvirtintas taryboje vasarį. Dėl neprognozuojamai išaugusių bei toliau augančių paslaugų tiekėjų ir prekių kainų, siekiant visa apimtimi įgyvendinti „Kalėdos sostinėje“ programą, Vilniaus kultūros centras rugpjūčio pradžioje kreipėsi į savivaldybę dėl biudžeto tikslinimo. Biudžeto tikslinimui Taryba pritarė rugsėjį. Kalėdinių renginių biudžetas apima ne tik eglę Katedros aikštėje, o visą šešių savaičių programą“, – teigė savivaldybė komentare.

Kalėdinės eglės pirkimo sutartis su paslaugų tiekėju pasirašyta rugpjūčio 30 d. Pirkimo dokumentai ir sutartis yra skelbiami viešai ir prieinami visuomenei.

Kaip aiškinama, renginių įgyvendinimui viešuosius pirkimus skelbia Kultūros centras, o pirkimo komisijoje mero patarėjų ar kitų politinio pasitikėjimo postus užimančių asmenų nėra: „Mero patarėjai, kaip ir dar keliolika savivaldybės bei jai pavaldžių įmonių darbuotojų, dalyvauja kitoje, dėl kalėdinių renginių programos sprendžiančioje komisijoje.

Kalėdinės eglės pirkimo sutartis su paslaugų tiekėju pasirašyta rugpjūčio 30 d. Pirkimo dokumentai ir sutartis yra skelbiami viešai ir prieinami visuomenei. Konkurso vertinimo kriterijuose buvo atsižvelgiama į siūlomos idėjos originalumą, savitumą, išskirtinumą ir kūrybiškumą.

Tikimės, kad Kalėdų eglė patiks ir sostinės jubiliejaus laukiantiems vilniečiams, ir miesto svečiams, kurių kasmet gruodžio mėnesį į Vilnių atvyksta vis daugiau, o išskirtinė Kalėdų eglė yra vienas svarbiausių jų viešnagės motyvų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas